Siirry pääsisältöön

Viisi korkean osinkotuoton osaketta vielä tälle keväälle

Kuluvan kevään osinkokausi alkaa olla puolivälin krouvissa, ja useat korkean efektiivisen osinkotuoton yhtiöt ovat jo yhtiökokouksensa pitäneet sekä osinkonsa viime vuoden tuloksistaan jakaneet. Listaan tähän merkintään viisi suurehkoa kotimaista pörssiyhtiötä, jotka kukin tarjoavat osakkeensa nykyhinnalle yli neljän prosentin osinkotuoton vielä tänä keväänä.

Listaan lyhyesti viisi korkean osinkotuoton yhtiötä, jotka eivät ole ehtineet pitää yhtiökokoustaan tänä keväänä. Yhtiöt ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä, eikä niistä ole tässä yhteydessä tarkoitus tehdä alkeellisintakaan sijoitusanalyysiä liiketoimintojen tasolla. Tavoitteena on nostaa informatiivisesti esille lähipäivien kandidaatteja lyhyen aikavälin osinkostrategiaa harjoittaville sijoittajille, jotta he voivat omatoimisesti perehtyä yhtiöihin tarkemmin.

Aktia

Aktia ehdottaa maksettavaksi tilikauden 2013 tuloksesta 0,42 euron osakekohtaista osinkoa. Yhtiön A-osakkeen päätöskurssi oli viime perjantaina 9,58 euroa, joten efektiiviseksi osinkotuotoksi muodostuu nykyhinnalla 4,4 prosenttia.

Voitonjaosta päättävän yhtiökokouksen Aktia pitää maanantaina 7. huhtikuuta, ja viimeistään silloin on ostettava yhtiön osakkeita, jos sijoittajalla on halua päästä osingoille vielä tänä keväänä.

Tiistaina 8. huhtikuuta on Aktian osingon irtoamispäivä. Tuolloin sijoittaja voi myydä osakkeensa saaden silti tämän kevään osingon.

Kesko

Kesko ehdottaa maksettavaksi tilikauden 2013 tuloksesta 1,40 euron osakekohtaista osinkoa. Yhtiön B-osakkeen päätöskurssi oli viime perjantaina 32,59 euroa, joten efektiiviseksi osinkotuotoksi muodostuu nykyhinnalla 4,3 prosenttia.

Voitonjaosta päättävän yhtiökokouksen Kesko pitää maanantaina 7. huhtikuuta, ja viimeistään silloin on ostettava yhtiön osakkeita, jotta salkkuun kilahtaa tämän kevään osinko.

Tiistaina 8. huhtikuuta on Keskon osingon irtoamispäivä. Sijoittaja voi luopua Kesko-omistuksestaan tuolloin, saaden silti tämän kevään osingon.

Nokian Renkaat

Nokian Renkaat ehdottaa maksettavaksi tilikauden 2013 tuloksesta 1,45 euron osakekohtaista osinkoa. Yhtiön osakkeen päätöskurssi oli viime perjantaina 30,50 euroa, joten efektiiviseksi osinkotuotoksi muodostuu nykyhinnalla 4,8 prosenttia.

Voitonjaosta päättävän yhtiökokouksen Nokian Renkaat pitää tiistaina 8. huhtikuuta. Silloin on viimeinen päivä aikaa hankkia yhtiön osakkeita, jos sijoittaja haluaa osansa rengasvalmistajan tämän kevään voitonjaosta.

Keskiviikkona 9. huhtikuuta on Nokian Renkaiden osingon irtoamispäivä. Sijoittaja voi luopua osakkeistaan tuolloin, saaden silti tämän kevään osingon.

UPM-Kymmene

UPM-Kymmene ehdottaa maksettavaksi tilikauden 2013 tuloksesta 0,60 euron osakekohtaista osinkoa. Yhtiön osakkeen päätöskurssi oli viime perjantaina 12,65 euroa, joten efektiiviseksi osinkotuotoksi muodostuu nykyhinnalla 4,7 prosenttia.

Voitonjaosta päättävän yhtiökokouksen UPM-Kymmene pitää tiistaina 8. huhtikuuta, ja viimeistään silloin on ostettava yhtiön osakkeita, jotta salkkuun kilahtaa tämän kevään osinko.

Keskiviikkona 9. huhtikuuta on UPM-Kymmenen osingon irtoamispäivä. Sijoittaja voi luopua omistuksestaan tuolloin, saaden silti tämän kevään osingon.

Sampo

Sampo ehdottaa maksettavaksi tilikauden 2013 tuloksesta 1,65 euron osakekohtaista osinkoa. Yhtiön osakkeen päätöskurssi oli viime perjantaina 38,37 euroa, joten efektiiviseksi osinkotuotoksi muodostuu nykyhinnalla 4,3 prosenttia.

Voitonjaosta päättävän yhtiökokouksen Sampo pitää torstaina 24. huhtikuuta, ja viimeistään silloin sijoittajan on ostettava yhtiön osakkeita päästäkseen osingoille vielä tänä keväänä.

Perjantaina 25. huhtikuuta on Sammon osingon irtoamispäivä. Tuolloin sijoittaja voi myydä osakkeensa saaden silti tämän kevään osingon.

Kollegan vuodentakaista blogia lainaten sijoittajan kannattaa huomioida lyhyen aikavälin osinkostrategiassa erityisesti osingon irtoamispäivä (tavallisesti: T+1). Se on Suomessa lähtökohtaisesti yhtiökokousta seuraava pankkipäivä. Kotimaisen lainsäädännön mukaan oikeus osinkoon on osakkeenomistajalla, joka yhtiökokouksessa (T+0) päätettynä osingon täsmäytyspäivänä (T+3) on merkitty yhtiön osakkeenomistajana osakasluetteloon. Käytännössä osingoille haluavan sijoittaja on ostettava osake viimeistään yhtiökokouspäivänä, ja hän voi luopua omistuksestaan aikaisintaan irtoamispäivänä saadakseen osingon.

Henkilökohtaisen suhtautumiseni osinkosijoittamiseen olen yrittänyt tiivistää paitsi kahteen sijoituskirjaan, myös vuodentakaiseen blogimerkintään voitonjaon kasvattajista.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Nokian Renkaiden ja Sammon osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Tekstissä mainitut osakekohtaiset osingot ovat yhtiöiden ehdotuksia yhtiökokouksille. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.04.2014 22:14

Paapaa: Yksittäisen vuoden osingolla on pitkäjänteiselle sijoittajalle edelleen lähinnä viihteellinen merkitys, kuten mainitsitkin minun todenneen. Oma suhtautumiseni osinkosijoittamiseen käy ilmi tämän merkinnän loppuun laittamastani linkistä. Oikeastaan tämän merkinnän viisi yhtiönostoa oli vastaus minulle esitettyyn kysymykseen, mutta jaoin tiedon myös blogin kautta laajemmin. Kuten todettua jo merkinnän alussa, kyse oli tällä kertaa informatiivisesta listasta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.05.2014 23:29

En ole viele4 keltaisia ttunanest, mutta on ajatuksissa. Olen jo purettanutkin lankaa juuri site4 varten, ette4 sitten ei puretuksessa olisi eroja.Nyt ene4e4 pite4e4 vaan ve4rje4te4 ne:)

Nimetön
Nimetön
07.04.2014 10:59

Vähän hassu bogikirjoitus Oksaharjulta, joka on useaan otteeseen aiemmin maininnut, että kuluvan vuoden osingolla on lähinnä viihteellinen merkitys. Niin on. Ja osakkeen ostaminen vain osingon irtoamisen takia on hulluutta. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että siinä takkiin tulee aina ja varmasti osinkoveron verran. Ettei nyt olisi välittäjän toiveena tämä “osingoille ehtiminen”? Ja osinko ei suinkaan ole aina kevyemmin verotettua, vaikka se prosentteja katsomalla siltä vaikuttaisi. Pitää huomioida, että osinkovero kohdistuu aina koko kassavirtaan, mitä osinko aiheuttaa. Mutta luovutusvoittovero kohdistuu vain voittoon. (Ja lisäksi luovutusvoitoista voi vähentää mahdollisia tappioita) Tämä on helppo ymmärtää rahaston kasvu- ja tuotto-osuuksia miettimällä. Otetaan 100e sijoitus, jonka arvo… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
06.04.2014 23:28

Kyösti: Osakkeen hinta laskee yleensä noin osingon verran irtoamispäivänä, joten ilmaisia lounaita ei tietenkään ole. Se ei kuitenkaan muuta kuvaa osinkotuotosta, mitä tämä merkintä käsittelee. Sen sijaan se vaikuttaa kokonaistuottoon, jos sijoittaja luopuu osakkeistaan välittömästi. Mutta kuka tietää, miltä tasolta osakekurssi lähtee laskuun irtoamispäivänä? Hyvien yhtiöiden kohdalla osinkopudotus myös yleensä korjaantuu varsin pian. Tietyissä tilanteissa sijoittajan kannattaa myydä osake jopa välittömästi osingon irtoamisen jälkeen, koska osinkotulo on tavanomaisen piensijoittajan näkökulmasta katsoen luovutusvoittoa kevyemmin verotettua tuloa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.04.2014 09:26

“Tietyissä tilanteissa sijoittajan kannattaa myydä osake jopa välittömästi osingon irtoamisen jälkeen, koska osinkotulo on tavanomaisen piensijoittajan näkökulmasta katsoen luovutusvoittoa kevyemmin verotettua tuloa.”

Mikäli osakkeen hankintahinta on enemmän kuin 15% päivän kurssista, tulee luovutusvoitto edullisemmaksi kuin osinkotulo. Tässä esimerkissä ei oteta humioon kaupankäyntikuluja, luovutustappioiden vähennyksiä jne.

Nimetön
Nimetön
06.04.2014 22:40

Eikös osakkeen arvolla ole tapana laskea, kun osinko irtoaa, jolloin tuottoprosentit eivät ole ihan noita mitä mainitset, jos osakkeesta heti luopuu…

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki