Siirry pääsisältöön

Yllättävä käteistarve – myisikö rahastoa vai osakkeita?

Monet säästäjät empivät sijoittamiseen ryhtymisessä siksi, että ajattelevat sijoitusten myymisen olevan hankalaa. Sitähän se ei ole. Sekä osakkeet että rahasto-osuudet ovat likvidejä, eli ne on helppo muuttaa rahaksi.

Järkevimmän myymistavan löytämiseen sen sijaan kannattaa käyttää vähän aikaa. Otetaan esimerkki.

Tarvitsen käteistä remonttiin. Minun pitäisi päättää, mistä sijoituksistani luovun rahoittakseni rempan.

Omistan esimerkiksi Sammon osakkeita. Ensimmäiset osakkeet ostin kymmenen vuotta sitten kymmenellä eurolla, viimeiset pari vuotta sitten 30 eurolla.

Jos tarvitsisin noin neljätonnia käteistä, voisin myydä sata kappaletta Sammon osaketta, jonka markkinahinta tätä kirjoittaessa on pyörinyt noin 43 eurossa. Sadan kappaleen osakepotti olisi 4300 euroa.

Myydessäni en saa itse kuitenkaan päättää, mitä osake-erää myyn, koska osakemyynnissä pätee niin sanottu fifo eli first in, first out -periaate. Osakkeet myydään ostojärjestyksessä.

Tässä esimerkissä se tarkoittaa sitä, että joudun maksamaan myyntivoitonveroa 33 eurosta/osake. Jos saisin myydä tuoreimmat osakkeeni, maksaisin myyntivoitonveroa vain 13 eurosta/osake.

Pientä verohelpotusta tuo se, että voin valita maksanko verot todellista hankintamenoa käyttäen (Sammon nykykurssi miinus maksamani hinta 10 euroa osakkeelta = 33 euroa) vai hankintameno-olettamaa käyttäen (vero kohdistuu 60 prosenttiin osakkeen myyntihinnasta – jos osakkeita on omistanut yli kymmenen vuotta, 80 prosenttiin, jos osakkeet ovat olleet omistuksessa alle 10 vuotta). Sampo-tapauksessa minun pitäisi tarkistaa minä päivänä vuonna 2005 olen osakkeet ostanut ja odottaa, että kymmenen vuotta varmasti ylittyy. Sen jälkeen verokohdistus olisi  25,8 eurosta per osake (43 euroa x 0,60=25,8 euroa).

Tämä siksi, että todellista hankintamenoa käyttäen maksaisin veroa 990 euroa (30%:a 33 eurosta x 100), yli kymmenen vuoden hankintameno-olettamaa käyttäen 774 euroa (30%:a 25,8 eurosta x 100).

Osakkeiden myyminen tuntuu niin hankalalta, että päätän sen sijaan myydä rahastoani. Senhän pitäisi olla helppoa ja vaivatonta. Veroehdotuksessakin verottaja laskee sijoittajalle edullisemman hankintamenovaihtoehdon, siihen ei tarvitse vaivata päätään, kunhan nyt muistaa tarkistaa veroehdotuksen.

Rahasto-omistuksissa pätee sama fifo-periaate kuin osakkeissakin.

/Ninni Myllyoja

Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.05.2015 11:48

Nordnetin asiakaspalvelusta saamani vastauksen mukaan Nordnetin kautta ostettuja rahastoja ei voi myydä kuin FIFO periaatteella.

Nimetön
Nimetön
11.05.2015 08:11

mikrobit

Nimetön
Nimetön
10.05.2015 22:56

Hei,

Mielenkiintoista tekstiä! Onnistuuko etf-osuuksien yksilöity myynti Nordnetissä – lasketaanko ne tässä tilanteessa kumpaan kategoriaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.05.2015 02:02

ETFiä ei voi myydä haluamassaan järjestyksessä, paitsi jos käyttää useampaa kui yhtä arvo-osuustiliä ja on ostanut ETF:iä useammalle tilille. Tällöin voi myydä haluamaltaan tililtä tätä ETF:ää (kuitenkin FIFO:lla kyseisen AO-tilin sisällä).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.05.2015 14:21

Onko arvo-osuustilien määrälle mitään rajoitteita tms? Tuntuisi hölmöltä avata oma ao-tili jokaiselle ostoerälle. Onko verottajalla sanottavaa moiseen järjestelyyn?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki