Siirry pääsisältöön

Kynttilägraafi – teknisen analyysin paras kuvio markkinoiden ajoittamiseen.

Pörssiyhtiön osakkeen sen hetkiseen markkinahintaan vaikuttavat ainoastaan pörssissä toteutuneet toimeksiannot. Markkinahinta syntyy siten ostajien ja myyjien interaktiosta, riippumatta monista erilaisista syistä myyntien ja ostojen takana. Teknisen analyysin kurssikaaviot esittävät tätä hinnanmuodostusta graafisesti. Harjaantunut treidaaja voi pelkkiä kurssikehityksestä kertovia kynttilöitä lukemalla tunnistaa ostajien ja myyjien välillä vallitsevan epätasapainon, joka johtaa usein markkinatrendin käännöksen. Nämä tilanteet voivat siten tarjota erittäin hyviä osto- tai myyntipaikkoja.

Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö tarkastelee tässä kirjoituksessa eniten hyödyntämäänsä kynttiläkuviota, joka on mielestään yksi parhaista teknisen analyysin mahdollistamista tavoista ajoittaa ostoja oikea-aikaisesti osakemarkkinoilla. Sitä voivat hyödyntää päivätreidaajien lisäksi myös pidemmän aikahorisontin omaavat sijoittajat, kun tarkastelujaksona käytetään esimerkiksi päivä- tai viikkokynttilöitä.

kynttila-fb.jpg

Mitä kynttilägraafi kertoo ostajista ja myyjistä?

Ymmärtääksesi kynttiläanalyysiä paremmin voit kuvitella hinnan liikkeiden olevan jatkuvaa taistelua ostajien ja myyjien välillä. Ostajat spekuloivat, että hinnat nousevat ja puskevat hintaa ylös ostotoimeksiantojensa kautta. Myyjät taas uskovat laskeviin hintoihin ja painavat hintaa alas myyntitoimeksiannoillaan.

Jos ostopaine ylittää myyntipaineen, toisin sanoen ostajia on enemmän, hinta nousee. Mitä suurempi epätasapaino näiden kahden osapuolen välillä on, sitä nopeammin hinta liikkuu yhteen suuntaan. Vahvin ostopaineesta kertova kynttilä on siten kynttilä (ks. oheinen kuva), jossa hinta on tarkastelujakson aikana käynyt huomattavasti alempana, mutta ostajat ovat aktivoituneet ja puskeneet aggressiivisesti hinnan ennen päätöstä takaisin huippuun tai lähellä huippua.

pin-bar.png

Kynttilä on hyvä työkalu niin treidaajille kuin sijoittajillekin.

Tarkastelujaksona voidaan käyttää minkä tahansa aikavälin kynttilöitä. Treidaajat voivat hyödyntää lyhyitä, esimerkiksi 5 minuutin, 10 minuutin tai 1 tunnin, kynttilöitä. Swing-treidaajat ja muut pidemmän aikavälin sijoittajat taas voivat käyttää esimerkiksi päivä- tai viikkokynttilöitä.

Ostopaineesta kertovat kynttilät kertovat ostajien olevan vahvempia kuin myyjät. Ne toimivat ostopaikkoina korjausliikkeissä, kun markkina on nousutrendissä. Olen huomannut, että parhaan tuloksen saavuttaa seuraavilla kriteereillä:

  1. Korjausliike edellisestä huipusta on vähintään kolmen kynttilän mittainen

  2. Yli puolet ostopaineesta kertovasta kynttilästä koostuu alapuolelle jäävästä hännästä

  3. Kynttilä sulkee 20 % sisään sen huipusta

  4. Seuraava kynttilä nousee ostopaineesta kertovan kynttilän yläpuolelle (vahvistaa ostajien olevan niskan päällä)

Tämä teknisen analyysin työkalu soveltuu myös pitkäjänteisimmille sijoittajille, jotka katsovat kursseja vain kerran viikossa. Kun tarkastellaan esimerkiksi viimeisen viiden vuoden kurssikehitystä viikkograafeilla, voidaan huomata, että valtaosa korjausliikkeistä päättyy kynttilään, jossa on pitkä häntä alapuolella.

Riski ja tuotto.

Mikään teknisen analyysin kuvio tai indikaattori ei toimi jokaisella kerralla. Siksi riskienhallinta on tärkeää tappioiden rajoittamiseksi silloin, kun ollaan väärässä. Riskienhallinnassa stop loss -toimeksianto on korvaamaton, sillä se katkaisee tappiollisen kaupan ennalta-asetetulla tasolla. Edellä käsitellyssä kuviossa stop loss -tason voi asettaa kahdella tavalla:

  • Ostopaineesta kertovan kynttilän alapuolelle

  • Jos merkittävä tukitaso on lähellä kynttilän pohjaa, kyseisen tukitason alapuolelle

Kynttiläkuvio on poikkeuksellisen hyvä indikoimaan trendikäännöksiä, joten tavoitelluksi tuotoksi (profit target) voidaan asettaa esimerkiksi 2–3 kertaa potentiaalisen tappion (stop loss) koko. Tällöin kaupan tuotto/riski-suhde on erittäin hyvä, eikä edes joka toisen treidin tarvitse olla voitollinen, jotta itse strategia olisi voitollinen.

Katso Traders' Club -videosarjan ensimmäinen jakso ja opi lisää kynttilöistä.
Katso Traders' Club -videosarjan ensimmäinen jakso ja opi lisää kynttilöistä.

Traders’ Clubin kaikkien aikojen ensimmäisessä jaksossa käsitellään kynttilöiden lukemista sekä ostopaineesta kertovien kynttilöiden tunnistamista.


Tärkeää tietoa liittyen kaupankäyntiin viputuotteilla.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Aloita treidaaminen.Avaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki