Siirry pääsisältöön

Kryptojen Q2: Regulaatiosota riehuu Yhdysvalloissa

Vuoden 2023 toinen kvartaali on saatu päätökseen pari päivää sitten. Bitcoinin kurssi on hieman Q1:n päätöstä korkeammalla, mutta toista kvartaalia leimasi silti negatiivisuus – kiitos SEC:n ja Gary Genslerin. Käydään seuraavaksi läpi Q2:n tärkeimpiä tapahtumia kryptovaluuttojen maailmasta.

Bitcoinin kurssi vuoristoradassa

Bitcoinin päätöskurssi oli Q2:n jälkeen noin 30 500 dollaria. Lukema on 2 000 taalaa korkeampi kuin Q1:n jälkeen, joten vuosi 2023 on jatkunut positiivisessa trendissä.

Todellisuudessa edeltävä kvartaali oli pääosin negatiivinen, kuten alla oleva grafiikka hyvin näyttää. Purppura linja on 200 päivän keskiarvo ja sininen trendilinja puolestaan 50 päivän keskiarvo. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää.

Bitcoinin kurssi nousi hieman huhtikuun alussa, mutta pian käynnistyi kahden kuukauden mittainen alamäki. Kurssi löysi pohjan kesäkuun 15. päivänä hieman alle 25 000 dollarista. Tämän jälkeen Bitcoin raketoi muutamassa päivässä takaisin 30 000 dollarin yläpuolelle, jossa kurssi on liikkunut viime viikot lähinnä sivuttain.

Alamäki johtui pitkälti Yhdysvaltojen regulaatiosodasta. Myös kesäkuun lopun raketointi oli seurausta jenkkilän uutisista. Näihin aiheisiin palataan hetken kuluttua tarkemmin.

Isossa kuvassa Bitcoinin kehitys näyttää edelleen hyvältä. Sekä 200- että 50-päivän keskiarvot ovat selkeässä nousutrendissä. Kurssi testasi myös kesäkuun pohjissa kevään tärkeää vastustasoa ja muodosti siitä tuen, mikä miellytti teknisen analyysin ystäviä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kurssi on törmännyt kovaan vastustasoon noin 31 500 dollarin tuntumassa. Tämä taso toimi vastuksena myös viime kesänä.

Jos osakemarkkinan kehitys jatkuu suotuisana eikä Yhdysvalloista tule lisää huonoja uutisia, näemme todennäköisesti ko. vastustason puhkaisun Q3:n aikana.

SEC:n hyökkäys kryptosektoria kohtaan jatkui

Kirjoitin jo edellisessä kvartaalikatsauksessa Yhdysvaltojen sodasta kryptosektoria kohtaan. Hyökkäystä johtaa arvopaperimarkkinoita valvova SEC. Viraston pomosta, Gary Gensleristä, on tullut yksi vihatuimmista henkilöistä kryptosijoittajien keskuudessa.

SEC on jatkanut koko ajan samalla linjalla: se ei tarjoa alan yrityksille selkeitä pelisääntöjä ja haastaa jokaisen yksi kerrallaan oikeuteen laittomasta arvopaperikaupasta. Kaiken tämän jälkeen Gary Gensler ei suostunut kertomaan edes kongressin edessä onko esimerkiksi Ethereum arvopaperi vai ei.

Kesäkuun alussa SEC teki tähän asti suurimman iskunsa. Virasto haastoi kahden päivän sisällä sekä Binancen että Coinbasen oikeuteen. Binancen syytökset olivat selvästi Coinbasea vakavammat.

Haasteet sisälsivät myös täysin satunnaiselta vaikuttavan listan kryptovaluuttoja, jotka SEC määrittelee arvopaperiksi. Mukana oli suurimmista kryptovaluutoista mm. BNB, Cardano, Solana ja Polygon. Näiden kryptovaluuttojen kurssit saivat kovia iskuja kesäkuun alussa.

Coinbasella ja Binancella on käytössään oikea lakimiesten armeija, joten molemmat yhtiöt taistelevat SEC:tä vastaan oikeudessa. Luvassa voi olla vuosia kestävä oikeudenkäynti, jonka päätöstä SEC-pomo Gary Gensler ei ole todennäköisesti edes näkemässä.

Haasteilla ei ole ollut vaikutusta Coinbasen ja Binancen toimintaan tai asiakkaiden varoihin. On myös hyvä muistaa, että pelkkä arvopaperin leima SEC:n haasteessa ei tee vielä kryptovaluutasta arvopaperia Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Coinbase ei ole poistanut listoiltaan yhtään kryptovaluuttaa SEC:n grillauksesta huolimatta.

Blackrockin ETF-hakemus sai Bitcoinin nousuun

Yhdysvalloista saatiin Q2:n viimeisillä viikoilla myös hyviä uutisia. Niistä vastasi maailman suurin varainhoitaja Blackrock, joka laittoi monien yllätykseksi Bitcoin spot ETF -hakemuksen sisään SEC:lle.

Blackrock on instituutioiden kuningas myös globaalisti. Monien mielestä Blackrockin ja Yhdysvaltain hallituksen välille voidaan asettaa yhtäläisyysmerkit. Blackrock hallitsee nykyisin yli 10 biljoonan dollarin varallisuutta.

Jos tällainen jättiläinen haluaa Bitcoin ETF:n, sen läpimeno on hyvin todennäköistä. Blackrockin saldo ETF-hakemuksissa on 575 hyväksyttyä ja 1 hylätty. Hakemuksessa on oleellista se, että kyseessä on spot ETF. Yhdysvalloissa on jo hyväksytty futuuripohjainen Bitcoin ETF, mutta SEC on hylännyt spot ETF -hakemuksia jo kymmenen vuotta.

Spot ETF eroaa futuuripohjaisesta rahastosta siten, että spot ETF tulisi hankkimaan aitoja bitcoineja. Näin ollen sillä olisi todellista vaikutusta myös Bitcoinin kurssiin. Ei siis mikään ihme, että Bitcoinin kurssi raketoi uutisten jälkeen 15 prosenttia parissa päivässä.

Blackrockin lisäksi myös muut sijoitusalan titaanit ovat laittaneet Bitcoin spot ETF -hakemuksia sisään. Yksi näistä on Fidelity, joka hallinnoi 4,5 biljoonan dollarin varallisuutta.

Mielenkiintoista on se, että Blackrockin ja Fidelityn hakemukset tulivat julki vain reilu viikko sen jälkeen, kun SEC oli haastanut Coinbasen ja Binancen oikeuteen. Ei voi välttyä ajatukselta, että SEC yrittää tyhjentää markkinan kryptosektorin toimijoista ja avata sitten pelikentän TradFi-firmoille.

SEC on jo ehtinyt kritisoida ETF-hakemuksia puutteellisina, mutta niitä ei ole hylätty.

Bitcoin ja Ordinals-protokolla

Yksi alkuvuoden suurimmista Bitcoin-aiheista on ollut Ordinals-protokolla. Kyseessä on eräänlainen lisäosa Bitcoiniin, joka on mahdollistanut mielenkiintoisia asioita. Ordinals-protokollaa hyödyntämällä on mahdollista tallentaa NFT:tä Bitcoin-lohkoketjuun eli kuvia sekä videoita.

Eikä tässä vielä kaikki. Kesällä luotiin myös BRC20-standardi, jonka avulla Bitcoin-lohkoketjuun voidaan luoda omia tokeneita vastaavalla tavalla kuin esim. Ethereum-alustalle. BRC20 on tosin huomattavasti kömpelömpi ratkaisu, mutta ratkaisu joka tapauksessa.

Nämä kehitysaskeleet on mahdollistanut vuonna 2021 tehty Taproot-päivitys, joka avasi tiettyjä datan käyttöön liittyviä parametreja Bitcoin-lohkoissa. Kukaan ei varmasti osannut arvata, mihin Taproot-päivitys johtaisi.

Alla on esimerkkejä Bitcoin-lohkoketjuun tallennetusta Bitcoin Frogs NFT-kokoelmasta.

Tarvitset Ordinals- ja BRC20-protokollan käyttöön Ordinals-protokollaa hyödyntävän lompakon. Sellaisen voi ladata osoitteesta ordinalswallet.com, jossa on mahdollista myös selata NFT- ja BRC20-kokoelmia.

Ordinals on aiheuttanut älämölöä Bitcoin-maksimalistien keskuudessa. Bitcoin-lohkoketjua on tukittu NFT:llä ja meemitokeneilla, jotka ovat olleet perinteisesti maksimalistien halveksunnan kohde numero yksi. Bitcoinista on tullut ”NFT-kasino”, eikä kukaan voi tehdä asialle mitään.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kriittinen joukko on lukumäärällisesti marginaalissa. Suurin osa Bitcoin-faneista hyväksyy epäortodoksisen käytön, koska se voi ratkaista Bitcoinia mahdollisesti uhkaavan kriisin tulevaisuudessa.

Bitcoinin lohkopalkkiot pienenevät halving-tapahtumien myötä jatkuvasti. Jos Bitcoinin kurssi & transaktiomaksut eivät nouse samaa tahtia, louhinnasta tulee kannattamatonta. Mitä useampi louhija menee konkurssiin, sitä pienempi verkon louhintateho ja heikompi turvallisuus.

NFT-taide ja meemikolikot tuovat Bitcoin-louhijoille lisätuloja. Ordinalsin ja BRC20-protokollien käyttäjät voivatkin olla vielä tärkeässä roolissa Bitcoinin elinvoimaisuuden kannalta.

Ethereumin steikkaus vapautui

Q2:n aikana saatiin myös tärkeitä uutisia Ethereumiin liittyen. Markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta siirtyi vuoden 2022 lopulla Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen vuosia valmistellussa The Merge -päivityksessä. Toisin sanoen, Ethereumin louhinta päättyi.

Proof of Stake -konsensuksessa verkon validaattorit lukitsevat tokeneita (tässä tapauksessa ETH) älysopimukseen ja saavat siitä oikeuden lohkoketjun ylläpitoon. Tätä toimintaa kutsutaan steikkaukseksi. Steikkaajat saavat palkkioiksi noin viiden prosentin vuosikorkoa panoksilleen.

Ethereumin steikkaus alkoi jo joulukuussa 2020, ja se on ollut alusta asti vain yksisuuntaista. Steikattua Etheriä (tai steikkauspalkkioita) ei ole voinut siirtää takaisin omaan lompakkoon. Tilanne muuttui huhtikuun puolivälissä Shapella-päivityksen myötä.

Osa sijoittajista pelkäsi (virheellisesti) lukituksen poiston aiheuttavan sen, että valtava määrä steikkaajia kotiuttaa Etherinsä, myy ne markkinoille ja romahduttaa kurssin. Tämä irrationaalinen pelko osoittautui turhaksi. Ethereum-steikkaajien määrä on päinvastoin kasvanut tasaisesti.

Ethereumin varanto on myös jatkanut pienenemistään The Merge -päivityksen jälkeisenä aikana. Ethereumin inflaatio on -0,29 % vuositasolla, eli ETH on nykyisin deflatorinen valuutta. Toisin kuin Bitcoin, jonka inflaatio pienenee, mutta ei putoa koskaan alle nollaan.

Steikkauksen vapautuminen oli todella iso päivitys, mutta se ei näy vielä Ethereumin kurssissa yleisen markkinatilanteen vuoksi. Alkuvuosi on ollut hyvin epävarmaa ja Bitcoinin hallitsemaa aikaa. Shapellan sekä deflatorisen varannon vaikutukset näkyvät Etherin kurssiin pidemmän ajan kuluessa.

Miltä näyttää vuoden kolmas kvartaali?

Kirjoitin edellisen kvartaalin jälkeen seuraavia näkemyksiä:

  1. Fedin koronnostot tulevat päätökseensä.
  2. Yhdysvaltojen regulaatiosota voi tuoda synkkiä otsikoita.
  3. Vuosi 2023 sisältää sivuttaisliikettä ja volatiliteettia.

Näkemykset osuivat aika hyvin kohdalleen. Mielestäni markkinan tilanne ei ole isossa kuvassa juuri huhtikuun alusta muuttunut. Vuosi 2023 näyttää yhä varovaisen positiiviselta, mutta en usko kryptosektorin suurempaan raketointiin.

Syy on aivan sama kuin kolme kuukautta sitten. Vuosi 2022 raunioitti miljoonat kryptosijoittajat, minkä lisäksi raivoava inflaatio ja koronnostot syövät piensijoittajien ylimääräiset rahat. Vuosi 2023 on tarjonnut jo AI-buumin, Ordinals-buumin ja meemikolikoiden buumin, mutta ne ovat kaikki kuolleet nopeasti.

Kryptomarkkinaan ei ole tullut uutta rahaa. Myös treidausvolyymit ovat olleet todella alhaisia.

Mielestäni vaikuttaa siltä, että pahin on ohi mitä tulee vuosien 2022 ja 2023 negatiivisiin tekijöihin. Esim. SEC on jo haastanut alan kaikki suurimmat toimijat oikeuteen, joten mitä muuta on enää jäljellä? Lisäksi Blackrockin ETF -hakemus kertoo siitä, että instituutiot ovat yhä kiinnostuneita Bitcoinista.

EU:ssa hyväksyttiin myös MiCa-regulaatio, ja esim. Hong Kong on alkanut avata markkinoitaan. Myös Yhdysvalloissa ollaan tuomassa uutta regulaatiopakettia kongressin hyväksymäksi. Fedin koronnostot ovat myös lähellä päätöstään, ja inflaatio putoaa kuin kivi. Tilanne on monta kertaluokkaa parempi kuin esim. vuosi sitten, jolloin inflaatio riehui kymmenessä prosentissa ja Fed oli vasta aloittanut rahapolitiikan kiristyksen.

Kryptomarkkina jatkaa Q3:n aikana hidasta toipumistaan, mutta aihetta tuskin on suurempaan juhlaan. Hyvää kesän jatkoa kaikille Nordnetin seuraajille!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Lauri Antila
Lauri Antila
12.07.2023 17:49

SEC:n johtaja Gary Gensler voi olla vihattu kryptosijoittajien keskuudessa, mutta Bitcoin-leirissä hänestä jopa pidetään. Gensler on sanonut, että kuten jo hänen edeltäjänsä ovat todenneet, bitcoin ei ole arvopaperi, vaan rahahyödyke. Bitcoin eroaa muista kryptovaluutoista ollen täysin hajautettu. Lähes kaikki muut kryptovaluutat, ainakin kaikki Proof-of-Stake -protokollaa noudattavat, vaikuttavat suht selkeästi rekisteröimättömiltä arvopapereilta. Näiden takana on yhtiö tai säätiö, joka vastaa projektin kehityksestä. Sijoittajat sijoittavat näihin arvopapereihin odottaen sijoituksilleen tuottoa. Steikkaamalla tokeninsa sijoittajat saavat vielä korkoa sijoitukselleen. Isoimmat sijoittajat saavat siis eniten korkoa, ja protokollan kehitykseen vaikuttavat äänestysoikeudetkin siis keskittyvät ajan myötä isoimmille omistajille. Vähemmän yllättäen isoimmat omistajat ovat itse yhtiö tai… Lue lisää >>

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen
Vastaa  Lauri Antila
12.07.2023 18:35

Moi Lauri, Kiitos asiallisesta kommentista. Tässä hieman omia ajatuksia siihen liittyen ja muutama vasta-argumentti. Se, mitä sanot Bitcoin-maksimalisteista ja Gensleristä pitää ainakin osittain paikkansa. Kovimmat Bitcoin-maksit ottavat ilon irti kaikista tilanteista, joissa altcoin-markkinaan tulee negaa. Tuo on kuitenkin todella lyhytnäköistä toimintaa. On mielestäni naivia kuvitella, että Bitcoin olisi jotenkin turvassa sen kummemmin Yhdysvalloissa kuin missään muuaallakaan maailmassa. Vasta viime keväänä esim. EU:ssa äänestettiin kahdesti Bitcoinin de facto -bännistä. Lisäksi tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa on ymmärtääkseni jo nyt bännätty Bitcoin-louhinta. SEC:llä on ollut selkeä linja, että se poimii ensin ne matalalla roikkuvat hedelmät ja pyrkii saamaan voittoja askel kerrallaan. Esimerkiksi tällä hetkellä… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki