Siirry pääsisältöön

Wall Street uuteen nousuun. Varustamot fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,2 % tai välillä [-0,3, 0,7] %.

Wall Street

Sijoittajat jatkoivat Wall Streetin osakkeiden nostamista maanantaina. Nasdaq-indeksi päätyi nousukärkeen 0,6 % nousulla. S&P 500 -indeksi nousi 0,5 %. Dow Jones Industrial Average pysyi paikallaan, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset Russell 2000 -indeksissä laskivat keskimäärin hieman.

Suuri kysymys on nyt, tuleeko tänä vuonna joulupukkiralli vai ei. Joulupukkiralli viittaa ilmiöön, jossa osakekurssit usein nousevat joulukuussa, erityisesti joulun ja uudenvuoden ympärillä. Tätä ilmiötä ei ole taattu joka vuosi, mutta se on trendi, joka on havaittu ajan mittaan monilla markkinoilla ympäri maailmaa.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,2 prosenttia tiistai-aamuna.

Yksi vuoden suurimmista yllätyksistä on ollut Japanin pääindeksi, Nikkei 225, joka on noussut lähes 30 prosenttia, saaden tukea Japanin talouden myönteisistä kehityssuunnista sekä vahvasta dollarista. Nikkei-indeksi johti nousua Aasiassa myös viime yönä, kasvaen yhdellä prosentilla.

Nikkei 225 perustettiin vuonna 1950 ja heijastaa Japanin taloudellista kehitystä laajan yritysvalikoiman kautta. Indeksi koki dramaattisen kasvun Japanin kuplatalouden aikana 1980-luvulla, saavutti historiallisen huippunsa vuonna 1989, minkä jälkeen seurasi pitkä laskukausi, joka tunnetaan “menetettynä vuosikymmenenä”. 2000-luvulla Nikkei 225 on kokenut vaihtelevia vaiheita, joihin ovat vaikuttaneet sekä globaalit taloudelliset tapahtumat että sisäiset tekijät.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 78 dollaria barrelilta, laskien -0,9 prosenttia maanantain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,3 prosenttia samassa ajassa.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,39 NOK, 10,2 SEK, 6,82 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,3 NOK, 11,14 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotisen koron, joka on 4,46, on korkeampi kuin kymmenenvuotisen koron, joka on 3,94).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisen inflaatio-odotuksen (T10YIE) kautta, ovat 2,21 prosenttia, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Eilen huomion keskipisteessä olivat varustamoyhtiöt Punaisenmeren jännittyneen tilanteen vuoksi. Koska useat suuret varustamot nyt valitsevat kiertää Suezin kanavan, odotetaan rahtihintojen ja sitä kautta varustamoyhtiöiden tulojen merkittävästi nousevan.

Suurten varustamoiden välttäessä Suezin kanavaa voi lyhyellä aikavälillä tapahtua nousuja varustamoyhtiöiden osakekursseissa, johtuen odotuksista korkeammista tuloista nousevien rahtihintojen ansiosta. Pidemmällä aikavälillä kuva on kuitenkin epävarmempi: Vaikka korkeammat rahtihinnat voivat tarkoittaa suurempia tuloja, pitkäaikaiset haasteet, kuten muuttunut asiakaskäyttäytyminen, pidemmät kuljetusajat ja globaali taloudellinen epävarmuus, voivat potentiaalisesti vähentää kysyntää rahtipalveluille. Tämä voi johtaa volatiliteettiin tai jopa osakekurssien laskuun ajan myötä, mikä osoittaa, että geopoliittisten tapahtumien taloudellinen vaikutus on usein monimutkainen ja vaihteleva.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki