Siirry pääsisältöön

Vuoden 2023 ensimmäinen kvartaali oli Bitcoinin juhlaa

Vuoden 2023 ykköskvartaali on saatu päätökseen. Bitcoinin näkökulmasta se oli ensimmäinen positiivinen kvartaali sitten vuoden 2021 bull-markkinan. Näyttää vahvasti siltä, että marraskuussa 2021 käynnistynyt laskutrendi on saatu päätökseen.

Tämä artikkeli on katsaus Q1-2023:n tärkeimpiin tapahtumiin kryptovaluuttojen maailmassa. Lopuksi spekuloidaan myös markkinan tulevaa kehitystä.

Q1-2023 oli Bitcoinin kvartaali

Vuoden ensimmäisen kvartaalin voittajasta ei ole epäselvyyttä. Vanha kunnon Bitcoin on todistanut kryptosijoittajille olevansa yhä voimissaan! Bitcoinin kurssi on noussut alkuvuonna huikeat 72 prosenttia ja rikkonut teknisen analyysin näkökulmasta tärkeän vastustason.

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin kurssin päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen trendilinja on 50 päivän liukuva keskiarvo ja purppura trendilinja puolestaan 200 päivän liukuva keskiarvo.

Alkuvuoden tärkein tapahtuma nähtiin maaliskuun puolivälin tienoilla, kun Bitcoinin kurssi läpäisi noin 25.200 dollarissa olevan vastustason (kuvassa sininen vaakasuora alue). Kyseinen vastus oli myös elokuun 2022 kurssihuippu. Tämä oli ensimmäinen vahva signaali siitä, että 1,5 vuotta kestänyt laskutrendi on kääntynyt.

Bitcoinin kurssi on kolkutellut edeltävät viikot noin 28.500 dollarissa olevaa vastusta. Tämä taso oli toukokuun 2022 sekä heinäkuun 2021 kurssiromahduksen pohja.

Kuvassa näkyy myös selvästi, miten 50- ja 200-päivän keskiarvot ovat kääntyneet nousuun ensimmäistä kertaa sitten marraskuun 2021. Helmikuun alussa saatiin myös ns. Golden Cross, kun 50 päivän keskiarvo leikkasi 200 päivän keskiarvon. Tämä on ollut perinteisesti hyvin härkämäinen signaali.

Bitcoinin kurssi kulkee isossa kuvassa samaan suuntaan kuin osakemarkkina. Suuret osakeindeksit ovat myös 200 päivän liukuvien keskiarvojen yläpuolella. Esimerkiksi Nordnetin Trader’s Clubin asiantuntija Jukka Lepikkö on ollut jo pitkään härkämäisissä tunnelmissa osakkeiden suhteen.

Osakemarkkinan pohja nähtiin lokakuussa 2022. Todennäköisesti kryptovaluutat olisivat nousseet jo viime vuoden lopulta ilman FTX-pörssin romahdusta. Kyseessä oli klassinen Black Swan -tapahtuma, joka sai kryptomarkkinat sekaisin kahden kuukauden ajaksi.

Bitcoin on taas digitaalista kultaa

Kryptomarkkinan nousu on ollut vahvasti Bitcoin-vetoinen. Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä korkeammalla kuin kertaakaan kesäkuun 2022 jälkeen. Se on lähteestä riippuen noin 47–48 prosenttia. Lukema on ollut viime kesästä lähtien pääasiassa 39–42 prosentin välimaastossa.

Mielestäni maaliskuu on todistanut vanhan sijoitusviisauden todeksi: narratiivi seuraa hintaa.

Bitcoin oli 2020–2021 nousumarkkinassa inflaatiosuoja ja digitaalista kultaa. Bitcoin ”myytiin” sijoituskohteeksi julkisessa keskustelussa tällä narratiivilla. Vuonna 2022 kaikki ymmärsivät, että Bitcoin on suurimmalle osalle sijoittajista yhä riskisijoitus. Sen kurssi laski käsi kädessä teknologiaosakkeiden kanssa.

Viime viikkoina on palattu jälleen vanhaan narratiiviin. Bitcoin on taas inflaatiosuoja, osakkeisiin korreloimaton assetti ja digitaalinen turvasatama, jossa varat ovat turvassa, toisin kuin pankissa. Nämä näkökulmat saivat suosiota sen jälkeen, kun Bitcoinin kurssi lähti nousuun Silicon Valley Bankin romahdettua.

On varmasti totta, että osa sijoittajista on hakenut turvaa Bitcoinista. Jotkut kryptosijoittajat vaihtoivat jopa stablecoin-sijoituksiaan bitcoineiksi, kun Silicon Valley Bankin kaatuminen aiheutti ongelmia turvallisena pidetylle USDC-stablecoinille.

Mielestäni kyse on lyhytaikaisesta ilmiöstä. Kuten sanottu, narratiivi seuraa hintaa. Sijoittajat haluavat aina kuulla selityksiä sille, miksi kurssi liikkuu kuten se liikkuu. Narratiivit myyvät sosiaalisessa mediassa ja tuovat klikkejä.

Isossa kuvassa mikään ei ole kuitenkaan muuttunut. Bitcoin on täysin sama sijoituskohde kun se oli vuoden 2022 laskumarkkinassa ja vuoden 2021 nousumarkkinassa. Tai viisi vuotta sitten. Loppujen lopuksi Bitcoinin suuntaa ohjaa keskuspankkien likviditeetti.

Täytyy muistaa, että Bitcoin (ja kryptot laajemmin) ovat yhä hyvin pieni sijoitusluokka. Sektori voi kehittyä lyhyellä tähtäimellä hyvin eri suuntaan muun markkinan kanssa. Pieni heilunta muuta markkinaa vastaan ei vielä tarkoita sitä, että suurin osa sijoittajista olisi muuttanut näkemystään Bitcoinista. Tämä on pitkä ja hidas prosessi.

Yhdysvaltojen sota kryptosektoria vastaan

Kevään 2023 suurin puheenaihe on ollut Yhdysvalloista käynnistynyt pankkikriisi. Yhdysvallat on ollut valtavasti esillä myös kryptovaluuttojen maailmassa. Ei ole liioiteltua sanoa, että maassa on käynnissä suoranainen sotatila kryptosektoria kohtaan.

Kryptojen vastaisen sodan ylipäällikkönä toimii arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n pomo, Gary Gensler. SEC on hänen johdollaan hyökännyt yksityishenkilöiden, kryptovaluuttojen sekä alan yritysten kimppuun. Edes pörssilistattu Coinbase ei ole ollut turvassa SEC:n ajojahdilta.

Alalla jo yli 10 vuotta toiminut Kraken-pörssi joutui sulkemaan kryptojen steikkauspalvelunsa ja maksamaan 30 miljoonan dollarin sakot. SEC pakotti myös yhdysvaltalaisen Paxos-yhtiön ajamaan BUSD-stablecoinin alas, koska se on väitetysti laiton arvopaperi.

Nämä ovat vain pari esimerkkiä pitkästä listasta.

Alan pankkipalvelut vaikeutuivat myös valtavasti, kun ”kryptoystävälliset” Signature- ja Silvergate-pankit kaatuivat (tai ajettiin alas) kevään aikana. Viime viikolla myös hyödykemarkkinoita valvova CFTC pääsi otsikoihin sen haastettua markkinajohtaja Binancen oikeuteen.

Yhdysvaltalaisten viranomaisten toimintaa on ulkopuolisen vaikeaa ymmärtää. Ei sitä näytä ymmärtävän myöskään yhdysvaltalaiset toimijat. SEC ei suostu kertomaan avoimia pelisääntöjä, vaan haastaa yrityksiä yksi kerrallaan oikeuteen. Yhdysvallat ajaa tällä hetkellä kryptoskenen osaajat muihin maihin.

Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin kurssi on noussut Yhdysvaltojen tilanteesta huolimatta. Gary Gensler on varmasti säikytellyt monet amerikkalaiset sijoittajat, mutta kryptovaluutat ovat globaali ilmiö. Muut markkinat (kuten EU) lähestyvät regulaatiota fiksummin ja ottavat alan yhtiöt ja osaajat vastaan.

Ethereumin steikkaus vapautuu

Käsitellään seuraavaksi Ethereumia, joka on Bitcoinin jälkeen suurin ja seuratuin kryptovaluutta. Vuoden 2023 toisella kvartaalilla nähdään nimittäin tärkeitä muutoksia.

Ethereum siirtyi viime syksynä Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen The Merge -päivityksen myötä. Kyseessä oli Ethereumin historian tärkein operaatio. Se onnistui myös täydellisesti. Nykyisin Ethereumin lohkoketjua päivittävät louhijoiden sijasta validaattorit.

Validaattoriksi pääsee steikkaamalla ETH-tokenia eli Etheriä. Tähän asti ongelma on ollut se, että steikkaus on ollut vain yksisuuntaista. Toisin sanoen, steikattuja kolikoita ei ole voinut siirtää omaan lompakkoon niin halutessaan. Lukitus poistuu vasta Shapella-päivityksen myötä, jota on valmisteltu edeltävät kuukaudet.

Viime viikolla tälle tapahtumalle lyötiin lukkoon päivämäärä.

Steikkaus vapautuu siis reilun viikon päästä. Kyseessä on todella tärkeä tapahtuma Ethereumin kannalta. Olen sitä mieltä, että se on myös erittäin positiivinen asia pitkällä tähtäimellä.

Ethereumin vastustajat pelottelevat sijoittajia sillä, että lukitut Etherit kotiutetaan ja dumpataan markkinoille. Tätäkin varmasti tapahtuu, mutta en itse usko laajempiin kurssien romahduksiin. Steikatut etherit on voinut jo myydä aiemmin synteettisten tokenien avulla.

Itse uskon Shapella-päivityksen tuovan Etherille valtavasti uusia institutionaalisia sijoittajia. Tähän asti steikkaus on ollut tietyllä tavalla riski, mutta Shapella-päivitys poistaa steikkauksesta paljon epävarmuuksia. Ei kannata myöskään unohtaa Ethereumin deflatorista kehitystä.

Kuten kuvasta näkyy, Ethereumin inflaatio on ollut noin kolme kuukautta miinuksella eli deflaation puolella. Ethereumin varanto on pienentynyt The Merge -päivityksen jälkeen (200 päivää) lähes 75.000 ETH. Jos käytössä olisi ollut yhä vanha louhinta, ETH-tokeneita olisi markkinoilla 2,2 miljoonaa enemmän. Ajantasaiset luvut löytyvät osoitteesta ultrasound.money.

Ethereum on nyt aidosti deflatorinen valuutta, jonka (pian vapautuva) steikkaus tuo vielä reilun neljän prosentin vuosituottoa. Tämä on monia sijoittajia kiinnostava yhtälö.

Karhumarkkinan pohja on nähty

Otetaan sitten katsauksia tulevaan. Onko karhumarkkinan pohjat todellakin nähty? Mikään ei ole koskaan sataprosenttisen varmaa, mutta itse löisin vetoa uuden syklin alkamisen puolesta.

Kuten edellä kirjoitin, kryptovaluuttojen (ja osakemarkkinoiden) suuntaa ohjaa isossa kuvassa keskuspankkien likviditeetti. Kun markkinoilla on halpaa rahaa, kurssit nousevat. Kun Jerome Powell kiristää rahahanoja, kurssit laskevat.

Sijoittajat ovat arvailleet viime kesästä lähtien Fedin koronnostojen päättymispäivää. Moni ennakoi Powellin luovuttavan jo viime vuoden puolella, mutta toisin kävi. Fed on nostanut korkoja tähän päivään asti. Uskallan kuitenkin veikata, että maaliskuun koronnosto oli viimeinen tässä syklissä.

Syy tähän on pankkikriisi. Fedin koronnostot ovat romahduttaneet pankkien taseessa olevien velkakirjojen arvon, mikä kaatoi mm. Silicon Valley Bankin ja on saanut kymmenet muut pankit suuriin vaikeuksiin. Tämän vuoksi Fed joutui myös pysäyttämään QT:n eli taseensa pienennyksen viime kuussa.

Alla oleva grafiikka on tuttu monille sosiaalisesta mediasta. Se kertoo hyvin, miten nopeasti Fedin tase on alkanut taas paisua.

On epätodennäköisestä, että Fed jatkaisi enää korkojen nostoa ja lisäisi pankkien ahdinkoa. Korot eivät välttämättä käänny vielä laskuun aivan heti, mutta kryptot & osakkeet romahduttanut rahapolitiikka on saavuttanut huippunsa.

Kaikki tämä osuu myös täydellisesti yksiin Bitcoinin historiallisten syklien kanssa. Marraskuun 2022 pohja nähtiin lähes tarkalleen 48 kuukautta joulukuun 2018 pohjan jälkeen. Bitcoinin kurssi kääntyi nousuun juuri samalla hetkellä, kun sen piti historiadatan perusteella kääntyä.

Itse pidän erittäin epätodennäköisenä sitä, että Bitcoinin kurssi syöksyisi vielä uusiin pohjiin. Odotan kurssin testaavan 25.000 dollaria, eikä 20.000 dollarin testi olisi myöskään shokki. Mutta en jaksa uskoa enää uusiin pohjiin nähdyn kurssikehityksen perusteella.

Luvassa on volatiliteettia ja nousutrendiä

Jatketaan sitten katsauksia tulevaan. Miltä vuoden 2023 loput kvartaalit näyttävät Bitcoinin kurssikehityksen kannalta?

Fedin koronnostot ovat tulleet suurella todennäköisyydellä päätökseensä. Osa keskuspankeista (esim. EKP) voi joutua vielä kiristämään pidempään, mutta trendi on myös laajemmin kääntymässä. Lähes 1,5 vuotta jatkunut alakulo krypto- ja osakemarkkinoilla alkaa pikkuhiljaa kääntyä parempaan.

Itse arvelen vuoden 2023 sisältävän pääasiassa sivuttaisliikettä, ja mukaan mahtuu paljon volatiliteettia. Yleistrendi on nouseva, mutta mistään euforiasta on turha puhua.

On hyvä muistaa, että vuosi 2022 on raunioittanut miljoonia sijoittajia, jotka ovat menettäneet myös fiat-säästönsä eri konkursseihin. Luottamuksen palautuminen alan yrityksiin ja kryptoihin sijoituskohteena ottaa aikansa. Ihmiset eivät ryntää noin vain takaisin koirakolikoiden pariin.

Inflaatio raivoaa edelleen poikkeuksellisen korkealla, ja taantumaa on ennustettu Yhdysvaltoihin sekä Eurooppaan jo kuukausia. Sadat miljoonat potentiaaliset sijoittajat käyttävät rahansa arjessa selviytymiseen. Lainojen korot pysyvät myös korkealla pitkään, eikä inflaatio romahda kahteen prosenttiin parissa viikossa.

Tämän lisäksi regulaatiossa nähdään valtavia muutoksia. Yhdysvalloissa riehuva sota voi tuoda uutisiin todella synkkiä otsikoita. Reilu viikko sitten nähty hyökkäys markkinajohtaja Binancea kohtaan ei varmasti jää viimeiseksi.

Pian saadaan päätös myös 2,5 vuotta kestäneelle Ripple vs. SEC -oikeustaistelulle. Jos Ripple häviää ja XRP tuomitaan laittomaksi arvopaperiksi Yhdysvalloissa, SEC saa päätöksestä aseet hyökätä myös muiden kryptojen kimppuun. Vastaavasti Ripplen voitolla olisi päinvastainen vaikutus.

Pankkikriisi voi myös laajentua ja saada aikaan rajua heiluntaa markkinoilla.

Mielestäni vuoden 2023 näkymät ovat siis varovaisen positiiviset. Pahin lienee ohi, mutta Bitcoinin kurssi voi hyvin myös laahata 20.000–30.000 dollarin välimaastossa koko vuoden. Ei kannata olettaa tulevien kvartaalien tarjoavan vastaavaa kurssinousua kuin Q1:n.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

→ Tutustu kryptovaluuttasijoittamiseen Nordnetissä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki