Siirry pääsisältöön

Sairaanhoitajat sijoittajina – hae vuoden 2022 QSNA-stipendiä

Suvi Tuppurainen ja Ruotsin kuningatar Silvia.

Queen Silvia Nursing Award -hanke on alun perin sairaanhoitajaopiskelijoille suunnattu stipendi, jonka yhteistyökumppanina Nordnet on toiminut jo useamman vuoden ajan. Palkinto myönnetään vuosittain sairaanhoitajaopiskelijalle tai nykyään myös valmistuneelle sairaanhoitajalle, jonka kehittämä idea tarjoaa parhaan ratkaisun vanhusten- ja dementiahoidon haasteisiin. Tänä vuonna myös lähihoitajat ja lähihoitajaopiskelijat voivat hakea stipendiä.

Yhteisöt ympäri maailman kokevat ennennäkemätöntä ikääntymistä syntyvyyden laskun sekä elinajanodotteen nousun seurauksena. Globaalin väestön ikääntymisen vauhdin odotetaan kiihtyvän koko 2000-luvun ajan. Tämä muuttaa yli 60-vuotiaiden maailmanlaajuista jakaumaa yhteisöissä. Vuonna 2018 maailmassa oli ensimmäistä kertaa historiassa enemmän yli 64-vuotiaita, kuin 5-vuotiaita ja tätä nuorempia.

Maailmassa on jo nykyisellään 5,9 miljoonan sairaanhoitajan pula, joka pahenee entisestään, kun 4 miljoonaa sairaanhoitajaa jää eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Hoitohenkilöstön määrä oli hauras jo ennen koronapandemiaa.

Suomessa sairaanhoitajat ovat uhanneet järeillä työtaistelu­toimilla saadakseen huomiota ja yhteiskunnan arvostusta. Olemme joutuneet laajasti pohtimaan ovatko hoitajien suunnittelemat toimet oikeudenmukaisia. Viimeisin käänne on, että Helsingin käräjäoikeus kielsi lakot mm. teho-osaastoilla ja kotihoidossa, mutta edessä saattaa olla joukkoirtisanoutumisia.

Tilanne, jossa hoitajat kokevat, että palkka ei vastaa työn vaatimuksia, on jatkunut pitkään. Terveydenhuoltoon on kohdistunut muutoksia ja työtahti on kiristynyt. Olen päässyt tapaamaan QSNA-yhteistyön tiimoilta paljon asiantuntijoita vuosien aikana ja yhdessä olemme nähneet nopeassa ajassa hoitajapulan kasvavan Suomessa. Sairaanhoitajakoulutus ansaitsee huomiota monella tapaa ja omalta osaltani voin nostaa sen arvostusta QSNA-stipendin muodossa. Toivon osapuolten pääsevän Suomessa pikaisesti sopuun palkasta ja työehdoista.

Millaisia sijoittajia sairaanhoitajat ovat?

Viime keväänä Suomessa ylitettiin miljoonan osakkeenomistajan raja. Nordnet tilasi laajan ulkopuolisen kyselytutkimuksen*, josta selviää myös sairaanhoitajien sijoitussijoitustottumukset.

Tutkimukseen osallistuneista sairaanhoitajista 39 % omistaa kotimaisia osakkeita. Jos katsotaan kaikkia suomalaisia, 34 % omistaa kotimaisia osakkeita, joten sairaanhoitajien keskuudessa osakkeiden omistaminen on yleisempää. Olen todella iloinen tämän naisvaltaisen alan kiinnostuksesta osakesijoittamista kohtaan!

Sairaanhoitajien keskuudessa suosituin kotimainen osakeomistus oli Finnair. Jos verrataan kaikkien suomalaisten top 10 -omistuksia sairaanhoitajien omistuksiin, löydetään paljon samoja osakkeita, mutta myös poikkeuksia. Sairaanhoitajien top-listoilta löytyy Fiskars, Terveystalo, SSAB ja Anora, joita ei löydy keskivertosuomalaisen top-omistuksista.

Sairaanhoitajien top 10 kotimaiset osakeomistuksetSuomalaisten top 10 kotimaiset osakeomistukset
FinnairNordea
NordeaNokia
FiskarsFortum
NokiaFinnair
ElisaSampo
NesteElisa
OrionKone
TerveystaloNeste
SSABUPM-Kymmene
Anora GroupOrion

Tutkimuksessa kysyttiin myös mihin kotimaisiin osakkeisiin suomalaiset sijoittaisivat juuri nyt, jos heillä olisi noin 5 000–10 000 euroa ylimääräistä rahaa. Sairaanhoitajat sijoittaisivat eniten Marimekkoon. Sairaanhoitajat sijoittaisivat muita suomalaisia enemmän Terveystaloon, Harviaan, UPM-Kymmeneen ja Valmetiin.

Sairaanhoitajien tulevat top 10 -suosikitSuomalaisten tulevat top 10 -suosikit
MarimekkoKone
KoneOrion
FortumKesko
OrionMarimekko
FiskarsElisa
TerveystaloFiskars
HarviaF-Secure
NokiaFortum
UPM-KymmeneFinnair
ValmetNokia

Oletko sairaanhoitaja, lähihoitaja tai alan opiskelija? Hae QSNA-stipendiä!

Olen valtavan ylpeä siitä, että Nordnet on jo pitkään tukenut Queen Silvia Nursing Award -palkintoa ja pääsen osallistumaan keskusteluun ikääntyvistä yhteisöistä Suomessa. Samalla saan auttaa suomalaisia sairaanhoitajia verkostoitumaan kansainvälisten Queen Silvia Nursing Award -verkostojen välillä. Palkinnon myötä hoitotyön osaajille avautuu mahdollisuus ideoiden ja innovaatioiden jakoon vanhusten ja muistisairaiden hoitoon liittyen.

Syyskuun alussa juhlimme vuoden 2021 QSNA-voittajia eri maista Tukholmassa kuninkaanlinnassa upeassa tilaisuudessa ja pääsin ojentamaan shekit viimevuoden voittajille. Paljon onnea Markus Suominen!

Haku 2022 QSNA-stipendiin on nyt alkanut.Onko sinulla idea, jonka avulla voitaisiin parantaa vanhustenhoitoa tai muistisairaiden hoitoa? Oletko sairaanhoitaja, sairaanhoitajaopiskelija, lähihoitaja tai lähihoitajaopiskelija Suomessa? Hae QSNA-stipendiä 1.11.2022 mennessä osoitteessa www.queensilvianursingaward.fi.


*Kyselytutkimuksen toteutti Nordnetin toimeksiannosta tutkimusyhtiö YouGov Finland ajalla 8.–16.3.2022. Kyselyyn vastasi 3018 yli 18-vuotiasta suomalaista (edustava otos mannersuomalaisesta aikuisväestöstä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan).
Virhemarginaali on keskimäärin ±1,6%-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.09.2022 16:59

Moikka!

Kuinka monta sairaanhoitajaa osallistui tutkimukseen, jos koko tutkimukseen osallistui 3018 ihmistä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.09.2022 10:42

Mietin miten voi puhua alan sijoittamisesta, kun sairaanhoitajat olivat vaan niinkuin mukana tutkimuksessa. Vaikuttaa siltä, että haluaa antaa kuvan, että sairaanhoitajat sijoittaisi enemmän kotimaisiin osakkeisiin kuin muut, ja ehkä enemmän ylipäätänsä. En näe syytä tehdä sellaisia johtopäätöksiä. Muuten on kiva mainos 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.09.2022 16:15

Sairaanhoitajia oli 55 ja mm. lähihoitajia 103. Kaikki vastanneet eivät olleet työelämässä, sillä otos kuvaa mannersuomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Osa on eläkkeellä, opiskelee jne.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki