Siirry pääsisältöön

Kryptojen Q3: Tylsää alamäkeä

Vuoden 2023 kolmas kvartaali saatiin päätökseen viikonloppuna. Takana on varsin tapahtumaköyhä jakso, jonka aikana kryptomarkkina laski noin kymmenen prosenttia. Käyn seuraavaksi läpi Q3:n tapahtumia ja kerron myös näkemykseni vuoden viimeiselle kvartaalille.

Bitcoinin kurssissa yllättävä pomppu

Bitcoinin kurssi oli Q3:n päätteeksi noin 27.000 dollaria. Edeltävä kvartaali päättyi noin 30.500 dollarin tasolle, mikä tarkoittaa hieman yli kymmenen prosentin laskua. Koko kryptomarkkinan arvosta on sulanut suurin piirtein saman verran.

Alla oleva kuva näyttää Bitcoinin kurssikehityksen tämän vuoden osalta päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen trendilinja on 50 päivän liukuva keskiarvo ja purppura trendilinja puolestaan 200 päivän liukuva keskiarvo.

Kolmas kvartaali oli kurssikehityksen kannalta varsin ankeaa. Bitcoinin kurssi lähti laskuun heinäkuun puolivälissä, ja alamäki jatkui aina syyskuun 11. päivään saakka. Kurssi näytti silloin rikkovan kesän pohjat ja samalla vuoden 2023 nousutrendin. Kaupan päälle myös 50- ja 200-päivän keskiarvot muodostivat ns. Death Crossin, mikä ei ole lainkaan positiivinen signaali.

Markkinoilta tuli kuitenkin ostopainetta juuri sen verran, että päiväkynttilä clousasi kesäkuun pohjan yläpuolelle. Tämän jälkeen Bitcoinin kurssi on noussut, monien yllätykseksi, kolmen viikon ajan.

Kolmannen kvartaalin alamäki ei yllätä isossa kuvassa. Myös Yhdysvaltain S&P 500 indeksi lähti laskuun heinäkuun alussa, koska makrotaloudesta saatiin kovaa vastatuulta. Yhdysvallat on ajautumassa taantumaan, ja samaan aikaan korot ovat rajussa nousussa yhdessä dollarin kanssa.

Tämä yhdistelmä on myrkkyä osakkeille, eikä edes kulta pärjää tällaisessa ympäristössä. Miksi Bitcoinin kurssi on sitten noussut kolme viikkoa? Tähän kysymykseen ei ole ainakaan itselläni hyvää selitystä. En kuitenkaan usko trendin jatkuvan pidempään.

Sijoittajien kannalta heikkoon kvartaaliin saatiin sentään positiivinen päätös. Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä 10 % syyskuun pohjia korkeammalla.

Ripple sai ison voiton

Tapahtumaköyhän kvartaalin suurin uutinen saatiin heti ensimmäisten viikkojen aikana. Kyse on Ripple vs. SEC -oikeustaistelusta, jota on käyty jo 2,5 vuoden ajan.

Ripple on XRP-kryptovaluutan taustalla oleva teknologiayhtiö. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC haastoi Ripplen avainhenkilöt oikeuteen joulukuussa 2020 ja syytti XRP:n olevan laiton arvopaperi.

Tuolloin SEC oli vielä suhteellisen avoin kryptovaluuttoja kohtaan, mutta Gary Genslerin aikana SEC on haastanut myös muita tahoja oikeuteen samasta syystä. Suurin osa haasteista on tehty tänä vuonna.

Tuomari antoi 13. heinäkuuta päätöksen asiassa: XRP ei ole arvopaperi. Kyseessä oli valtava voitto Ripplelle ja koko kryptosektorille. Ennen kaikkea päätös oli iso arvovaltatappio SEC:lle.

XRP:n kurssi nousi uutisen myötä yli 80 prosenttia parissa tunnissa. Tämä riemu ei kestänyt pitkään, sillä XRP:n kurssi palautui kvartaalin edetessä samalle tasolle, jossa se oli ennen uutista.

Päätöksellä on varmasti kauaskantoisia vaikutuksia tuleviin oikeudenkäynteihin, ja tämä sai sijoittajat spekuloimaan myös muiden kryptojen kursseilla. Koko markkina lähti XRP-uutisen vetämänä kovaan nousuun mutta palautui jo entiselle tasolleen seuraavana päivänä.

Grayscalen voitto ja Bitcoin ETF

Bitcoinin kurssissa nähtiin myös elokuussa iso vihreä kynttilä. Tämän taustalla oli niin ikään SEC:n tappio oikeudessa. SEC sai tällä kertaa selkäänsä Grayscalelta, joka oli haastanut regulaattorin oikeuteen sen aseman väärinkäytöstä.

Grayscale on pyörittänyt Bitcoin-rahastoa jo vuosia, mikä on etenkin instituutioiden suuressa suosiossa. Grayscale on samalla koko yritysmaailman suurin yksittäinen Bitcoin-holdaaja. Sen rahastossa on peräti 624.000 bitcoinia.

Grayscale haluaisi muuttaa rahastonsa spot Bitcoin ETF:ksi, mutta SEC esti Grayscalea edes tekemästä hakemusta. Tästä syntyi oikeustaistelu, jonka Grayscale voitti. On siis hyvä ymmärtää, että Grayscale voitti vasta oikeuden tehdä Bitcoin ETF -hakemus. Mitään ETF:ää ei ole hyväksytty.

Uutinen sai aikaan rajun markkinareaktion, aivan kuten Ripple vs. SEC -tapauksessa. Riemua riitti tällä kertaa kaksi päivää, ennen kuin markkina palautui takaisin lähtöpisteeseensä.

Kyseessä oli jälleen arvovaltatappio SEC:lle, mutta se ei ole pehmentänyt regulaattoria – päinvastoin. SEC on hylännyt yhä kaikki spot Bitcoin ETF -hakemukset ja siirtänyt päätöksiä avoimista hakemuksista eteenpäin.

Kirjoitin Q2-raportissa Blackrockin spot Bitcoin ETF -hakemuksesta. Tämä hakemus on yhä tilassa avoin. Suurin osa alaa seuraavista uskoo SEC:n antavan lopulta Blackrockille vihreää valoa. Samalla SEC:n on todennäköisesti hyväksyttävä myös 5–6 kilpailevaa hakemusta.

Spot Bitcoin ETF tulee olemaan iso asia pitkässä juoksussa. Todennäköisesti se hyväksytään viimeistään 2024, mutta on mahdollista, että SEC heltyy jo tämän vuoden puolella. Yhdysvalloissa on toistaiseksi tarjolla vain fuuturipohjainen Bitcoin ETF.

Base yhdistää instituutiot DeFi-maailmaan

Yksi kvartaalin mielenkiintoisimpia tapahtumia oli Base-platformin lanseeraus elokuun alussa. Base on Ethereumin Layer 2 -ratkaisu, eli lohkoketju joka on rakennettu Ethereumin ”päälle”.

Layer 2 -ratkaisuilla pyritään vähentämään “pääketjun” kuormaa siirtämällä transaktioita toiselle tasolle. Kyseessä on siis skaalausratkaisu, jonka vaihtoehtona on kasvattaa lohkoketjun lohkon kokoa ja/tai pienentää lohkojen välistä aikaa.

Ethereumin suosittuja Layer 2 -ratkaisuja ovat Arbitrum, Optimism ja Q3:n aikana julkaistu Base. Base perustuu samaan teknologiaan kuin Optimism. Alla on kuva base.org -sivustolta.

Base on mielenkiintoinen toteutus, koska se pyrkii yhdistämään “vanhan sijoitusmaailman” ja DeFi-sektorin. Tämä on mahdollista, koska Basen teknisestä toteutuksesta vastaa Coinbase, joka on Binancen ohella maailman suurin kryptovaluuttapörssi.

Coinbase on myös todella suosittu custody-palveluiden tarjoaja. Suomennettuna tämä tarkoittaa sitä, että Coinbase hallitsee monien instituutioiden kryptovaroja. Se on myös tekninen partneri esim. edellä mainitussa Blackrockin Bitcoin ETF-hakemuksessa.

Tällä hetkellä Layer 2:n käyttö on vielä tavalliselle tallaajalle haastavaa. Varat on siirrettävä Ethereumin lohkoketjusta L2:lle erillisen token-sillan kautta. Basen tapauksessa on mahdollista siirtää varoja helposti Coinbase-tililtä suoraan DeFi-appiin. Näin ainakin visioidaan, mutta ominaisuus ei ole vielä käytössä.

Base on saanut merkittävää suosiota heti julkaisunsa jälkeen. Sijoittajien kannalta on harmillista, ettei Coinbase aio tuoda markkinoille omaa Base-tokenia. Projektin mahdollisesta suosiosta ei voi hyötyä muuten kuin epäsuorasti ostamalla Coinbasen osaketta (COIN).

Transaktiomaksut maksetaan Basessa Etherillä (ETH), aivan kuten muissakin Layer 2- ratkaisuissa. Näin ollen omaa tokenia ei välttämättä tarvita.

Michael Saylor ei luovuta

Michael Saylor nousi syksyllä 2020 täydestä tuntemattomuudesta Bitcoin-maailman suurimmaksi julkkikseksi. Saylor saavutti tämän statuksen ostamalla bitcoineja sadoilla miljoonilla dollareilla perustamansa pörssiyhtiö Microstrategyn taseeseen.

Saylor on ollut siitä lähtien yksi Bitcoinin näkyvimmistä puolustajista ja noussut jopa tietynlaiseksi keulahahmoksi koko projektille – ainakin perinteisen sijoitusmaailman suuntaan.

Oli Saylorista mitä mieltä tahansa, niin englanninkielinen sanota ”Put your money where your mouth is” pitää miehen kohdalla paikkansa. Saylor on jatkanut Bitcoin-ostoja vuodesta 2020 lähtien.

Microstrategy teki merkittävän kertaoston myös Q3:n aikana ja lisäsi 5445 bitcoinia hallintaansa noin 145 miljoonan dollarin kauppasummalla. Microstrategy on sijoittanut bitcoineihin yhteensä huikeat 4,7 miljardia dollaria. Ostojen summa on suurempi kuin koko yhtiön markkina-arvo!

Alla olevassa kuvassa näet Microstrategyn osakekurssin, Bitcoinin kurssin sekä yhtiön Bitcoin-sijoitusten arvon. Lähde: Bitcointreasuries.net

Kuten kuvasta näkyy, Microstrategyn kurssi on korreloinut erittäin vahvasti Bitcoinin kanssa. Moni sijoittaja onkin käyttänyt MSTR-osaketta proxyna Bitcoiniin. Jos et halua ostaa aitoja bitcoineja vaan saada vastaavan tuoton osakkeesta, Microstrategy on ollut viime vuosina tähän hyvä instrumentti.

Q4:n odotukset eivät ole korkealla

Pohditaan lopuksi tulevaa. Kuten otsikkokin paljastaa, odotukseni eivät ole erityisen korkealla Q4:n osalta. Voisin jopa todeta, että Q4 näyttää ennakkoon aiempia kvartaaleja heikommalta. Syy näkemykseen löytyy kryptomarkkinan ulkopuolelta.

Vaikka Bitcoinin kurssi on seilannut vastavirtaan pari viikkoa, en usko Bitcoinin muuttuneen yhtään mihinkään. Se on edelleen sijoittajille riskiassetti, ja isossa kuvassa Bitcoin on keskuspankkien rahapolitiikan, korkojen ja osakemarkkinoiden puristuksessa. Niin kuin ovat muutkin sijoituskohteet.

Vuoden 2023 ensimmäiset kvartaalit olivat itse asiassa suotuisia Bitcoinille. Yhdysvaltain dollari heikkeni, ja S&P 500 nousi teknologiaosakkeiden vetämänä kohti uusia ATH-lukuja. Fedin koronnostot hidastuivat, ja esim. 10-vuotinen korkopaperi liikkui lähinnä vaakasuoraan. Tilanne on muuttunut Q3:n lopulla selvästi huonompaan suuntaan.

Yhdysvallat on vihdoin sukeltamassa taantumaan, jota on odotettu jo vuoden päivät. Samalla S&P 500 on laskenut jo pari kuukautta. Tähän päälle Yhdysvaltain dollari on vahvistunut rajusti, ja korot ovat suorastaan raketoineet viime viikkoina.

Tällainen ympäristö on todella vaikea osakkeille ja kryptovaluutoille. Makrotalouden vastatuuli puhaltaa nyt voimakkaana, joten on vaikea nähdä Q4:n olevan erityisen positiivinen kryptovaluutoille.

Jos spot Bitcoin ETF hyväksytään, se tuo todennäköisesti lyhytaikaisen buustin koko kryptomarkkinaan. Pidän kuitenkin kiinni näkemyksestä, että merkittäviä nousuja nähdään aikaisintaan keväällä 2024.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

→ Tutustu kryptovaluuttasijoittamiseen Nordnetissä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävätietämystestitai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki