Siirry pääsisältöön

Lyhyt yhteenveto Q4-tuloskaudesta ja osinkoehdotuksista

Helsingin pörssissä Q4-tuloskausi on käytännössä ohi, kun kaikki 25 suurinta pörssiyhtiötä ovat raportoineet viime vuoden lukunsa ja tulevan kevään osinkoehdotuksensa. Tiivistän tässä merkinnässä tuloskauden annin yhteenvetona.

Loka-joulukuussa 2014 liikevaihdon lasku jatkui mutta tulokset kasvoivat yhä

Yhtiöiden lukumäärällä mitattuna Q4/2014 aikana 52 prosenttia suuryhtiöistä kertoi myyntinsä kasvaneen. Koko vuodelta vastaava osuus oli 44 prosenttia.

Varovaisen positiivisesta yhtiöiden lukumäärällä tarkastellusta kehityksestä huolimatta suuryhtiöiden yhteenlasketut euromääräiset liikevaihdot laskivat edelleen loka-joulukuussa 2014 – jo kymmenettä vuosineljännestä peräkkäin. Silti tilastoista on havaittavissa lievästi positiivinen signaali, kun liikevaihtoaan kasvattaneiden joukkoon liittyi loka-joulukuun 2014 aikana edelliskvartaaleihin verrattuna pari yhtiötä lisää.

Mainittakoon myös, että harvinaislaatuisesti Metson Q4-liikevaihto osui täsmälleen vuodentakaisen vertailukauden tasolle, joten siitä johtuen 4 prosenttia suuryhtiöistämme raportoi liikevaihtonsa pysyneen ennallaan.

Liikevoiton osalta loka-joulukuussa 2014 kirjattiin kasvua 64 prosentille Helsingin pörssin suuryhtiöistä. Vastaavasti 36 prosenttia suuryhtiöistä kertoi tuloskuntonsa heikentyneen tilikauden 2013 viimeisestä neljänneksestä.

Liikevoiton muutosten osalta prosenttijakaumat ovat identtiset sekä Q4:n että koko tilikauden 2014 osalta suhteessa vertailukauteen.

Jatkossa tulosten kasvattaminen edellyttää aiempaa enemmän liikevaihdon kasvua, kun tehostamiskuurit on viety yhtiöiden sisällä paikoin jo äärimmilleen.

Vain kuusi todellista menestyjää vuonna 2014

Helsingin pörssin viitekehyksessä todellisina viime vuoden menestyjinä voidaan pitää Amer Sportsia, Cargotecia, Huhtamäkeä, Konetta, Nokiaa ja Nordeaa.

Nämä kasvattivat liikevaihtoaan ja tulostaan sekä loka-joulukuussa 2014 että koko tilikaudella 2014, kasvattaen menestyksen myötä tulevan kevään osakekohtaista osinkoaan viime vuodesta.

Tulossa tuhti osinkokevät

Tilinpäätöstiedotteidensa yhteydessä pörssiyhtiöt kertoivat osingonjakoehdotuksensa kevään yhtiökokouksille. Huomionarvoista on, että Helsingin pörssin 25 suurimmasta yhtiöstä vain kaksi, Outotec ja YIT, laskevat ehdotuksen mukaan osakekohtaista osinkoaan edelliskeväästä.

Sen sijaan 60 prosenttia yhtiöistä nostaa osingonjakoaan ja 32 prosenttia säilyttää sen ennallaan. Kasvavan osingonjaon taustoista kirjoitin viime viikolla erillisen tekstin sanomalehti Keskisuomalaiseen.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Outotecin ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Felix Krohn / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit