Siirry pääsisältöön

Kaikkien sijoitusneuvojen isoäiti

Ihmiskunnan markkinataloudellisessa arjessa pätee kirjoittamaton nyrkkisääntö: kun maksat jostain enemmän, saat yleensä parempaa, kuin jos maksat vähemmän. Oli kysymys sitten polkupyörästä, suksista, autosta, asunnosta, kengistä, sydänleikkauksesta, suunnittelusta, neuvoista, designista, asennuksesta, työkaluista, sekstantista, purjeista, moottorikelkasta, aseesta, vaatteista, tai mistä tahansa muusta. Selkeästi kalliimpi on halvempaa parempi.

Tämä johtuu kilpailusta. Mikäli jokin on kallista ja huonoa, tuotteen tuottaja tai palvelun tekijä päätyy ennemmin tai myöhemmin luovan tuhon alttarin uhriksi, halvemman ja paremman vaihtoehdon toimesta. Kun tehoton automaattisesti jää tehokkaamman jalkoihin, rajallisia resursseja tuhlataan mahdollisimman vähän. Prosessina talouden tuottavuuden kasvu jatkuu positiivisena yli ajan, ja kaikilla on kivempaa.

Näin sen pitääkin olla, niin talouskasvun, valtiontalouden kestävyyden, että kestävämmän kehityksen näkökulmasta. Aina vain enemmän, parempaa, vähemmällä. Kunhan kaikki tuotannolliset kustannukset ja lieveilmiöiden aiheuttamat kustannukset, kuten tuotteen tai palvelun synnyttämät ympäristöhaittojen kustannukset sisältyvät siihen hintaan, jonka loppukäyttäjä palvelusta tai tuotteesta maksaa, ihmiskunta ohjautuu oikeanlaiseen tekemiseen.

Keskusjohteiset taloudet, sanktioimattomat lieveilmiöt ja informaation asymmetria tai mielikuvat häiritsevät tätä prosessia. Kalliimpi ei aina ollutkaan parempi. Kuka meistä ei ole joskus ostanut “merkki T-paidan”, joka hajosi heti ensimmäisessä pesussa? Nämä tällaiset hankinnat ovat kuitenkin useimmiten kohtalaisen harmittomia, arvoltaan pieniä, helppoja todeta ja tehdyistä virheistä on helppo oppia.

On kuitenkin olemassa kokonainen teollisuudenala, jossa menestyksekkäästi myydään kallista, vaikka se on huonompi. Eikä asiakas välttämättä sitä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Sijoittamisessa ja säästämisessä pätee nimittäin hullunkurinen suhde: maksamalla vähemmän, saatkin enemmän. Tämä johtuu siitä, että sijoitustuotto on se tuote, jota kulut syövät. Näin ollen sijoittamiseen liittyvät kulut kannattaa aina minimoida. Sijoitustyylistä riippumatta.

Eikö sitten taidolla voi aikaansaada parempaa, kulut ylittävää tuottoa? Vastaus on, että pitkässä juoksussa ja johdonmukaisesti yli ajan, hyvin harvoin. Tilastot ovat sinua vastaan. Kuten tässä jutussa avaan, tietyn markkinan tuotto koostuu kaikkien kyseiselle markkinalle sijoittavien keskimääräisestä tuotosta. Ennen kuluja. Kun kulut huomioidaan, kolme neljäsosaa sijoittajista jää markkinatuotolle. Kaiken lisäksi on tutkimuksissa havaittu, että voittajat vaihtuvat vuodesta toiseen.

Tästä seuraa häkellyttävä johtopäätös: kun minimoit sijoittamiseen liittyvät kulut lähelle nollaa sijoittamalla johonkin haluamaasi osakemarkkinaa kuvaavan indeksiin, tiedät jo tänään, että sijoitusmenestyksesi siinä markkinassa kuuluu ylimpään menestyneimpään neljänneksen joukkoon, kymmenen, kahdenkymmenen, varsinkinn sadan vuoden kuluttua. Heti kun maksat siitä, että joku viisas yrittää lyödä kyseisen markkinan indeksituoton, et enää tiedä miten sinun käy.

Lue täältä aiheesta lisää.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Karttu
Karttu
21.01.2024 22:51

Niin, Paasi taisi ennustaa jonkinasteista romahdusta vuosi sitten. Jätin investoimatta. Ei tullut. Jenkkipäässä on pärjäilty hyvin ja meno maistuu yhä. No se olikin ilmainen, kuluton neuvo kaikelle kansalle.

Indeksimies
Indeksimies
Vastaa  Karttu
31.01.2024 19:25

Samaan hengenvetoon taisi myös sanoa “pitkäjänteisen sijoittajan ei kuitenkaan tarvitse tästäkään välittää”. Ei kannata ryhtyä ajoittamaan markkinoita.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki