Siirry pääsisältöön

Osakesäästötili viidestäkympistä sataseen

Uudessa hallitusohjelmassa on paljon hyviä juttuja. Yksi niistä on osakesäästötilin talletusrajan nosto viidestäkymmenestätuhannesta sataantuhanteen euroon. Osakesäästötiliin ei voi siirtää osakkeita vaan vain rahaa. Potti (eli omistusten arvo tilillä) voi sen jälkeen toki kasvaa, vaikka miljoonaan.

Osakesäästötili mahdollistaa osakesijoittamisen verotuksellisesti samoilla ehdoilla kuin kasvuosuudellisessa sijoitusrahastossa. Osakesäästötilille kertyvistä osingoista ja myyntivoitoista ei heti joudu verolle. Mitä tapahtuu osakesäästötilillä, se jää osakesäästötilille. Verottajalle ei tarvitse kertoa mitään, eikä verottaja puutu osakesäästötilillä tapahtuvaan vaurastumiseen.

Tilillä olevien varojen arvonnousu ei ole rajattu, joten muutaman kymmenen vuoden kuluttua tilillä voi olla tosiaan vaikka miljoona. Pääomatuloveroa maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun varoja nostaa tililtä pois. Verotettavaa tuloa on se osuus, joka vastaa tuoton osuutta tilillä olevien varojen käyvästä arvosta. Eli jos olet saanut 20 prosentin tuoton osakesäästötilillä oleville varoillesi ja nostat sieltä 100 euroa, palveluntarjoaja ottaa pääomatuloveroa 20 euron voitto-osuudesta.

Realisoiduista myyntivoitoista ei joudu verolle ja osingot voi sijoittaa lyhentämättöminä uudestaan osakkeisiin. Käteisellä toteutettavat osakeostot eivät pakota kyseiseen kohdeyhtiöön sijoittanutta verolle. Tällainen tapahtuma kun ei realisoi myyntivoittoa, koska se syntyy osakesäästötilillä. Lisäksi hyödyiksi voidaan katsoa, että valtiosta tulee pitkäjänteinen osakesijoittaja yksittäisten sijoittajien kautta.

Osakesäästötili ei sovellu lyhytaikaiseen sijoittamiseen, mikäli tililtä on tarkoitus nostaa varoja, koska nostetuista voitoista menee 30–34 prosentin pääomatulovero. Tavallisen arvo-osuustilin (AOT) vero on voittojen osalta sama, mutta osingoista vain 25,5–28,9 prosenttia, koska siinä osinkotuotosta 15 prosenttia on verovapaata tuloa. Osakesäästötilillä ei myöskään ulkomaisten osakkeiden osalta ole mahdollisuutta verosopimuksen mukaiseen lähdeverohyvitykseen.

Myyntitappioita ei myöskään voi vähentää verotuksessa ennen kuin tili suljetaan kokonaan. Verokarhu ei tosiaankaan huomioi sitä mitä osakesäästötilillä tapahtuu. Siksi myöskään arvo-osuustilin hankintameno-olettama ei koske osakesäästötililtä tehtyjä sijoituksia. Tämä voi varsinkin kasvuosakkeiden osalta olla merkittävä asia. Hankintameno-olettama alle kymmenen vuoden sijoituksessa kun on 20 prosenttia myyntihinnasta ja 40 prosenttia yli kymmenen vuoden sijoituksista.

Sijoitettavan summaa on haluttu rajata lähinnä poliittisista syistä. Valtion verotulot lykkääntyvät, mutta kasvavat, kun ajan kuluessa veroista rauhassa kasvaneet omaisuudet realisoidaan osakesäästötililtä. Osakesäästötili tuo suoran osakesijoittamisen samalle viivalle sijoitusrahastojen kanssa, jotka eivät myöskään maksa veroja esimerkiksi korko- tai osinkotuotoille, kunhan rahastossa on niin sanotut kasvu-osuudet.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Dalle
Dalle
26.06.2023 18:11

Ihan harhaanjohtava se hallitusohjelma on. Hallituspuolueet väittävät että vastuullisesta talouspolitiikasta kyse vaikka oikeasti on kyse tulonsiirroista rikkaille. Tuloverot alas ja sosiaaliturva alas. Yhteensä ei varmaan talouskasvua siitä saa

Atte
Atte
26.06.2023 14:41

“Uudessa hallitusohjelmassa on paljon hyviä juttuja” -täysin sumea kannanotto Suomen talouteen. Jos sijoittaminen kiinnostaa niin pitäisi myös kiinnostaa maailman tulevaisuus; Suomessa halutaan puolet tulevaisuudesta myydä ulkomaille. Orpon hallitusohjelma uhkaa julkisen talouden toimintakykyä, jolla on negatiiviset vaikutukset talouden ylläpitoon ja verorahan kasvuun. Pienempituloisten osuus markkinoilla vähentyy jolloin kysyntä hiipuu monelta talouden sektoreilta. Hallituksen ei tarvinnut jatkaa Sipilän hallituksen järjetöntä säästöpolitiikkaa. Olisi suorastaan nerokasta jos yritysmaailmaa edistävä Kokoomus olisi edes pyrkinyt suuremmassa mittasuhteessa luomaan ympäristöä, jossa jokainen pystyisi osallistumaan talouden kiertoon. En koe, että sijoittamisen kautta valtio saisi merkittäviä tuloja kun talletetut rahat kymmenten vuosien jälkeen nostetaan. Julkisen talouden tulee kyetä tuottamaan… Lue lisää >>

Dalle
Dalle
Vastaa  Atte
26.06.2023 19:14

Nimenomaan. Ei kukaan voi uskoa että tuollaisella ohjelmalla kehitetään Suomen taloutta. Valtion talous on iso kokonaisuus ja esim. asumistuki tarvitaan että pääkaupunkiseudulla on edes jonkun verran matalapalkkaisten työntekijöitä kun ei muuten. palkka vain riitä järkevään elämänlaatuun.

Topi
Topi
26.06.2023 14:30

Koskas tämä tulee käytäntöön nordnetissä?

Lea Stranden
Lea Stranden
22.06.2023 10:42

Pitääkö paikkansa; arvo-osuustililtä osakkeen myynti osakesäästötilille siirtoa varten saa aikaan tuplasti verotuksen ja kulut. Vaikka olisi kyseessä välitönkin siirto arvo-ossustililtä osakesäästötilille.

Verottaja käsittelee myynnin pääomatulona vielä lopuullisessaverotuksessakin?

jari
jari
Vastaa  Lea Stranden
26.06.2023 16:12

ei pidä. Verotus kyllä tapahtuu 2 kertaa. Mutta tilanne nollaantuu välillä ja vain voitoista maksetaan veroa.
Osakesäästötilille sijoitetaan rahaa eli lähtötilanne on huomioitu 0 voittoa aluksi. Voitot maksettiin kun osakkeet myytiin.