Siirry pääsisältöön

Heikko alku pörssivuodelle 2024. Korkomarkkinat fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla +0,2 %, tai välillä [-0,2, 0,6] %.

Wall Street

Se oli raskas päivä sijoittajille ympäri maailmaa keskiviikkona, vaikka osakkeet Wall Streetillä laskivat vähemmän kuin Aasiassa ja Euroopassa. Nousu viime vuoden lopulla johtui pääasiassa laskevista markkinakoroista (amerikkalainen 10-vuotinen laski viidestä prosentista alle neljään prosenttiin). Tänä vuonna, toisaalta, nuolet ovat osoittaneet vastakkaiseen suuntaan.

Dow Jones Industrial Average (-0,3%) selvisi suhteellisesti parhaiten, kun taas sekä S&P 500 että Nasdaq-indeksi laskivat 0,6 prosenttia. Johnson Controls International PLC (3,5%), PayPal Holdings Inc (2,5%), CME Group Inc (2,2%) olivat kärjessä S&P 500 -indeksiin kuuluvien yritysten joukossa. Albemarle Corp (-4,2%), Boston Properties Inc (-3,7%), Wynn Resorts Ltd (-3,6%) päätyivät pohjalle.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,1 prosenttia alhaalla torstaiaamuna.

Aasian pörsseissä oli rauhallisempi päivä torstaina, mutta alueen tunnelma on edelleen jännittynyt. Hang Seng -indeksi on laskenut kymmenen prosenttia tammikuun puoliväliin mennessä, mikä on voimakkaassa kontrastissa Nikkei 225:n kuuden prosentin nousuun samalla ajanjaksolla. Suurin osa maailman pörsseistä on tähän mennessä osoittanut laskua. Monet kysyvät, tuleeko loppuvuosi olemaan samanlainen kuin vuoden alku.

Historiallisesti jotkut sijoittajat ovat seuranneet teoriaa, joka tunnetaan nimellä ‘tammikuuefekti’, joka vihjaa, että osakemarkkinoiden suoritus tammikuussa voi ennustaa trendiä loppuvuodelle. Mutta tämä ei ole erehtymätön sääntö. Siksi on tärkeää, että sijoittajat pysyvät informoituneina ja harkitsevat laajaa tekijöiden kirjoa suunnitellessaan pitkäaikaisia sijoituksia.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78,18 dollaria barrelilta, mikä on 1,5 prosentin nousu keskiviikon tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 2 prosenttia samalla aikavälillä.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,49 NOK; 10,43 SEK; 6,84 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,4 NOK; 11,37 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,34, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,09).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indikaattorilla, ovat 2,3 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset ovat kasvaneet viime aikoina, ja Federal Reserve ottaa ne todennäköisesti huomioon seuraavassa korkokokouksessa. Federal Reserve, Yhdysvaltain keskuspankki, on keskeisessä asemassa maan talouden ohjaamisessa korkopolitiikkansa kautta. He säätävät korkotasoa taloudellisen toiminnan vaikuttamiseksi, pyrkien tasapainottamaan kasvua ja pitämään inflaation vakaana noin 2 prosentissa.

Ottaen huomioon, että inflaatiopaineet ovat kasvaneet viime viikkoina ja ovat hyvin yli 2 prosentin tavoitteen, on mahdollista, että nykyiset ‘korkeat’ korot on pidettävä pidempään kuin odotettiin. On luonnollista olettaa, että tämä on se, mitä osakesijoittajat pelkäävät eniten näinä päivinä.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki