Siirry pääsisältöön

Sopisiko sijoitusvakuutus juuri minulle?

Minä ajattelen, että sijoittamisessa on ennen kaikkea kyse varautumisesta elämän kurveihin. Kuolema on eittämättä se elämän kaikkein isoin kurvi, vaikka sen seurauksia ei itse kohtaakaan. Perilliset kohtaavat, ja sen takia Nordnetin sijoitusvakuutus on kiinnostava vaihtoehto myös holdarille.

Myönnetään, myönnetään. Eivät ole sijoitusvakuutukset pahemmin ennen kiinnostaneet. Minulle on toki tarjottu niitä eri käänteissä, mutta en ole nähnyt syytä innostua. Olen kuunnellut sen verran Martin Paasin ja Karo Hämäläisen juttuja, että on ollut turvallista todeta sijoitusvakuutusten olevan turhan kalliita ja monimutkaisia minun tarpeisiini.

Nyt molemmat herrat toteavat, että jos meinaat sijoitusvakuutuksen ottaa, ota se Nordnetistä, koska Nordnetin sijoitusvakuutus on paitsi kuluiltaan houkutteleva, myös tarjoamaltaan kiinnostava. Nordnetin sijoitusvakuutuksen sisälle saa paitsi rahastoja, myös osakkeita ja ETF:iä, kun usein vakuutukseen saa vain (korkeakuluisia) rahastoja.

Tässä kohtaa on syytä pysähtyä ja ottaa monimutkaisuutta sarvista kiinni. Jos sen kerran saa houkuttelevaan hintaan, voisiko se toimia minulle?

Sijoitusvakuutuksella on kaksi erikoisominaisuutta, joka erottaa sen perinteisestä arvo-osuustilistä.

  1. Sijoitusvakuutuksen sisällä luovutusvoittoveroja ei makseta ennen kuin vakuutuksesta nostetaan rahaa. Periaate on tuttu osakesäästötililtä, sillä erotuksella, että Nordnetissä sijoitusvakuutukseen tosiaan saa myös niitä rahastoja ja ETF:iä, eikä talletuskattoa ole.

    Verotehokkuuden ansiosta sijoitusvakuutuksesta saa eniten hyötyä aktiivinen sijoittaja, joka haluaa vaihtaa sijoituskohteita oman näkemyksensä mukaan metsästääkseen parempaa tuottoa. Sijoittaja pääsee nauttimaan korkoa korolle -efektistä boostilla, kun verottaja ei käy viemässä välistä omiaan. Myös kotimaiset (ja norjalaiset) osingot kilahtavat Nordnetin sijoitusvakuutuksessa lyhentämättöminä tilille.

    Mutta entä sitten tällainen kaltaiseni semipassiivinen sijoittaja, joka käy harvemmin kauppaa ja mieluusti holdaa pitkään hyviä yhtiöitä (ja aivan liian pitkään niitä vähemmän hyviä)?

    Minulle rahastojen ja ETF:ien mukaan saaminen on iso plussa osakesäästötiliin verrattuna, sillä omassa salkussa niiden paino kasvaa koko ajan. Tosin suuri osa niistä on passiivisia indeksirahastoja, joiden omistamisen filosofiaan jatkuva kaupankäynti tai ajoittaminen ei kuulu. Mutta ETF:iä minun tulee vaihdettua. Viime vuonna siirsin varoja myös korkorahastoihin. Tällaisissa muuveissa sijoitusvakuutus toimii hyvin, kunhan pääsee luopumaan sijoituksistaan voitolla.
  1. Se mikä isosti erottaa sijoitusvakuutuksen sekä arvo-osuustilistä että osakesäästötilistä on mahdollisuus käyttää sitä hyväksi perintösuunnittelussa ja tämä on se juttu, joka puhuttelee minua. Minä ajattelen, että sijoittamisessa on ennen kaikkea kyse varautumisesta elämän kurveihin. Kuolema on eittämättä se elämän kaikkein isoin kurvi, vaikka sen seurauksia ei itse kohtaakaan. Perilliset kohtaavat.

    Annan esimerkin: perillisille, tyypillisimmin omille lapsille, jää perinnöksi kiinteää omaisuutta, kuten asunto, kiinteistö tai vaikka metsää. Niistä perilliset joutuvat maksamaan perintöveroa, helposti kymmeniä tuhansia euroja tai enemmän. On aika tavallista, että perillisellä ei juuri satu olemaan sellaisia summia tilillä. Kaiken surun keskellä pitää alkaa miettiä, mistä rahat veroihin, kun siitä peritystä asunnosta ei oikein voi myydä yhtä huonetta kerralla verojen maksua.

    Enter sijoitusvakuutus: sen avulla nimetyille edunsaajille voi jättää sijoitusvarallisuutta niin, että he saavat rahat ohi kuolinpesämenettelyn. Ja tsädäm – vakuutussäästöillä voi kuitata perintöverot. Jokainen, joka on ollut osallisena isommassa ja hankalassa kuolinpesässä, tietää että tästä viimeisestä muistamisesta on isosti apua.

    Sijoitusvakuutuksen edunsaajaksi voi nimetä toki nimetä kenet vain ohi normaalin testamentti- tai kuolinpesämenettelyn. Tällä konstilla voi tietysti halutessaan aiheuttaa haudan takaa aiheuttaa hämminkiä perillisten keskuudessa, mutta yleisin tapa on nimetä vakuutuksen edunsaajaksi juurikin lähiomaiset, ja helpottaa siten perintöverojen maksamista.

Sijoitusvakuutus ei ole kaikkien juttu, mutta niille, joille se on juttu, Nordnetin sijoitusvakuutus tarjoaa parhaan kattauksen sijoituskohteita hyvin kilpailukykyisillä hinnoilla. Minä tunnistan tarpeen perintösuunnitteluun, vaikka asia tuntuukin onneksi hyvin kaukaiselta.

Merja Mähkä
Merja Mähkä

Sijoittaja, kirjoittaja, puhuja.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Kuvaaja: Paula Virta

Lue myös:

Nordnetin sijoitusvakuutus on painepesureiden testivoittaja

Jos haluat sijoitusvakuutuksen, ota se Nordnetiltä

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki