Siirry pääsisältöön

Nordnetin sijoitusvakuutus on painepesureiden testivoittaja

Olen seurannut Suomessa tarjolla olevia sijoitustuotteita toimittajana 2000-luvun alusta asti. Tiedän melko hyvin, mitä on tarjolla suurelle ja vähän rajatummallekin yleisölle.

Sijoitusvakuutuksiin kantani on ollut kielteinen. Olen kirjoittanut useamman jutun, joissa olen kauhistellut sijoitusvakuutusten monikerroksisia kulurakenteita. Ensin maksetaan vakuutuskuoresta, sitten sateenvarjorahastosta, jonka alla on erilaisia sijoitusrahastoja, joiden hallinnointipalkkiot, kaupankäyntikulut…

Jo otsaluulla olen nähnyt, että hyödyt eivät ole minulle läheskään kulujen arvoisia. Kun kuulin Nordnetin sijoitusvakuutuksesta, höristin korviani. Se vaikuttaa luovan uuden kategorian sijoitusvakuutuksiin.

Nordnetin sijoitusvakuutuksen kautta sijoittaa voi suoraan osakkeisiin ja moniin muihin kohteisiin. Tarjolla on tavanomaista enemmän joustavuutta – sijoitusvakuutuksen hallinnan saa omiin käsiinsä. Myös rakenteen hinnoittelu on erittäin kilpailukykyinen verrattuna aiemmin markkinoilla olleiden suurten suomalaisten palveluntarjoajien tuotteisiin.

Olisiko käännettävä kelkka ja otettava sijoitusvakuutus?

Sijoitusvakuutus on sijoituskuori, jonka sisällä omistuksia liikuteltaessa verot eivät lankea maksuun. Raha kilahtaa valtion kirstuun vasta silloin, kun kuoresta ottaa rahaa ulos. Näin sijoittaja pääsee hyötymään ”korkoa verovelalle” -ilmiötä: ne rahat, jotka suorassa osake- tai rahastosijoittamisessa virtaisivat verottajalle, jäävät keräämään lisää tuottoa sijoittajalle.

Periaate on siis sama kuin osakesäästötilissä.

Piilevän verovelan hyödyntämisestä on eniten etua niille, jotka realisoivat voittojaan tiheästi, siis käyvät aktiivisesti kauppaa – holdarilla verovelat piilevät realisoimattomissa myyntivoitoissa.

Täysin passiiviselle holdarille osakesäästötilistä tai sijoitusvakuutuksesta ei ole sijoitusaikana muuta taloudellista hyötyä kuin kotimaisten (ja Nordnetin sijoitusvakuutuksen tapauksessa myös norjalaisten) yhtiöiden osinkojen verovapaus kuoren sisällä. Myös yritysostotilanteissa sijoittaja usein joutuu myymään omistuksensa, jolloin voitot ja niiden verot realisoituvat.

Sijoitusvakuutuksesta aiheutuu kuluja. Juoksevien kulujen vuoksi umpiholdarille sijoitusvakuutus ei ole tässä suhteessa kannattava veto. Mitä aktiivisemmin käy kauppaa, sitä suuremmiksi kuorirakenteen hyödyt kohoavat.

Sijoitusvakuutuksen kautta voi sijoittaa myös muihin sijoituskohteisiin kuin osakkeisiin – ja itse asiassa juuri rahastoihin useimmat markkinoilla olevat vakuutustuotteet rajautuvatkin.

Laajalti hajautetut matalakuluiset indeksirahastot ovat useimmille järkevin tapa sijoittaa osakemarkkinoille. Nordnetin sijoitusvakuutuksen kautta niihin pääsee käsiksi. Tämä on merkittävä hyöty osakesäästötiliin verrattuna.

Sijoitusvakuutuksessa voi olla myös korkorahastoja ja muihin omaisuusluokkiin sijoittavia rahastoja. Vakuutuksen sisään voi siten kääräistä hajautetun sijoitussalkun toisin kuin osakesäästötilillä.

Suorien osakesijoitusten kannalta osakesäästötili on kuluttomuutensa takia parempi kuin sijoitusvakuutus, joten itse vinkkaisin osakkeiden osalta säästämään ensin osakesäästötilin täyteen ja vasta sen jälkeen siirtymään sijoitusvakuutuksen puolelle.

Toki jos osakepainoa haluaa aktiivisesti laskea ja siirtää rahat siksi aikaa korkosijoituksiin tai muihin omaisuusluokkiin, sijoitusvakuutuksen sisällä sekin onnistuu. Osakesäästötililtä rahat joutuisi ottamaan pois, mikä laukaisee veroseuraamukset.

Aktiivisten veivaajien lisäksi sijoitusvakuutuksesta on hyötyä kaikille kuolevaisille, jotka haluavat suunnitella, mitä heidän varallisuudelleen tapahtuu viimeisen sydämenlyönnin jälkeen.

Sijoitusvakuutus on rakenteensa vuoksi kätevä väline, josta nimetty edunsaaja saa rahat nopeasti käyttöönsä. Rahat tulevat helposti rahana, eikä edunsaajan tarvitse laskea hankintahintoja eikä tehdä päätöksiä yksittäisten osakkeiden tai rahastojen suhteen.

Sijoitusvakuutuksen edunsaajaksi voi nimetä kenet tahansa. Sijoitusvakuutus menee suoraan muun pesän ohi ja päältä omana itsenäisenä kokonaisuutenaan.

Nordnetin Sijoitusvakuutus vaikuttaa ominaisuuksiltaan ja kuluiltaan minulle ja varmasti monelle muulle kaltaiselleni parhaalta suurten suomalaisten toimijoiden tarjoamista vastaavista tuotteista. Se ei kuitenkaan vielä välttämättä tarkoita, että se ilman muuta kannattaa ottaa käyttöön.

Samalla tavalla vertailun lukija saattaa olla vakuuttunut siitä, että Kärcherin testivoittajapainepesuri on tuoteryhmänsä ylivoimainen kingi. Hän ei kuitenkaan osta sitä, koska asuu kerrostalossa eikä hänellä ole tarvetta eikä mahdollisuutta käyttää moista vekotinta.

Sijoitustuotteet ovat eri tarpeisiin sopiva työkaluja, ja tarpeet sanelevat, millä ominaisuuksilla on arvoa. Jos jostain ei ole hyötyä, siitä ei kannata maksaa. Toisaalta tarkoitukseen sopiva väline maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Ennen sijoitusvakuutuksen aloittamista kannattaakin arvioida kriittisesti omat tarpeensa.

Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen

Kirjailija, toimittaja, grillinpitäjä (karongrilli.fi).

***

TARJOUS! 15.1.–29.2.2024 Nordnet Sijoitusvakuutuksen minimialkutalletus on vain 1 000 € (norm. 5 000 €).

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Veli-Pekk
Veli-Pekk
08.02.2024 16:32

Moi Karo! Jäin ihmettelemään sitä, miksi etf-rahastoihin kannattaisi sijoittaa vakuutuskuoren kautta (muuta kuin se, että ei ole osakesäästötiliin kelvollinen tuote ja tietysti jos haluaa vaihtaa tuotetta ( näinhän holdarit eivät tee?)). Taitaa hyödyt (eduliset kulut) ja korkoa korolle efekti hävitä muihin kustannusrakenteisiin. Toki jos sateenvarjon alle kerää muitakin tuotteita, niin voi olla ihan jees. Tosin todellisten kustannusten seuranta onkin sitten oma lukunsa.

Vesku
Vesku
Vastaa  Veli-Pekk
20.02.2024 23:28

Hankintameno-olettaman käytettävyydellä lienee myös vaikutuksensa. Erityisesti rahastojen kanssa, jotka uudelleensijoittavat osingot.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki