Siirry pääsisältöön

Vastasyntyneen osakesäästötili – hyvä juttu?

Yhdyn Martin Paasin edellisen artikkelin sanomaan kuinka uudessa hallitusohjelmassa on paljon hyviä juttuja.

Paasin esille tuoma hyvä juttu oli osakesäästötilin talletusrajan nostaminen 100 000 euroon. Ohjelmassa oli kuitenkin myös toinen osakesäästötiliin liittyvä maininta, joka nosti ihmisten verenpaineet kahvipöydässä ja netin keskustelupalstoilla. Moni on aiheesta jo metelöinyt, joten hämmennetään soppaa lisää.

Jokaiselle vastasyntyneelle osakesäästötili!

Kyseessä oli maininta, jossa hallitus selvittää mahdollisuutta toteuttaa jokaiselle suomalaiselle vastasyntyneelle osakesäästötili pienellä aloituspääomalla maustettuna. Eli sinun, minun ja meidän tulevat lapsemme olisivat jo syntyessään omistajia. Kuka tästä nyt närkästyisi?

Haluan perustella kantaani enemmän, kuin vain todetakseni sen olevan hyvä juttu.

  1. Kansankapitalismi

Tilanne jossa kansa omistaa pörssiyritysten osakkeita ja hyötyy täten kapitalismista. Tämän kasvattamisella saavutetaan todellisia hyötyjä myös aivan ruohonjuuritasolla. Vastasyntyneen OST on varmasti yksi tehokkaimmista tavoista lisätä omistajuutta yhteiskuntaluokasta riippumatta, toisin kuin pelkät sijoittajille suunnatut verohelpotukset, jotka kohdistuvat jo sijoittavaan ihmisryhmään.

Se kasvattaisi suoraan sijoittajien osuutta väestöstä ja yhdistettynä laadukkaaseen talouskasvatukseen, olisimme me suomalaiset edelläkävijöitä monella mittarilla.

  1. Hyvinvointi ja vaurastuminen

Olemme pohjoismaiden köyhintä kansaa, jonka varat makaavat pankkitilillä ja ovat oman mökkimme seinissä. Toisin sanoen kaikessa tuottamattomassa. Muissa pohjoismaissa tavallisia palkansaajia on jo pidempään kannustettu sijoittamaan. Se tuo taloudellista turvaa yksilötasolla ja vähentää tuentarvetta tulevaisuudessa.

  1. Tasa-arvo

Lapsille avataan nykyisin etenevissä määrin sijoitussalkkuja, mutta ymmärrettävästi kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta tai edes ymmärrystä aloittaa sijoittaminen tuossa vaiheessa. Vastasyntyneen OST tekisi sijoittamisesta arkisen asian; näin nyt vain kuuluu tehdä kun lapsi syntyy.

Epätasa-arvoa tulee olemaan aina jollain tasolla, mutta jo se että sijoittaminen ei kuuluisi vain tietylle osalle väestöä tasaisi lähtötilannetta huomattavasti. Se mahdollistaisi paremmat lähtökohdat ensiasunnon hankintaan ja mahdollisuuden ponnistaa sukupolvia jatkuneesta köyhyydestä pois.

Ongelmallisuus?

Vaikka tapanani ei ole kaivella asioista huonoja puolia, on ehdotuksessa myös niitä, eikä tarvitse edes syvälle kaivaa. Ongelmallisuus on tilin nykyisessä luonteessa ja mahdollisen uudistuksen yksityiskohdissa.

  1. OST ja pelkät osakkeet

Jokainen vastasynyt olisi uudistuksen myötä omistaja, mutta jokainen vanhempi ei ole sijoittaja. Koska osaamista, kiinnostusta ja sijoitettavaa pääomaa ei aina ole, tulisi vaihtoehtona olla rahastosijoittaminen, mikä ei tällä hetkellä ole osakesäästötilillä mahdollista. Emme saa jokaisesta suomalaisesta kauppalehteä lukevaa osakesijoittajaa, mutta voimme saada jokaisesta passiivisen indeksisijoittajan. Tämä tukisi ajatusta siitä kuinka jokaisella on mahdollisuus sijoittaa, jokaisen tulisi sitä tehdä ja se olisi arkinen osa elämää.

  1. Rajoituksia

Jotta vastasyntyneen osakesäästötili palvelisi yksilöä ja yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla tulisi sen sisältää tiettyjä reunaehtoja. Vanhemmilla ei tulisi olla mahdollisuutta kajota tilin varoihin ja varojen realisointi olisi mahdollista vasta täysi-ikäisenä. Tili nykymuodossaan sisältää jo kannustimen jatkaa sijoittamista myös tämän jälkeen.

  1. Tukiviidakko

Eniten hiertänyt kysymys tuntuu olevan mahdollisen uudistuksen vaikutus tukiin. Osakesäästötilin sisällä tehdyt voitot eivät ole tuloa, joten esimerkiksi opintotukeen eivät vaikuta tilillä olevan omaisuuden määrä tai tehdyt kaupat. Tilille maksettavilla osinkotuloilla on tosin vaikutus osaan Kelan tuista. OST onkin pääpiirteissään tilimuotona juuri työttömän, opiskelijan tai muuten tukia saavan ystävä.

Poikkeuksen tekee toimeentulotuki ja eläkkeensaajan asumistuki, joihin vaikuttaa tulojen lisäksi myös omaisuus. Tässä tapauksessa Suomen lahjoittaman aloituspääoman (esitetty 300 €) ja sille kertyneen koron tulisi olla suojassa, mutta tilille ylimääräisenä sijoitettu varallisuus nähtäisiin omina talletuksina. Nykyisistä OST:n vaikutuksista etuuksiin voit lukea Nordnetin FAQ-sivulta.

Toteutusta vailla

Korostan että kyseessä oli vasta maininta selvittää mahdollisuutta tähän uudistukseen. Toteutuakseen vaatii se vielä paljon hiomista ja byrokratian selvittämistä. Suunta on kuitenkin oikea vastarinnasta huolimatta.

On tietysti helppo ajatella että tuo 300 € annettaisiin ”tarvitsevampaan” osoitteeseen, eli vaikka ansiosidonnaisesta leikattavat lapsikorotukset. Täytyy kuitenkin muistaa että talous ei voi olla vain tulipalojen sammuttamista vaan tulevaisuuten katsomista ja siihen sijoittamista. Tässä mielessä vastasyntyneen OST on asian ytimessä.

Blogin sisältö edustaa kirjoittajan omia mielipiteitä.

Lue myös Martin Paasin samaa aihetta käsittelevä artikkeli.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki