Siirry pääsisältöön

S&P 500 uuteen kaikkien aikojen ennätykseen. Nikkei 225 fokuksessa Aasiassa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,1 % tai välillä [-0,4, 0,6] %.

Wall Street

S&P 500 (+0,1 %) nousi eilen uuteen kaikkien aikojen ennätykseen, vaikkakin pienemmät yritykset Russell 2000 -indeksissä (+1,5 %) näyttivät suuntaa. Jos korot laskevat ja talouden kasvuvauhti palaa, on luonnollista olettaa, että tämä trendi jatkuu. Muutoin juuri suurimmat yritykset ovat viime vuosina antaneet suurimman panoksen pörssien tuottoihin, erityisesti Yhdysvaltain pörsseissä. Tämä pätee muun muassa FAANG-osakkeisiin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen ja erityisesti niin kutsuttuihin ‘Magnificent 7’ -osakkeisiin viime vuosina.

FAANG-osakkeet (Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google) ovat kokeneet poikkeuksellista kasvua digitalisaation, taloudellisen nousukauden ja innovatiivisten liiketoimintamallien ansiosta finanssikriisin jälkeen. Nämä yritykset ovat hyödyntäneet markkinadominointiaan ja verkostovaikutuksia vahvistaakseen asemaansa, mikä on johtanut merkittävään liikevaihdon kasvuun ja korkeisiin voittomarginaaleihin.

FAANG-yritysten kyky mukautua kuluttajakäyttäytymisen muutoksiin, niiden globaali laajentuminen ja jatkuva innovointi uusilla teknologia-alueilla, kuten pilvipalveluissa ja tekoälyssä, ovat tehneet niistä joitakin maailman arvokkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista yrityksistä. Tämä menestys on kuitenkin myös johtanut lisääntyneeseen sääntelyhuomioon kilpailulainsäädännön ja yksityisyydensuojan osalta.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin laskeneet -0,1 prosenttia perjantaiaamuna.

Nikkei 225, joka on kasvanut yli 10 prosenttia tänä vuonna, jatkoi nousuaan perjantaina. Japanin talous on parantunut merkittävästi viime vuosina, mikä on ajanut maan pörssi-indeksejä voimakkaasti ylöspäin samalla aikavälillä. Monet toivovat ja uskovat, että Nikkei 225 ylittää huippunsa 80-luvun lopulta lähitulevaisuudessa.

Nopeasta sodanjälkeisestä kasvusta 1980-luvun lopun kuplatalouteen, seuranneesta dramaattisesta laskusta ja pitkäaikaisesta taloudellisesta painajaisesta, joka tunnetaan “kadotettuna vuosikymmenenä”, Nikkei 225 on kokenut merkittäviä vaihteluita. Haasteista huolimatta 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa indeksi on osoittanut vahvuuden merkkejä viime vuosina, kannustettuna globaalista talouden elpymisestä ja toiveista Japanin talousuudistusten jatkumisesta.

Viimeaikaisella yli 10 prosentin nousulla tänä vuonna on uudistettu optimismin tunnetta siitä, että Nikkei 225 voi ylittää historialliset huippunsa 1980-luvulta, mikä heijastaa uskoa Japanin talouden jatkuvaan edistykseen. Useat pörssit olivat suljettuina viime yönä kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan vuoksi.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,43 dollaria barrelilta, noussut 0,7 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -4,2 prosenttia samalla ajanjaksolla.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,62 NOK; 10,48 SEK; 6,92 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,28 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,45 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,16).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,24 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Öljyn hinta on ylittänyt jälleen 80 dollaria barrelilta, hyvin avustettuna korkeasta jännitystasosta Lähi-idässä. Kaasun hinnat ovat kuitenkin laskeneet tasaisesti viime päivinä, mikä itsessään on positiivista maailmantaloudelle.

Kaasun hinnan vaikutus maailmantalouteen on laajaa ja vaihtelee useiden tekijöiden mukaan. Alhaisemmat kaasun hinnat voivat vähentää sekä kotitalouksien että yritysten energiakustannuksia, auttaa pitämään inflaation kurissa ja stimuloida talouskasvua lisäämällä kuluttajien ostovoimaa ja vähentämällä yritysten käyttökustannuksia.

Toisaalta korkeammat kaasun hinnat voivat nostaa näitä kustannuksia, johtaa korkeampaan inflaatioon ja mahdollisesti haitata talouskasvua, erityisesti maissa, jotka ovat riippuvaisia kaasun tuonnista. Lisäksi kaasun hinnan vaihtelut voivat myös vaikuttaa siirtymiseen uusiutuviin energialähteisiin, missä korkeammat hinnat voivat nopeuttaa kun taas alhaisemmat hinnat voivat hidastaa tätä siirtymää. Näin ollen kaasun hinta näyttelee kriittistä roolia globaalissa taloudessa, vaikuttaen suoraan ja epäsuorasti inflaatioon, talouspolitiikkaan ja energiasiirtymään.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki