Siirry pääsisältöön

Sijoittajahaastattelussa jääkiekkoilija, erityisopettaja Ville Paalanen

Moi Ville! Kerro hieman itsestäsi – kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Moi, olen Ville Paalanen, 29-vuotias lappeenrantalainen. Ammatiltani olen jääkiekkoilija ja viime vuonna valmistuin myös erityisluokanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Elokuusta lähtien työskentelen laaja-alaisena erityisopettajana 50% virassa peruskoulussa Lappeenrannan kaupungilla. Toimin siis yksilö-, ryhmä- tai samanaikaisopettajana eri oppiaineissa kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan, konsultoin, kehitän opetusta sekä tukijärjestelmää kouluympäristössä ja toimin moniammatillisessa yhteistyössä eri tahojen kanssa. Samalla harjoittelen ja pelaan jääkiekkoa täysipäiväisesti Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä Imatran Ketterässä.

Pitkät päiväni rakentuvat siis kahdesta aikaavievästä intohimoammatistani.

Milloin ja miten löysit sijoittamisen?

Jos lähdetään liikkeelle ihan lapsuudestani, niin olin jostain syystä pienestä pitäen hyvin innokas säästämään jokaisen pennin hippopossuuni. Muistan, kun sain isoäidiltäni ysin ja kympin koearvosanoista kannustinrahaa 20 markkaa, jonka vein aina heti säästötililleni. Eurojen tultua 20 markan palkkio muuttui 20 euroksi ja samalla myös kokeiden määrä lisääntyi ylemmillä vuosiluokilla melkoisesti. Jälkikäteen ”mummuni” on vitsaillut, että meinasin saattaa hänet vararikkoon, kun menin näyttämään kuulemma liian usein ysin ja kympin koearvosanojani.

Muistan myös hyvin, kun olin 15-vuotiaana ensimmäistä kertaa kesätöissä ruokakaupassa. Silloinkin edelleen laitoin jokaisen palkan kokonaan säästöön, kun asumisesta ja ruuastakaan ei tarvinnut vielä kotona maksaa. Tavoitteenani oli vain kerätä mahdollisimman ”isoa pottia”, jolla voin ostaa joskus jotain suurta. Se oli silloista teini-Villen ajatusmaailmaa.

Vähän alle 20-vuotiaana sain ensimmäistä kertaa kutsun pankkiin sijoitusneuvojalle, jossa pankin täti luki valmista rahastoesitettä ja kehoitti minua aloittamaan sijoittamisen rahastoon. Ensimmäisellä tapaamisella en vielä uskaltanut siirtää säästötililläni makaavia euroja mihinkään rahastoon, sillä minulla ei ollut minkäänlaista ymmärrystä mistään sijoittamisen instrumenteista tai miten talous ja markkinat ylipäätään edes toimivat. Kukaan ei koskaan aiemmin ollut opettanut tai puhunut sijoittamisesta minulle. Ajattelinkin silloin, että on hullua laittaa kovalla työllä ja säästämisellä ansaittua rahaa johonkin rahastoon, jossa puhutaan ”RISKEISTÄ”.

Uskalsin tehdä ensimmäiset rahastosijoitukset pankkiin ja ammattikiekkoilun kautta tarjoamaan urhreilurahastoon noin 21-vuotiaana. Pankkivirkailija sai minut myös myöhemmin sijoittamaan sijoitusvakuutukseen. Myöhemmin kauhistelin vuosikatsauksissa, kuinka paljon tuottoani olivat syöneet vakuutuskuoren kulut.

Ajan mittaan rupesin lueskelemaan ja ottamaan selvää asioista. Alkuun tuntui myös vaikealta löytää keskustelukumppaneita asiaan liittyen. Omasta pankistani sain myös mielestäni todella heikkoa neuvontaa, kun yritin kysellä sijoittamiseen liittyvistä asioista.

Nyt ei ole todellakaan maksettu mainos, mutta jotenkin sattumien kautta löysin Nordnetin tarjoaman #rahapodin muistaakseni noin muutama vuosi sitten. #rahapodissa pari veikeää kaveria osasi puhua taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta mielenkiintoisesti ja selkokielellä. Tärkein oppini silloin oli, että sijoittaminen voi olla tylsää puuhaa ja sen ei tarvitse olla vaikeaa, mutta se voi kuitenkin olla tehokasta pitkällä tähtäimellä.

Ymmärtämisen ja osaamisen kasvaessa olen rohkaistunut kokeilemaan myös muita eri sijoittamisen muotoja. Näen sijoittamisen mielenkiintoisena, elinikäisenä oppimispolkuna.

Näen sijoittamisen mielenkiintoisena, elinikäisenä oppimispolkuna.

Nuorten taloustaidot puhuttavat. Millaisia keinoja mielestäsi tarvittaisiin, jotta nuoret aikuiset löytäisivät sijoittamisen entistä paremmin?

Kun konkreettisen kolikon käyttö on vähentynyt ja raha on digitalisoitunut, niin se on kieltämättä tuonut uusia haasteita rahan arvon ymmärtämiselle. Taloustaitojen kehittymisen kannalta mielestäni pitäisi panostaa vielä enemmän ennaltaehkäisevään kasvatukseen ja opetukseen alakoulusta lähtien.

Esimerkiksi ”itsestä huolehtiminen ja arjen taidot” kuuluvat laaja-alaisiin taitoihin, joita uuden perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa painotetaan. Perusopetuksen laki taas velvoittaa noudattamaan opetussuunnitelman perusteita.

Taloustaidot kuuluvat selkeästi edellä mainittuihin laaja-alaisiin taitoihin, joten kouluissa tulisi vielä aiempaa enemmän panostaa tietoisesti näiden taitojen kehittymiseen oppiainerajoja ylittämällä. Hieman pelkistetysti ja provosoivasti sanottuna matematiikan tunnilla muutaman viikon aikana käytävät prosenttilaskut eivät yksinään tee mairittelevaa pohjaa näille taidoille.

Monipuolinen yhteistyö koulun ja koulun ulkopuolisten tahojen välillä on mielestäni elintärkeää. Se, että saadaan kasvatettua ymmärrystä rahan käyttöön liittyviin taitoihin jo nuorella iällä, kantaa myös hedelmää pitkällä tähtäimellä.

Eri palveluntarjoajilta vaaditaan myös taitoa lähestyä ja saavuttaa monipuolisesti eri asiakaskuntia nuorisosta lähtien. Ensisijaisena tavoitteena ei tulisi olla oman tuotteen myyminen, vaan enemmänkin toiminnan tulisi olla yleiskattavaa opetusta ja kasvatusta.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin uskon, että panostamalla koulumaailmassa talouskasvatukseen nuoret aikuiset löytävät tulevaisuudessa paremmalla tieto- ja ymmärryspohjalla helpommin sijoittamisen pariin, ja täten myös osaavat kriittisesti etsiä tietoa ja tulkita eri sijoittamisen muotoja.

Kerro omasta sijoitussalkustasi ja -strategiastasi!

Olen isossa kuvassa melko passiivinen ja pitkäjänteinen sijoittaja kiireellisen elämäntapani takia. Säästän säännöllisesti ja sijoitussalkustani suurin osa perustuu “osta ja pidä” -strategiaan, ja samalla pyrin minimoimaan kulut.

Yhtenä esimerkkinä voisin kertoa, että olen aiemmin säästänyt säännöllisesti matalakuluiseen, koko maailman kattavaan indeksirahastoon. Myöhemmin siirryin ostamaan ETF:iä. Valitsemani ETF:t sijoittavat osingot itseensä automaattisesti uudelleen. Prosentuaaliset hajautukset eri maanosille olen kopioinut vanhasta indeksirahastostani. Näin ollen olen saanut samanalaisen hajautussuhteen koko maailmalle kuin valmiissa indeksirahastossani, mutta vieläkin pienemmillä kokonaiskuluilla. Kaikki tapahtuu automaattisella kuukausisäästämisohjelmalla, jotta sijoittaminen olisi mahdollisimman helppoa ja vaivotanta itselleni.

Viime aikoina olen lähtenyt monipuolistamaan salkkuani ja olen aloittanut sijoittamaan asuntoihin vuokranantajana, ja muutamiin suoriin laatuosakkeisiin samanlaisella ”osta ja pidä”-strategialla. Tavoitteenani on kasvattaa asuntojen ja suorien osakkeiden määrää salkussani pikku hiljaa, sillä ne vaativat enemmän aikaa ja perehtymistä tämän hetken tieto-taidoillani. Odotan myös mielenkiinnolla ensi vuoden puolella tulevaa osakesäästötiliä, jonka meinaan ottaa itselleni heti kokeiluun.

Voisin ottaa yhden ääripään esimerkin sijoitussalkustani ja joku voisi jopa sanoa, että se ei ole enää edes sijoittamista. Salkkuni selkeästi tällä hetkellä pienin, mutta eräällä tavalla itselleni mielenkiintoisin osa on treidaaminen. Teen valuuttakauppaa tekniseen analyysiin pohjautuen. Pysyn kuitenkin poissa päivän sisäisestä treidauksesta ja haen useamman päivän aikavälillä niin sanottuja swingejä. Valuuttokauppojen hyötynä näen markkinan aukiolon kellon ympäri maanantaista perjantaihin. Tätä puolta olen opiskellut ja harjoitellut itsenäisesti jo useamman vuoden.

Olet jäsenenä Shareville-yhteisössä. Tuleeko Sharevilleä hyödynnettyä sijoituspäätösten tukena? Jos, niin miten?

Tulee sieltä joskus haettua tukea omiin pitkäaikaissijoituksiini. En jostain syystä ole vielä itse kirjoitellut sinne kommentteja ja kysymyksiä, vaan enemmänkin lueskellut muiden kommentteja ja tutkinut erilaisten salkkujen hajautuksia. Kieltämättä pitäisi enemmän käyttää Sharevillen hyötyjä, sillä sieltä löytyy paljon mielenkiintoista tietoa ja näkemyksiä.

Olet myös vieraillut Nordnet Traders’ Club -tapahtumissa. Mitä olet pitänyt niistä ja mitä odotat tulevilta tapahtumilta?

Itse asiassa kerran olen käynyt, kun sattumoisin sain tietää tapahtumasta. Olihan siellä “hieman” kovemman kaliiberien sijoittajia kuin itse olen. Turhaan kuitenkin jännitin tapahtumaa ensikertalaisena, koska loppupeleissä paikalla oli hyvin heterogeeninen porukka.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli hyvin antoisa ja mielenkiintoinen. Pääsin oppimaan taas paljon uutta, mitä lähdin hakemaan sinne ja ehkä parhaimpana kokemuksenani oli, että sain luotua uusia kontakteja. Minusta oli mahtavaa, kun tapahtuman jälkeen useamman kymmenen vuoden kokemuksella päiväkauppaa tekevä henkilö kutsui kylään luokseen ja pääsimme jatkamaan keskustelujamme treidaamisesta ja sijoittamisesta. Saimme myös molemmat omista treidaustrategioistamme hyviä vinkkejä toisillemme.

En osaa odottaa mitään tiettyä tulevilta tapahtumilta. Odotan mielenkiinnolla ja toivon vain, että pääsen paikalle avartamaan lisää osaamistani!

Lopuksi vielä vinkkisi aloittelevalle sijoittajalle?

Mainitsit ”aloitteleva”, joten vinkkini on siirtyä rohkeasti siitä vaiheesta ”aloittajaksi” ja muodostaa säästämisestä ja sijoittamisesta säännöllinen tapa. Jostain syystä uuden ja tuntemattoman aloittaminen on monesti ihmismielelle haasteellista. Eli mitä aiemmin aloitat, sen parempi.

Mitä aiemmin aloitat, sen parempi.

Alkuun sijoittamisen kohde voi olla vaikka se pankin tarjoama helppo rahasto. Tämän jälkeen on hyvä pikku hiljaa tutkia ja ottaa selvää eri vaihtoehdoista. Pitää muistaa se, että ei ole olemassa yhtä oikeaa sijoituskohdetta, mutta kuluja olisi aina hyvä tarkkailla.

Uskalla kysellä ja puhua asiasta eri ihmisten kanssa. Kaikki luettu ja kuunneltu uusi tieto avartaa maailmaa ja auttaa näkemään kauemmas horisonttiin.

Mielestäni suomalaisessa yhteiskunnassa sanaa “sijoittaminen” pidetään vieläkin ehkä liian etäisenä keskustelunaiheena, ja siitä tulisi rohkeammin puhua. Sijoittamisen ei tule olla minkään statuksen, egon tai varallisuuden mittailua, vaan enemmänkin jokamiehen- ja -naisenoikeus.

Sijoittamisen ei tule olla minkään statuksen, egon tai varallisuuden mittailua, vaan enemmänkin jokamiehen- ja -naisenoikeus.

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki