Siirry pääsisältöön

Salkun suojaus

Volatiliteetti eli kurssiheilunta tarjoaa aktiiviselle tai vähän passiivisemmallekin kaupankävijälle mahdollisuuksia hyötyä sekä osakkeiden nousuista että laskuista. Erilaiset sijoitusinstrumentit tarjoavat mahdollisuuden myös suojata salkkua.

Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö tarkastelee tässä kirjoituksessa erilaisia tapoja hyödyntää markkinoiden heiluntaa.

Huomioi riskit.

Tässä blogissa kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa sinun on läpäistävä kyseistä tuotekategoriaa koskeva tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Jos tietämystesti on suorittamatta, näet instrumenttisivulla huomautuksen ja linkin tietämystestiin.

Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Vipuvaikutuksella sijoittamiseen liittyy suuri riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä.

Jutussa käytettyjen kuvien lähde on Nordean markkinointimateriaali. Nordea on Nordnet Markets -tuotteiden liikkeeseenlaskija.

IMG_1593.jpg

Osakkeet heiluvat voimakkaasti lyhyellä aikavälillä.

Osakkeiden liikkeet vaikuttavat yleensä melko tasaisilta, kun tarkastellaan kurssimuutosta pidemmällä aikavälillä. Otetaan esimerkkinä vaikka suomalaisten omistetuin osake Nordea. Pankkiosakkeet eivät perinteisesti ole aivan herkimmästä päästä, eikä Nordeankaan osake liikkunut vuoden 2019 aikana kuin 7,24 eurosta 7,27 euroon. Kurssimuutos oli siis vain 0,4 %. Tämä on kuitenkin kaukana koko totuudesta. Nordea nimittäin nousi tammi–helmikuun aikana 15 %, josta se laski elokuun pohjiin peräti 35 %, vain noustakseen vuoden loppuun mennessä 28 %. Buy & hold -sijoittaja keräsi välissä osingot, mutta aktiivisemmalla lähestymisellä Nordea olisi voinut tarjota huomattavasti korkeampiakin tuottoja. Ainakin allekirjoittanut onnistui puristamaan Nordeasta keskimääräistä omistajaa korkeammat tuotot viime vuoden aikana.

Treidaamisesta ja ostojen ajoittamista voi oppia lisää seuraamalla Nordnetin Traders’ Club -videosarjaa. Paneudutaan kuitenkin tässä kirjoituksessa vain eri sijoitusinstrumentteihin ja tutustutaan siihen kuinka ne toimivat. Sijoittaja voi valita mieleisensä seuraavista vaihtoehdoista:

 • Suorat osakkeet (long / short)

 • Pörssilistatut tuotteet, ns. viputuotteet

 • ETF:t (long / short, vivulla tai ilman)

 • Optiot

Lisätietoja kaikista näistä vaihtoehdoista alempana.

Hyödynnä nousevat ja laskevat kurssit.

Tavallinen osakesijoittaja pyrkii hyötymään vain osakkeiden arvonnoususta. Ottamalla työkalupakkiin “shorttaamisen” aktiivisen sijoittajan tuottopotentiaali kasvaa monella tapaa.

Shorttaaminen on yleensä aina kulujen puolesta kalliimpaa. Se johtuu siitä, että shorttaamiseen liittyy erilaisia lainaus-, korko- ja suojauskuluja. Tämän vuoksi shorttitreidejä ei kannata ottaa “pitkään salkkuun”, vaan pyrkiä edes jonkinlaiseen markkinoiden ajoitukseen niiden kanssa. Osakkeiden laskut tapaavat olemaan nousutrendejä vahvempia – englanninkielinen sanonta kuuluukin: Stocks take the stairs up, but the elevator down.

1. Salkun suojaus shorttaamalla osakkeita.

Osakkeiden ostaminen on kaikille tuttua, joten avaan tässä shorttaamista, eli mahdollisuutta hyötyä osakekurssin laskusta. Shorttaamisessa – toiselta nimitykseltään lyhyeksi myynnissä – myyt osakkeita, joita et myyntihetkellä omista. Logiikka on täysin sama kuin ostotoimeksiannoissa, mutta järjestys on toinen.Esimerkki: Myyt 50 kpl osaketta X 100 € hintaan. Salkkuusi ilmestyy rivi -50 kpl, hankintahinta 100 €. Jos osakkeen hinta oletuksesi mukaan laskee esim. 10 €, voit sulkea treidisi ostamalla takaisin shortatun määrän osakkeita hintaan 90 €. Saat siis voittoa 50 kpl * 10 € = 500 € ennen kuluja.

Shorttaamiseen liittyvät kulut. Ostaessasi shortatut osakkeet takaisin saman päivän aikana, maksat vain normaalit kaupankäyntipalkkiot. Jos pidät shortattuja osakkeita salkussasi pidempään, niitä varten tarvitaan osakelaina. Tällöin sinulta veloitetaan kuluina 30 euron avauspalkkio sekä lainakorko (min. 3 % / v, riippuu osakkeesta ja markkinatilanteesta).

Nordnetin kautta voit shortata yli 350 Pohjoismaista osaketta, pääosin suuryhtiöitä. Tarjoamme myös muita osakkeita shortattavaksi tapauskohtaisesti, kysy lisää Nordnetin meklarilta numerosta 020 198 5898.

Shorttaamista varten salkussasi täytyy olla aktiivinen luottosopimus ja arvopaperilainoja koskeva puitesopimus. Lisäksi luottoon ja lyhyeksi myyntiin liittyvät tietämystestit tulee olla suoritettuna.

→ Lue lisää shorttaamisesta.

2. Salkun suojaus viputuotteilla.

Sijoittajalla on mahdollisuus hyödyntää myös valmiiksi vivutettuja sijoitusinstrumentteja. Pörssilistatutuissa tuotteissa (Exchange Traded Product, ETP) lainoitus eli vipu on sisäänrakennettuna.

Nordnet Markets -valikoimasta löydät erilaisia viputuotteita: Bull- ja Bear-sertifikaatteja, Unlimited turboja ja minifutuureja. Nämä seuraavat tunnettuja osakkeita, indeksejä ja raaka-aineita. Voit siis hyödyntää osakkeiden lisäksi myös yleisimpien osakeindeksien (esim. DAX, S&P 500, Nasdaq) tai vaikka öljyn ja kullan hinnan liikkeitä. Nordnet Markets -valikoiman tuotteilla käyt kauppaa ilman välityspalkkioita aina, kun kauppasumma ylittää 100 € tai 1000 SEK/NOK/DKK.

Viputuotteet sopivat lyhytaikaiseen kaupankäyntiin, sillä sisäänrakennettuun vipuun liittyy erilaisia kuluja. Kulut ja tuotteiden suositeltu pitoaika vaihtelevat tuotetyypeittäin.

Sertifikaatit salkun suojauksessa.

Bull- ja Bear-sertifikaatit antavat mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin, osakeindekseihin ja hyödykkeisiin. Nousumarkkinassa tuottoa tuo Bull ja laskumarkkinassa Bear. Sertifikaatteja löytyy kiinteillä vipukertoimilla 1–15. Mitä suurempi vipukerroin on, sitä suurempi ovat myös tuottopotentiaali ja riski pääoman menettämisestä. Bullin vipukerroin on positiivinen ja Bearin negatiivinen. Sertifikaatit on listattu Helsingin pörssiin ja niillä käydään kauppaa kuten osakkeilla.

Kiinteä vipukerroin tekee sertifikaatista helpon tuotteen ymmärtää. Jos kohde-etuus (esim. Nokia) nousee 1 %, X5-vipukertoimen Bull-sertifikaatti nousee 5 %. Jos kyseessä olisi X2-vipukertoimen Bear-sertifikaatti, 1 % nousu Nokiassa laskisi sertifikaatin arvoa 2 %. Sertifikaatti sopii hyvin päivänsisäiseen kauppaan, pidemmällä periodilla kannattaa ottaa huomioon kiinteän vipukertoimen vaikutus, ks. kohta sertifikaatin erikoispiirre.

Esimerkki kohde-etuudesta, jonka kurssi laskee ja Bull & Bear -sertifikaattien arvonmuutokset:

Esimerkki kohde-etuudesta, jonka kurssi laskee ja Bull & Bear -sertifikaattien arvonmuutokset

Kulut. Sertifikaattien kulut muodostuvat lainavivun rahoituskustannuksista ja tuotteen hallinnointipalkkiosta. Nämä vaihtelevat tuotekohtaisesti ja vipukertoimen mukaan. Mitä suurempi vipukerroin on, sitä suurempi korkokulu. Lisäksi sijoittajalle muodostuu kuluja spreadista, eli osto- ja myyntihinnan erotuksesta tarjouskirjassa. Lue lisää kuluista ja katso esimerkkilaskelma täältä.

Sertifikaattien erikoispiirre. Kiinteästä vipuvaikutuksesta johtuen sertifikaatin arvonkehitys on erilainen riippuen siitä, liikkuuko kohde-etuus yhteen suuntaan (trendi) vai heiluuko kohde-etuuden arvo voimakkaasti. Tämä on tärkeää etenkin korkean vipukertoimen sertifikaateissa. Sertifikaatin tuotto usean päivän periodilla ei ole sama kuin kohde-etuuden kehitys tällä periodilla kerrottuna vipukertoimella, koska sertifikaatin arvon muutos lasketaan joka päivä päiväkohtaisten muutosten perusteella. Tästä johtuen sertifikaatti tuottaa parhaiten tasaisessa trendissä, kun taas kurssiheilunta syö sertifikaatin arvoa ja johtaa heikompaan tuottoon. Siksi sertifikaatit sopivat pääasiassa hyvin lyhytaikaisiin sijoituksiin.

sertifikaatti-markkinatyyppi

Unlimited turbot ja minifutuurit salkun suojauksessa.

“Turbot” ja minifutuurit ovat suosittuja treidaajien keskuudessa, koska ne tarjoavat järeimmän mahdollisen vivun sijoittajan käyttöön. Korkea vipu nostaa tuottopotentiaalia ja riskejä, mutta toisaalta tuotteisiin liitetty automattinen stop loss / knock out -taso auttaa rajoittamaan tappioita. Näissä tuotteissa vipukerroin ei ole kiinteä ja siksi ne seuraavat kohde-etuuden kehitystä paremmin myös pidemmällä aikavälillä (pl. kulut). Näin ne sopivat spekuloinnin lisäksi myös salkun suojaamiseen.Mitä lähempänä rahoitustasoa / stop loss -tasoa kohde-etuudella käydään kauppaa, sitä suurempi vipu on. Hyvin lähellä stop lossia vipu voi olla jopa yli 100-kertainen. Liikkeeseenlaskija ottaa riskin siitä, että kaupankäynti kohde-etuudella alkaa stop loss -tason alapuolelta esimerkiksi seuraavana pörssipäivänä, kaupankäynnin keskeytyksen yms. syyn takia. Millään Nordnetin tarjoamalla viputuotteella ei voi menettää enempää kuin siihen sijoitetun pääoman.Unlimited turbon hinnanmuodostus on suhteellisen yksinkertainen.

 • Kohde-etuutena olevalla osakkeella käydään kauppaa 10 eurossa

 • Jos Unlimited turbon rahoitustaso on 7,50 euroa, turbon arvo on osakkeen hinta – rahoitustaso (10 € – 7,50 €), johon lisätään liikkeeseenlaskijan riskipreemio, tässä tapauksessa 0,10 euroa. Näin turbon hinta markkinoilla on 2,60 euroa.

 • Turbon tarjoama vipukerroin on siis 10/2,6 = 3,85-kertainen

 • Kun ostat Unlimited turbon 2,60 eurolla ja osakkeen hinta nousee 50 senttiä 10,50 euroon, myös tuotteen hinta nousee 50 senttiä, eli 3,10 euroon. Unlimited turbojen liikkeitä onkin helppo ymmärtää, koska niiden arvo muuttuu yhtä paljon kuin kohde-etuuden.

ut-basics
 • Liikkeeseenlaskija tarjoaa Unlimited turboja eri rahoitustasolla samaan kohde-etuuteen. Jos tässä esimerkissä rahoitustaso oli 9 euroa, turbon hinnaksi muodostuisi 1,10 euroa (osakekurssi – rahoitustaso + riskipreemio 0,10 €). Vipukerroin olisi siis 9,09.

 • Jos osakkeen hinta nousee tässä esimerkissä 11 euroon, UT:n arvo nousee 2,10 euroon (90,9% tuotto). Jos osakkeen hinta laskee 9 euroon, joka on UT:n rahoitus / stop loss -taso, UT erääntyy arvottomana (-100 % tuotto).

 • Esimerkeissä käsiteltiin LONG Unlimited turboa. Logiikka SHORT turboissa sama, mutta käänteinen. Osakekurssi 10 euroa, rahoitustaso 11 euroa, riskipreemio 0,10 euroa = UT short turbon hinta 1,10 euroa. Tuotteen hinta nousee, kun osakekurssi laskee.

ut-esimerkki

Kulut. Unlimited turbojen ja minifutuurien kulut muodostuvat lainavivun rahoituskustannuksista ja tuotteen hallinnointipalkkiosta. Nämä vaihtelevat tuotekohtaisesti ja vipukertoimen mukaan. Mitä suurempi vipukerroin on, sitä suurempi korkokulu. Lisäksi sijoittajalle muodostuu kuluja spreadista, eli osto- ja myyntihinnan erotuksesta tarjouskirjassa. Lue lisää kuluista ja katso esimerkkilaskelma täältä.

Minifutuurit salkun suojauksessa.

Minifutuurit toimivat samalla tavalla kuin Unlimited turbot, mutta niissä rahoitustaso ja stop loss -taso ovat eri tasoilla. Jos kohde-etuus saavuttaa stop loss -tason, tuotteelle lasketaan jäännösarvo. Tuotteen hintaan ei sisälly liikkeeseenlaskijan riskipreemiota.

Esimerkki. Osakkeen hinta on 10 euroa, rahoitustaso 8 euroa, stop loss -taso 9 euroa. Minifutuurin hinta on 2,00 euroa. Jos osakkeen hinta laskee 9 euroon, omistamallesi minifutuurille lasketaan jäännösarvo väliltä 0–1,00 euroa.

Minifutuureissa ei siis joudu maksamaan liikkeeseenlaskijan riskipreemiota, mutta niistä ei myöskään löydy yhtä korkeita vipukertoimia, kuin Unlimited turboista. Kulut ovat samat kuin Unlimited turboissa, lue lisää.

3. Long- ja short ETF:t salkun suojauksessa.

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden kovimpia ETF-sijoittajia, mutta harva varmaankaan tietää, että ETF-valikoimastakin löytyy kurssilaskusta hyötyviä ETF:iä. Nämä tarjoavat helpon tavan ottaa näkemystä laskevien kurssien puolesta tai esimerkiksi suojata omaa salkkua.

Esimerkki. 10 000 € salkun voi suojata kurssilaskulta ostamalla 10 000 eurolla pääindeksiä seuraavaa short-ETF:ää (ilman vipua). Oletus pitää sisällään, että salkun arvonmuutos vastaa indeksiä eikä ota ETF:n kuluja huomioon. Ohessa muutama esimerkki Nordnetin asiakaskunnassa suosituista short- ja long-ETF:istä. "x2" nimessä viittaa vipukertoimeen, eli kyseiset tuotteet ovat varustettuja kaksinkertaisella vivulla. Klikkaamalla ETF:n nimeä näet avaintietoesitteen, juoksevat kulut ja muuta hyödyllistä tietoa.

Salkun suojaaminen ilman vipua tai X2-vivulla vaatii enemmän pääomaa, mutta myös riskit ovat pienemmät kuin ylempänä käsitellyissä suurempia vipukertoimia tarjoavissa viputuotteissa.


4. Optiot

Optiot ovat tässä kirjoituksessa käsitellyissä instrumenteista monimutkaisimmat johdannaiset. Optioiden hinnoitteluun vaikuttaa kurssitason lisäksi aika niiden erääntymiseen sekä kohde-etuuden odotettu volatiliteetti. Lisätietoja optioista ja opetusvideoita löydät täältä.

Nordnet tarjoaa optioita ruotsalaisiin, norjalaisiin ja tanskalaisiin osakkeisiin sekä ks. maiden pääindekseihin. Kaupankäyntiin optioilla sinulla tulee olla voimassaoleva luottosopimus, johdannaissopimus sekä sinulla tulee olla suoritettuna optioiden tietämystesti.

Aloita treidaaminen.Avaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki