Siirry pääsisältöön

Vauvojen osakesäästötili?

Hallitusohjelmassa on kirjaus, että selvitetään mahdollisuutta toteuttaa vauvoille osakesäästötili, jossa valtio lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle suomalaiselle lapselle ensisijoituksen. Hallitusohjelman mukaan vauvojen osakesäästötili olisi osa äitiyspakkausta. Vaikka ehdotuksessa on avoimia kohtia, toivon todellakin, että idea toteutuu.

Ajatuksena on, että valtio tallettaisi lapsen nimissä olevalle tilille muutaman sadan euron summan, joka sitten saa kasvaa korkoa korolle, kunnes lapsi täyttäisi 18 vuotta. Esimerkiksi 300 euron osakemarkkinasijoitus, joka keskimäärin tuottaisi seitsemän prosenttia reaalituottoa vuodessa, kasvattaisi sijoituksen tuhanteen euroon täysi-ikäisyyteen mennessä.

Idean pointti ei sellaisenaan taida olla vaurastuttaminen, vaan pitkäjänteisen säästämisen merkityksen avaaminen mahdollisimman monelle. Kustannustehokkaalla ja määrätietoisella säästämisellä osakkeisiin, joko suoraan tai vielä tehokkaammin indeksirahastojen kautta, voi valjastaa osakemarkkinoilta vetoapua oman elämänkaarensa rahoittamiseksi.

Jos esimerkiksi tuon kolmesatasen annetaan rauhassa kasvaa korkoa korolle vauvan eläkepäiviin asti, odottaa siellä noin 25 000 euron potti. Viiden tonnin alkusijoituksella vauvaa odottaa tämän kuuskytviisvuotispäivänään keskimääräinen suomalainen, noin 400 000 euron ylimääräinen eläkepotti. 12 500 euron sijoituksella jo miljoona.

Vaurastumisen osalta taas pointti ei ole se, että kaikista pitäisi tulla miljonäärejä, vaan se, että itse kunkin elämään saadaan järjestettyä enemmän valintoja. Kun elämänkaaresi aikana vieressä kulkee alati kasvava sijoituspotti, se myös mahdollistaa asioita, jos elämä koettelee. Näin stressiä on vähemmän ja elämänlaatua on enemmän.

Minusta pienen kansakunnan valtio voi hyvinkin pitää huolta siitä, että jokaiselle uudelle suomalaiselle annetaan mahdollisuudet tulla kaikeksi siksi, mihin kunkin rahkeet riittävät. Kotioloihin katsomatta. Vauvojen osakesäästötili antaisi kaikille uusille ihmisille oivaltamisen mahdollisuuden pienimuotoisenkin pitkäjänteisen säästämisen merkityksestä.

Tämä oivallus on erityisen merkittävä pienituloisten vanhempien lapsille. Kuten minulle aikoinaan olisi ollut.

Lue myös Ina Mattilan samaa aihetta käsittelevä artikkeli.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
5 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Marko Grönroos
Marko Grönroos
10.07.2023 18:57

Osakesäästötili on lapselle kyllä aika huono, kun sellaisessa on enemmän hoitamista, kun tulee ostotarjouksia, pakkomyyntejä ja kaikkea. Ylipäätään hajauttaminen jollain 300 eurolla on vähän hankalaa, OST:lle kun ei voi ostaa rahastoja. AOT on lapselle rahastojen kannalta paljon parempi. Itsekin laitoin lasten pesämunan sellaiselle ja tarkoitus on ostaa indeksirahastoja niin ei pitäisi tarvita hoitaa lainkaan. Helpottaa myös jos rahastot ovat akkumulatiivisia, jolloin ei tule lapsille turhia veroilmoituksiakaan osingoista. Pitäisikö kaikkien vanhempien jaksaa sählätä lapsikatraan osinkojen ja sekalaisten pakkomyyntitapahtumien verojen maksuja, kun kyse on tavallisesti muutamista euroista?

Kati Ilomäki
Kati Ilomäki
10.07.2023 14:43

Jotta tili antaisi saman mahdollisuuden kaikille lapsia, lakia toimeentulotuesta täytyy muuttaa: vanhemmat eivät voi saada toimeentulotukea ennen kuin lapsen säästöt on käytetty. Myös alaikäisen palkka huomioidaan hänen tukensa perusosan suuruisina toimeentulotuessa vanhemmille.

M Koivuniemi
M Koivuniemi
Vastaa  Kati Ilomäki
10.07.2023 15:25

Tämä olisi ensiarvoisen tärkeää. Lapsen säästöjen käyttäminen, varsinkin vastasyntyneiden, ei ole mitenkään kohtuullinen vaatimus toimeentulotuen saamiseksi.

Kati Ilomäki
Kati Ilomäki
Vastaa  M Koivuniemi
10.07.2023 15:47

Vaikea uskoa, että kellään neuvottelijoista asiantila ei ollut tiedossa, kun hallitusohjelmaa tehtiin. Näin se halutaan: uusi tulonsiirto taloudellisesti toimeentulevien lapsille.

Marko Grönroos
Marko Grönroos
Vastaa  Kati Ilomäki
10.07.2023 16:49

Tätä samaa olen itsekin taivastellut tuossa ehdotuksessa. Lisäksi suolana haavoihin, myynnistä joutuu maksamaan myyntivoittoveroa, mutta se tulee maksettavaksi vasta seuraavana vuonna, jolloin tuskin huomioidaan toimeentulotuessa. Eli kiitos vaan hallitukselle lisäverosta köyhien lapsille.