Siirry pääsisältöön

Sijoitusideoita lapselle ja vastuullisuudesta kiinnostuneille

Sijoittamisessa monelle hankalinta on aloittaminen. Useampi kavereistasi saattaa harrastaa säännöllistä sijoittamista ja he kertovat, miten se on taloudellisesti kannattavaa. Sinäkin tiedät, että sijoittaminen on järkevää ja hyvä tapa varautua tulevaisuuteen – jopa vaurastua. Kysyessäsi mistä lähteä liikkeelle saatat saada vinkin, että helppo tapa on aloittaa säästämällä säännöllisesti johonkin matalakuluiseen indeksirahastoon. Esimerkiksi Nordnetillä on kuitenkin tarjolla yli 600 erilaista rahastoa ja siihen päälle vielä reilut 1 000 pörssinoteerattua rahastoa eli ETF:ää. Mistä sitten tiedät, mihin kannattaa sijoittaa, ja mistä löydät sijoitusideoita lapselle?

Sijoitusideoita lapselle – kriteereitä rahastojen valintaan

Olen kerännyt tähän tekstiin muutamia sijoituideoita lapselle. Sijoittaessa lapselle minua kiinnostaa vastuullinen ja pitkäjänteinen sijoittaminen, joten olen kiinnittänyt erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Matala hiiliriski: Hiilidioksidipäästöihin liittyvän riskiarvon on oltava matala ja riippuvuuden fossiilisista polttoaineista tulee olla rajallinen.
  • Korkein Morningstar-luokitus (5 tähteä): Morningstar rating asettaa rahastot paremmuusjärjestykseen kussakin luokassa riskikorjatun tuoton perusteella.
  • Kohtuullinen ESG-riski (alle 30): Nordnetin palvelussa näkyvä ESG-riskirating arvioi yrityksen hallitsemattoman alistumisen ympäristö-, sosiaali-, ja hallintoriskeille (ESG) ottaen kuitenkin huomioon, onko riskejä mahdollista hallita vai ei, ja missä määrin.
  • Rahastolla on kasvuosuudet: Rahaston omistamien osakkeiden osingot sijoitetaan rahaston sisällä uudelleen, jolloin osingoista ei aiheudu verotettavaa tuloa. Tämä on suositeltavaa pitkänjänteiselle sijoittajalle, jonka tarkoitus ei ole rahoittaa elämäänsä osinkotuloilla.
  • Alhaiset kulut (alle 0,5 %): Poimittujen rahastojen juoksevien kulujen ja hallinnointipalkkioiden tulee olla alhaiset, etteivät ne syö sijoittajan tuottoja.

Sinun kannattaa tutustua näihin määritelmiin vielä tarkemmin Nordnetin sanastosta, jonka löydät kysymysmerkin takaa, kun selailet rahasto- tai ETF-listoja. Tässä tekstissä puhuessani rahastoista tarkoitan sekä perinteisiä rahastoja että ETF-tuotteita.

Esimerkkejä potentiaalisista rahastoista

Alta löydät poimintoja rahastoista, joita voit hyödyntää miettiessäsi sijoitusideoita. Voit vaikkapa aloittaa jatkuvan kuukausisäästämisen laittamalla sopivan summan yhteen tai useampaan rahastoon – tämä on mahdollista tähdellä (*) merkittyjen rahastojen tapauksessa. Maantieteellisen ja toimialakohtaisen hajautuksen kannalta voi olla parempi poimia muutama rahasto jo heti alkuun. Kaikki poimitut rahastot täyttävät yllä esitetyt kriteerit. Muistathan kuitenkin tutustua kaikkiin tässä esitettyihin rahastoihin huolellisesti ennen omaa sijoituspäätöstäsi.

Handelsbanken Usa Indeksi *
Yhdysvaltalaisiin teknologia- sekä muihin sektoreihin painottuva rahasto, joka seuraa Solactive ISS ESG Screened USA -indeksiä. Suurin omistus alle 10%.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag *
Ruotsalaisiin rahoituspalveluihin keskittyvä rahasto. Huomioi, että rahaston valuutta on SEK ja omistuksista iso osa on keskittynyt muutamaan yhtiöön.

iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
Yhdysvaltalaisiin teknologia- sekä hieman rahoituspalvelusektoreihin keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan S&P 500 Information Technology -indeksiä. Huomioi, että omistuksista suuri osa on keskittynyt Appleen ja Microsoftiin.

iShares S&P 500 Consumer Discretionary Sector UCITS ETF USD (Acc)
Yhdysvaltalaisiin syklisiin kuluttajatuotteisiin ja -palveluihin keskittyvä ETF pyrkii seuraamaan S&P 500 Consumer Discretionary -indeksiä. Huomioi, että omistuksista jopa kolmas osa keskittynyt Amazoniin.

iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF USD (Acc)
Yhdysvaltalaisiin teknologia-, terveydenhuolto- sekä muihin sektoreihin keskittyvä ETF. Suurin omistus alle 10%.

iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR (Acc) *
Eurooppaan useisiin sektoreihin keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuel -indeksin kehitystä. Suurin omistus alle 5%.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Acc) *
Pääasiassa Yhdysvaltoihin ja useisiin sektoreihin keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel -indeksiä. Suurin omistus noin 5%.

WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth UCITS – EUR Acc *
Pääasiassa Eurooppaan teknologia- sekä muille sektoreille keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth -indeksiä. Suurimpiin omistuksiin kuuluu myös suomalaisia yrityksiä. Suurin omistus alle 10%.

iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
Yhdysvaltoihin ja maailmalle terveydenhuoltoon, teknologiaan ja muihin sektoreihin keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan MSCI World Momentum -indeksiä. Suurin omistus alle 10 %.

iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)
Pääasiassa Yhdysvaltoihin teknologia-, viestintä- ja muihin sektoreihin keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan NASDAQ 100 -indeksiä.

WisdomTree Global Quality Dividend Growth UCITS ETF – USD Acc *
Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Japaniin teknologia- sekä muille sektoreille keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan WisdomTree Global Developed Quality Dividend Growth -indeksiä. Suurin omistus alle 10 %.

iShares Nikkei 225 UCITS ETF JPY (Acc)
Japaniin teknologia- ja muille sektoreille keskittynyt ETF pyrkii seuraamaan Nikkei 225 -indeksiä. Suurin omistus alle 10 %.

Esimerkkien tulkinta ja hyödyntäminen

Näitä rahastoja tutkiessa huomaa, että niissä on keskitytty melko paljon teknologiasektorille sekä kaikkien paitsi yhden rahaston valuuttana toimii euro. Kun oma sijoitussalkkusi kasvaa, on hyvä huomioida riittävä hajauttaminen. Tämä tarkoittaa muun muassa maantieteellistä, toimialakohtaista sekä eri valuuttoihin hajauttamista.

Voit hyödyntää tätä listaa poimimalla sellaiset rahastot, mitkä sopivat parhaiten sinulle. Periaatteessa mikä vain näistä rahastoista voi toimia pitkäjänteiselle vastuullisuudesta kiinnostuneelle sijoittajalle. Ota kuitenkin huomioon, että rahastojen sisältöjä päivitetään ja ne muuttuvat ajan kuluessa. Radikaaleja ja nopeita muutoksia tapahtunee harvemmin, mutta sinun on aina syytä tarkistaa rahaston uusimmat tiedot ennen siihen sijoittamista. Toivottavasti tältä listalta löytyy mielenkiintoisia rahastoja sinulle!

→ Lue lisää lapselle säästämisestä Nordnetissä

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki