Siirry pääsisältöön

Nousua Wall Streetillä. Pienet ja keskisuuret yritykset keskipisteessä.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,1 % tai välillä [-0,4, 0,6] %.

Wall Street

Pienemmät yritykset, jotka kuuluvat Russell 2000 -indeksiin (+1,9 %), ovat olleet viime aikoina sijoittajien fokuksessa. Ne ovat saaneet tukea Federal Reserven käännöksestä, “reversal”, aiemmin tässä kuussa. Talouskontekstissa, erityisesti Federal Reserveen liittyen, termi ‘reversal’ viittaa merkittävään muutokseen rahapolitiikassa, yleensä tiukemmasta linjasta löysempään lähestymistapaan. Tämä tarkoittaa siirtymistä korkeammista koroista ja pienemmästä rahan tarjonnasta matalampiin korkoihin ja lisääntyneeseen rahan tarjontaan, usein vastauksena talouden laskusuhdanteeseen tai taantuman pelkoon.

Tällainen käänne Federal Reserveltä vaikuttaa merkittävästi rahoitusmarkkinoihin ja voi erityisesti tukea osakemarkkinoita, kun sijoittajat etsivät korkeampaa tuottoa, mikä usein johtaa kasvavaan kiinnostukseen osakkeita kohtaan. Näin erityisesti pienempien yritysten ja kasvuosakkeiden osalta, jotka ovat herkkiä korkomuutoksille.

Enphase Energy Inc (9,1 %), Catalent Inc (6,6 %), Moderna Inc (4,3 %) olivat kärjessä S&P 500 -indeksin yritysten voittajalistalla. Factset Research Systems Inc (-2,1 %), Molina Healthcare Inc (-1,9 %), Epam Systems Inc (-1,6 %) päätyivät listan pohjalle.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,7 prosenttia keskiviikkoaamuna.

Aasian pörssien tunnelma oli keskiviikkona positiivinen. Nikkei 225 oli jälleen kerran Aasian johtaja, trendi, joka on jatkunut koko vuoden 2023. Japanin keskuspankki päätti pitää linjansa eilisessä korkokokouksessaan, joka oli vuoden viimeinen. Vaikka Japanin talouden kasvu- ja inflaatioimpulssit ovat positiivisia, keskuspankki päätti kuitenkin ylläpitää ultrastimuloivaa rahapolitiikkaansa.

Ultrastimuloiva rahapolitiikka on hyvin ekspansiivinen taloudellinen strategia, jonka keskuspankit toteuttavat talouskasvun stimuloimiseksi, erityisesti matalan toiminnan tai inflaation aikoina. Tämä lähestymistapa sisältää erittäin alhaiset, joskus jopa negatiiviset, korot ja määrällisen elvytyksen toteuttamisen, jossa keskuspankki ostaa suuria määriä rahoitusvaroja talouden rahamäärän lisäämiseksi.

Keskuspankit voivat myös antaa ohjeita tulevasta rahapolitiikasta markkinoiden odotusten muokkaamiseksi ja joissakin tapauksissa soveltaa epätavallisempia toimenpiteitä, kuten suoria lainoja yrityksille tai helikopterirahaa. Tavoitteena on torjua deflaatiota, edistää kasvua ja vähentää työttömyyttä, mutta tällä politiikalla on myös riskejä, kuten talouden ylikuumeneminen ja rahoituskuplien luominen.

Korot, valuutat ja raaka-aineet  

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 79,25 dollaria barrelilta, noussut 0,6 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 6,5 prosenttia samalla ajanjaksolla.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,27 NOK, 10,17 SEK, 6,8 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,3 NOK, 11,15 SEK ja 7,46 DKK.
  • USA:n korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,43, on korkeampi kuin kymmenvuotinen korko, joka on 3,91).
  • USA:n pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,19 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollari on heikentynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki viestitti, että korkeimpien korkojen aika näyttää olevan ohi, ja että ensimmäinen koronlasku voi tulla jo vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. Dollarin hallitsevan aseman vuoksi maailmantaloudessa sen heikentyminen korkeista arvoistaan on hyvä uutinen käytännössä kaikille.

Normaalisti, kun korot nousevat, valuutta muuttuu houkuttelevammaksi, koska sijoittajat voivat saada korkeampaa tuottoa pitämällä kyseistä valuuttaa. Mutta kun koronnostot pysähtyvät tai korot laskevat, valuutta voi heikentyä arvoltaan. Näin on äskettäin tapahtunut dollarin kanssa. Tämä on oleellista, koska dollari on keskeisessä asemassa maailmantaloudessa.

Monet raaka-aineet, kuten öljy, hinnoitellaan dollareissa, ja monet maat pitävät suuria määriä dollareita varantovaluuttanaan. Kun dollari heikkenee aiemmista korkeista arvoistaan, se voi tehdä tuonnin halvemmaksi maille, jotka käyttävät muita valuuttoja, ja auttaa tasapainottamaan taloudellista valtaa maailmanlaajuisesti. Siksi tätä kehitystä voidaan pitää hyvinä uutisina monille maille ja toimijoille maailmantaloudessa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki