Nordnet Markets

Ota näkemystä markkinoiden liikkeisiin

Pohjoismaiden laajin tarjonta

vipukertoimet X1-X15

kaupat 0 € välityspalkkioin*

 

Alkuun

Osinkokevät tarjoaa treidaajille pelipaikkoja

Keväällä markkinoilla tapahtuu, kun yhtiöt ilmoittavat sijoittajille maksettavista osingoista. Perinteisin tapa hyötyä osingoista on sijoittaa osinkotuottoa tarjoaviin yhtiöihin pitkällä tähtäimellä. Päiväkauppaa tekeville treidaajille osingot tarjoavat erilaisia tilaisuuksia.

Treidaajan kannalta tärkein päivä osinkokalenterissa on osingon irtoamispäivä. Teoreettisesti osingon irtoamispäivänä osakkeen hinta putoaa avauksessa osingon verran. Tätä kutsutaan osinkodipiksi. Osakkeen hinta saattaa myös ylireagoida osingon irtoamiseen, eli pudota osinkoa enemmän, tai dippi saattaa jäädä vaisuksi.

Skarppi treidaaja on valmiina hyötymään osinkodipeistä. Sen voi tehdä Nordnet Markets -tuotteiden avulla.

Mikä on Nordnet Markets?

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita, joilla voit käydä kauppaa 0 € välityspalkkiolla (yli 100 € kaupat). Näiden tuotteiden avulla voit sijoittaa mm. pörssi-indekseihin, raaka-aineisiin ja osakkeisiin ympäri maailman.

Tarjonta kattaa Bull- ja Bear-sertifikaatit, minifutuurit ja Unlimited turbot kaikissa Pohjoismaissa. Tunnistat Nordnet Markets -tuotteet NORDNET-tunnuksesta kunkin tuotteen nimen perässä. Nordnet Marketsissa voit sijoittaa vipukertoimella X1–X15 markkinoille, joihin olisi muuten vaikeaa päästä käsiksi.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, että et saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

 

Osinkotreidaajan tärkeät päivämäärät 2018:


osake

osingon irtoaminen

osinko, €KONE

27.2.2018

1,65 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Wärtsilä

9.3.2018

1,38 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Cargotec

21.3.2018

0,53 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Orion B

21.3.2018

1,45 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Outokumpu

23.3.2018

0,25 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Fortum

28.3.2018

1,10 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Stora Enso R

29.3.2018

0,41 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Neste

6.4.2018

1,70 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

UPM

6.4.2018

1,15 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Nokian Renkaat

11.4.2018

1,52 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Nokia

31.5.2018

0,19 €

Katso
sertifikaatit

Katso
Ul. turbotlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

 

Lue, miten treidaaja voi hyötyä osinkokaudesta

Tämä yhteistyöartikkeli on julkaistu ensin sijoitustieto.comlinkki toiselle sivustolle-sivulla. Kirjoittajana Johannes Ankelo.

"Keväällä markkinoilla tapahtuu kun yhtiöt julkaisevat vuosikatsauksiaan ja ilmoittavat sijoittajille maksettavista osingoista. Perinteisin tapa hyötyä osingoista on sijoittaa houkuttelevaa osinkotuottoa tarjoaviin yhtiöihin pitkällä tähtäimellä. Päiväkauppaa tekeville treidaajille osingot tarjoavat erilaisia tilaisuuksia, sillä osingon irrotessa osakkeen hinnassa saattaa tapahtua ylireaktioita joista nokkelimmat treidaajat voivat hyötyä.

Osingot pähkinänkuoressa

Osinko on yhtiön keino jakaa voittoja omistajilleen. Suomalaiset yhtiöt jakavat osinkoa pääsääntöisesti kerran vuodessa keväisin. Ulkomaiset yhtiöt saattavat maksaa osinkoa jopa joka neljännes. Jotkut osakkeet eivät tarjoa osinkoja lainkaan, vaan yhtiön johto päättää sijoittaa voitot itse yhtiön tulevaisuuteen tai ostaa omia osakkeitaan markkinoilta takaisin. Treidaajan kannalta tärkein päivä osinkokalenterissa on osingon irtoamispäivä. Teoreettisesti osingon irtoamispäivänä osakkeen hinta putoaa avauksessa osingon verran. Oletetaan osakkeen hinnaksi 25€ yhtiökokouspäivänä ja osakkeelle maksetaan 1€ osinko, osakkeen hinnan tulisi osingon irtoamispäivänä avata noin 1€ alempaa eli 24€ tasolta. Tätä kutsutaan osinkodipiksi. Osingon maksupäivä, eli se päivä milloin osinko maksetaan osakkeenomistajalle, poikkeaa osingon irtoamispäivästä.

Osinkodippi

Osinkodippi on siis osingon irtoamisesta johtuva osakkeen hinnan alentuminen. Dippi ei tietenkään ole ilmainen lounas sijoittajalle, vaan täysin normaali tapahtuma osakkeen hinnan kehityksessä. Teoriassa osakkeen hinnan tulisi noin maksettavan osingon verran, mutta aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Osakkeen hinta saattaa ylireagoida osingon irtoamiseen, eli pudota osinkoa enemmän, tai dippi saattaa jäädä vaisuksi, tai jopa olemattomaksi kun osakkeen hinta ei nytkähdä alas läheskään osingon vertaa. Erityisesti ylireagoinnit tarjoavat treidaajille hyviä pelipaikkoja hyötyä dipistä. On olemassa teorioita joiden mukaan suurten yhtiöiden osakkeiden hinnoilla on tapana ylireagoida ja pienten osakkeiden hinnoilla puolestaan osinkodippi olisi keskimäärin vaisumpi. Skarppi treidaaja pitää kuitenkin silmänsä auki ja sormenpäät hiirellä valmiina hyötymään osinkodipeistä osakkeessa kuin osakkeessa. Käydään seuraavassa läpi miten treidaaja voi vivuttaa ylireagoinnin Bull-sertifikaatilla.

Case Nokia

Nokia on ilmoittanut maksavansa keväällä 2018 omistajilleen 0,19€ suuruisen osingon. Yhtiökokous järjestetään 30.5.2018. Jos omistat Nokian osaketta yhtiökokouspäivän päätteeksi, olet oikeutettu saamaan osingon. Seuraavana kaupankäyntipäivänä, eli 31.5.2018 osinko irtoaa Nokian osakkeesta, eli osakkeen hinnan tulisi teoriassa avata irtoamispäivänä noin 0,19€ alempaa.

Oletetaan, että Nokian osakkeen hinta päätyy yhtiökokouspäivän päätteeksi hintaan 4,45€. Osingon irtoamispäivänä yleinen markkina avautuu maltillisesti eikä suurta liikettä suuntaan tai toiseen voida havaita markkinan avautuessa. Nokia ei ole julkaissut tiedoitteita eikä poikkeavia uutisiakaan ole yhtiöstä julkaistu. Nokian osakkeella käydään kauppaa alkuminuutteina hintaan 4,15€ ja treidaaja havaitsee että osingon irtoaminen on vaikuttanut osakkeen hintaan, mutta 0,19€ osingosta johtuva pudotus antaisi Nokian osakkeen hinnaksi 4,26€ muiden tekijöiden ollessa muuttomattomia. Onko markkina ylireagoinut osinkodippiin ja kauppaa käydään nyt 0,11€ (=4,26€-4,15€) alempana kuin teoriassa olettaisi?

Jos treidaaja uskoo että kyseessä on juuri osakekurssin ylireagointi osingon irtoamiseen, tulee tilanteeseen reagoida välittömästi ennenkuin osakkeen hinta kuroutuu umpeen teoreettiseen osinkodippihintaan. Treidaajalla on listallaan Nordnet Markets tarjoama Bull-sertifikaatti, joka tarjoaa kolminkertaista vipuvaikutusta kohde-etuuden, eli tässä tapauksessa Nokian osakkeen, hintaan. Treidaaja päättää välittömästi reagoida osakkeen hinnan ollessa 4,15€. Tarkastellaan seuraavaksi miten eri tilanteissa käy.

Case Nokia osinkodippi
Case Nokia osinkodippi

Jos osakkeen hinta ei nousekaan ja ylireagointi, tai mahdollisesti vain ”normaali” markkinareaktio (skenaario1), jatkuu ja osake päätyy hintaan 4,09€ osingon irtoamispäivän päätteeksi, osaketreidaajan tappio on 1,4% ja BULL 3X-viputuotteeseen sijoittanut häviää 4,3% sijoituksestaan. Osakkeen jatkaessa lähes muuttomattana avatuksesta päätöskurssiin (Skenaario2), ei osake eikä viputuote tuota. Jos kuitenkin treidaajan vaisto osuu oikeaan ja osinkodipin ylireagointi korjautuu päivän aikana (Skenaario3) ja Nokia hinta päätyy hintaa 4,26€, osaketreidaajan tuotto on 2,7% kun taas vipusijoittaja ansaitsee 8% nappiin menneestä treidistään BULL 3X-sertifikaatilla. Nokia rallatessa avauksesta päätöksen kurssin 4,37€ (Skenaario4), osake tuottaa yli 5% ja viputuote lähes 16%

Esimerkki on karkea, eikä ota huomioon mm. osakkeen tai viputuotteen spreadia. Esimerkin tarkoituksena on tuoda esiin idea miten osinkodipistä voidaan hyötyä, treidaajan tehtäväksi jää kaikkien yksityiskohtien huomiointi. Tärkeää on muistaa myös ettei osinkodipin ylireagointi välttämättä korjaannu päivän, tai edes viikon aikana. Vaikka kyseessä olisi juuri ylireagointi, saattaa korjaantumiseen mennä enemmänkin aikaa riippuen eri tekijöistä kuten osakkeen likviditeetistä. Seuraavassa muita tekijöitä jotka treidaajan tulee huomioida osinkodippiä jahdatessa.

Huomioitavaa

Osinkodipistä hyötyminen ei ole riskitöntä tai suoraviivaista, sillä yhtälössä on monta liikkuvaa osaa.

Markkinan yleinen kehitys – Osinkodipin treidaamisessa tulee luonnollisesti ottaa huomioon myös markkinan suunta kaupankäynnin alkaessa. Indeksin nuosupäivänä on todennäköistä että yksittäinen osake on myös nousussa ja tämä tulee myös huomioida kun metsästää osinkodippejä.

Osingon verotus – Aiemmin on useasti mainuttu että osakkeen hinnan tulisi teoreettisestiavata noin osingon verran alempaa irtoamispäivänä. Epämääräinen ilmaisutapa johtuu osingonverotuksesta, joka vaikuttaa osaltaan osingodippiin. Pörssiyhtiöiden osingoista on verollista 85 prosenttia. Osakkeenomistaja maksaa verotettavasta osasta pääomatuloaveroa 30%.

Markkinapsykologia – Tehokkailla markkinoilla ei osinkodipistä pääsisi hyötymään, mutta ainakaan Helsingin pörssissä markkinoiden tehokkuus ei täydellisesti toimi osingon irtoamispäivinä. Yksittäisten sijoittajien ollessa irrationaalisia ja joskus jopa tietämättömiä, treidaajalle avautuu paikkoja hyötyä osinkodipistä.

Tsemppiä osinkodippien treidaamiseen!"

Nordnet - aktiivisijoittajan valinta

paras valikoima johdannaisissa

(Välittäjä 2017 -tutkimus)

luotettava kaupankäyntialusta

Infront Web Trader fundamentaali- ja teknisellä analyysillä

Asiantuntijat apuna

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä! Juuso, Tatu ja muut asiantuntijamme auttavat sinua jokaisena pörssipäivänä klo 9–19.

Soita 020 198 5898

Riskit

Pörssilistatut tuotteet ovat riskipitoisia instrumentteja, jotka eivät sovi kaikille. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.

Opi lisää

Haluatko oppia lisää Nordnet Marketsista ja pörssinoteeratuista tuotteista? Tutustu koulutussivuihimme ja osallistu maksuttomalle verkkokurssille.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Mikä on Nordnet Markets?

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita, joiden avulla voit sijoittaa pörssi-indekseihin, raaka-aineisiin ja osakkeisiin, niin nouseviin kuin laskeviinkin kursseihin, vipuvaikutuksella tai ilman.

Tuotevalikoima koostuu Bull- ja Bear-sertifikaateista sekä minifutuureista. Tunnistat tuotteet niiden nimen perässä olevasta tunnuksesta NORDNET tai NONF. Nordnet Marketsin tuotteiden avulla voit sijoittaa eri kohde-etuuksiin myös vipukertoimilla, jotka vaihtelevat välillä X1–X15.

Onko kaupankäynti täysin maksutonta?

Välityspalkkiottomuus koskee Nordnetin verkkosivuilla ja Nordnetin tarjoamien kaupankäyntisovellusten (esimerkiksi Infrontin tai WinTraden) kautta tehtyjä, kauppasummaltaan yli 100 euron tai yli 1000 SEK/DKK/NOK suuruisia toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Puhelimen välityksellä tehdyistä toimeksiannoista ja/tai alle 100 euron tai alle 1000 SEK/DKK/NOK arvoisista toimeksiannoista peritään välityspalkkio Nordnetin normaalin hinnastonlinkki toiselle sivustolle mukaisesti.

Käydessäsi pörssikauppaa muussa valuutassa kuin euroissa veloitetaan sinulta valuutanvaihtokulut. Automaattisen valuutanvaihdon kulut ovat 0,25 % kauppasummasta. Valuuttatilin kautta itse tehdyn valuutanvaihdon kulut ovat 0,075 % vaihdetusta summasta.

Liittyykö kaupankäyntiin muita kuluja?

Pörssilistattuihin tuotteisiin sijoittamiseen liittyy myös muita kuluja. Näitä ovat mm. transaktioihin liittyvät kulut, kuten osto- ja myyntikurssin välinen spread ja vipuvaikutuksen mahdollistavaan lainaosuuteen liittyvät korkokulut. Maksut ja palkkiot -sivulta voit lukea lisää maksuista, joita sinulta sijoittajana peritään käydessäsi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla. Lisätietoa löydät myös tuotteiden liikkeeseenlaskijana ja markkinatakaajana toimivan Nordean tuottamasta ohjelmaesitteestälinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Etsimäni tuote puuttuu Nordnet Markets -valikoimasta

Jos etsimäsi tuote puuttuu Nordnet Markets -valikoimista, niin ilmoita siitä asiakaspalveluumme sähköpostitse, lähettämällä meille viesti palveluun sisäänkirjautuneena tai puhelimitse: 020 198 5898.

Tavoitteemme on tarjota laaja valikoima tuotteita kaikkiin asiakkaidemme tarpeisiin. Arvostamme siis palautettasi erittäin paljon!

Milloin voin käydä kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla?

Nordnet Markets -tuotteet on listattu Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon pörsseissä.
Pörssien aukioloajat ovat seuraavat:

Markkinapaikka

Aukioloajat

Nasdaq Helsinki

10.00–18.25

Nasdaq Tukholma

10.00–18.25

Nasdaq Kööpenhamina

10.00–17.55

Oslon pörssi

10.00–17.20

Vaikuttavatko Nordnet Markets -kaupat palkkiotasooni?

 

Eivät vaikuta. Välityspalkkiottomat kaupat eivät valitettavasti edistä etenemistäsi Nordnetin hinnaston tasoilla.


Tärkeää tietoa

Tällä sivulla kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Vipuvaikutuksella sijoittamiseen liittyy suuri riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä.

Kaupankäynti kyseisillä arvopapereilla sisältää sijoittajan osalta liikkeeseenlaskijariskin. Se tarkoittaa, että tuotteiden liikkeeseenlaskijana ja markkinatakaajana toimivan Nordea Bank AB:n (publ) mahdollisen maksukyvyttömyyden tai konkurssin seurauksena sijoittaja voi jopa menettää sijoittamansa pääoman.

Sijoitusaikana markkinakehitys voi vaikuttaa kyseisiin arvopapereihin negatiivisesti ja johtaa sijoitetun pääoman menettämiseen jopa kokonaisuudessaan. Pörssinoteerattuihin tuotteisiin sijoitettaessa on tärkeää ymmärtää, miten kyseiset tuotteet toimivat. Huomioi, että pörssinoteerattuja tuotteita voi olla ajoittain vaikeaa tai mahdotonta ostaa tai myydä – tätä kutsutaan likviditeettiriskiksi. Likviditeettiriski voi realisoitua esimerkiksi silloin, kun kohde-etuuden hinnanmuodostus on vaikeaa, kun kurssit heiluvat rajusti tai kun kaupankäynti keskeytyy markkinahäiriön vuoksi. Huomioi myös valuuttariski niissä tuotteissa, joiden kohde-etuudella käydään kauppaa ulkomaisessa valuutassa.

Kyseisiin tuotteisiin sijoittamalla sijoittaja altistuu myös markkinariskille. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tuotteen kohde-etuuden arvo liikkuu väärään suuntaan suhteessa sijoittajan markkinapositioon, sijoitus voi nopeasti menettää arvoaan ja muuttua jopa arvottomaksi. Mitä suurempi vipuvaikutus, sitä suurempi riski. Tällä sivulla oleva tieto ei kata kaikkia pörssinoteerattuihin tuotteisiin liittyviä riskejä. Sijoittajan itsensä vastuulla on arvioida kaikkia tuotteisiin liittyviä riskitekijöitä, jotka on esitetty liikkeeseenlaskijan kotisivuilla olevassa ohjelmaesitteessälinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Nordea Bank AB (publ) tai sen tytäryhtiöt eivät ole vastuussa mistään tällä ja/tai muilla Nordnet AB:n verkkosivuilla olevasta sisällöstä. Tällä sivulla esitetty sisältö ei ole tarkoitettu henkilöille, joiden kotipaikka on USA:ssa tai muissa valtioissa, jotka on kielletty tuote-esitteissä ja ehdoissa. Mitään tällä sivustolla esitettyä ei tule tulkita yksilölliseksi sijoitusneuvonnaksi. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa sekä taloudellinen tilanteensa. Nordnet AB ei vastaa liikkeeseenlaskijan toimittamista tiedoista.

 

* Väliltyspalkkiottomuus koskee Nordnetin verkkosivuilla ja Nordnetin tarjoamien kaupankäyntisovellusten (esimerkiksi Infront Web Traderin) kautta tehtyjä, kauppasummaltaan yli 100 euron tai yli 1000 SEK/DKK/NOK suuruisia toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Alle 100 euron tai alle 1000 SEK/DKK/NOK arvoisista toimeksiannoista peritään joko 3 EUR, 19 SEK, 29 NOK tai 29 DKK/toteutunut toimeksianto riippuen siitä, missä valuutassa noteerattu tuote on kyseessä. Kaupankäynti Nordnet Markets-tuotteilla ei vaikuta palkkiotasosi määräytymiseen. Puhelimen välityksellä tehdyistä toimeksiannoista peritään välityspalkkio ja toimenpidemaksu Nordnetin normaalin hinnaston mukaisesti. Käydessäsi pörssikauppaa muussa valuutassa kuin euroissa veloitetaan sinulta valuutanvaihtokulut. Automaattisen valuutanvaihdon kulut ovat 0,25 % kauppasummasta. Valuuttatilin kautta itse tehdyn valuutanvaihdon kulut ovat 0,075 % vaihdetusta summasta. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee aktivoida sopimus "Monimutkaiset arvopaperit - warrantit, optio-oikeudet ja viputodistukset" kohdassa salkku > Sopimukset ja palvelut. Ota yhteyttä Nordnetin asiakaspalveluun, jos sinulla on kysyttävää. Nordnet pidättää itsellään oikeuden päättää tarjouksen milloin tahansa.

Pohjoismaiden laajin valikoima viputuotteita 0 € välityspalkkioin

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.