Siirry pääsisältöön

Vakioidut optiot ja termiinit.

Vakioidut johdannaiset ovat kahden osapuolen välisiä sopimuksia, joilla sovitaan tulevaisuudessa tehtävästä kaupasta ja kaupan ehdoista. Johdannaisten päätyyppejä ovat optiot ja termiinit.

Vakioituihin johdannaisiin liittyy usein suuri tuottopotentiaali, mutta myös suuri riski, jonka seurauksena sijoittaja voi menettää jopa enemmän kuin sijoittamansa pääoman.

Johdannaisten ehtoihin on tärkeää tutustua huolella ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Optioiden ja termiinien arvo on sidottu kohde-etuuteen, joka voi olla osake, indeksi, raaka-aine tai valuutta. Käymällä kauppaa optioilla ja termiineillä sitoudut ehtoihin ja sopimuksiin, joihin sisältyy tiettyjä oikeuksia ja velvoitteita.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut vakioiduista optioista ja termiineistä, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, voit alkaa käydä kyseisillä arvopapereilla kauppaa.

Vakuusvaatimus ja konkurssitilanteet.

Ostaaksesi optioita, sinulla tulee olla riittävästi varoja tai salkussasi on oltava lainoitusmahdollisuus. Nordnet hoitaa vakuuden asettamisen puolestasi. Myydäksesi optioita Nordnetin verkkopalvelussa, sinulla tulee olla varoja tai lainoitusmahdollisuus, jotka täyttävät Tukholman pörssin vakuusvaatimukset. Sinun vastuullasi on varmistaa, että salkussasi on riittävästi katetta joko rahana tai lainoituksena.

Jos sopimuksen jompikumpi osapuoli ajautuu konkurssiin, niin se ei vaikuta sopimukseen. Tämä johtuu siitä, että sopimuksen takaajana toimii selvitysyhteisö, kuten Nasdaq Clearing.


Haltijat ja asettajat.

Optio on kahden osapuolen välinen sopimus, joka antaa ostajalle (haltijalle) oikeuden, mutta ei velvollisuutta, ostaa tai myydä option kohde-etuus, esimerkiksi osake, tulevaisuudessa tiettynä aikana sovittuun hintaan. Tästä oikeudesta ostaja maksaa preemion, option markkinahinnan, myyjälle (asettajalle). Optio voi olla joko osto- tai myyntioptio. Option asettaja on velvollinen toteuttamaan optiosopimuksen, jos ostaja sitä vaatii.

Osto-option myyjällä on velvollisuus myydä kohde-etuutena oleva osake ennalta määrättyyn hintaan tiettyyn päivään mennessä. Osto-option myyminen voi olla mielenkiintoinen strategia, jos uskot markkinoiden pysyvän paikoillaan ja haet lisätuottoa salkkuun, vaikka kurssit eivät kehittyisikään.

Huomioi, että vakioiduilla johdannaisilla kauppaa käydessäsi maksat sekä välityspalkkion että clearing-maksun.

Esimerkki.

Uskot kohde-etuuden nousevan ja ostat osto-option. Jos kohde-etuuden arvo nousee sen päättymispäivään mennessä merkittävästi yli option toteutushinnan.