Siirry pääsisältöön

Salkkukatsaus 2013: Inderes + 50 %, OMXHCap + 27 %

Eksperttisalkullemme vuosi 2013 oli onnistunut. Saavutimme vuoden aikana hieman yli 50 %:n tuoton, mikä ylitti selvästi OMX Helsinki Cap-tuottoindeksin noin 27 % tuoton osingot mukaan lukien. Lisäksi saavutimme tuoton kohtuullisella riskitasolla ja varsin pienellä volatiliteetilla, minkä takia voimme olla vuoteen erittäin tyytyväisiä. Käsittelemme seuraavaksi lyhyesti viime vuoden topit ja flopit sekä näkemyksemme markkinatilanteesta lähdettäessä vuoteen 2014.

Topit ja flopit

Vuonna 2013 salkkuumme osui suuria onnistumisia kuten Stonesoft, Revenio, Vestas ja Pandora. Stonesoft ostettiin pörssistä pois muhkealla preemiolla, mikä antoi keväällä eksperttisalkullemme sysäyksen ylöspäin. Stonesoft-omistukselle kertyi tuottoa yhteensä 244 %. Pandora nousi vuoden aikana noin 125 % ja Revenio lähes 150 %. Ylivoimaisesti suurimman harppauksen salkussamme otti kuitenkin Vestas, joka on vuoden aikana noussut huimat +388 %. Lisäksi hyviä tuottoja tarjosivat myös salkun runkoyhtiöt kuten Sampo (noin +40 %) ja Nordea (noin +29 %).

Vaikka salkkumme vältti suurelta osin pommit, yksi sellainen sinne pääsi aikaisemmin salkun bioliuotuksen läpi: Talvivaara. Myimme Talvivaaran pois yhtiön tilanteen alettua näyttää epätoivoiselta ja voimme olla tyytyväisiä, ettei yhtiötä enää löydy salkustamme. Talvivaarasta olemme joutuneet ruoskimaan itseämme, sillä yhtiöön sijoittamamme pääoma tuhoutui lähes täysin. Vuoteen mahtuu myös joitakin muita heikoksi jääneitä suorituksia, kuten Stockmann, mutta lopulta nämä ovat osa normaalia sijoitustoimintaa.

Vuoden 2013 merkittävimpiä hankintoja ja salkun rakenne

Viime vuoden aikana tehtyihin uusiin hankintoihimme kuuluivat mm. Basware, CapMan ja YIT. Kaikki nämä ovat mielestämme houkuttelevia sijoituskohteita myös tällä hetkellä ja kaikilla on merkittävä tuottopotentiaali ajatellen vuotta 2014. CapManin ja YIT:n arvostustasot ovat erittäin maltillisella tasolla, kun taas Baswaren potentiaali on voimakkaan kasvuvaiheen kynnyksellä olevassa markkinassa ja yhtiön skaalautuvassa liiketoimintamallissa. Odotamme Baswarelta selvää parannusta kuluvana vuonna yhtiön transformaatioprosessin ollessa pääosin jo takana. Kaikki viimeisimmät hankinnat ovat myös ostohintoja korkeammalla, vaikka toki olemme mukana kaikissa pidemmällä tähtäimellä.

Sektorihajautuksen kannalta salkkumme on hyvässä kunnossa: salkusta löytyy edelleen kiinteistösijoitusyhtiö Citycon, energiayhtiö Fortum, pankki- ja vakuutussektorilta Nordea ja Sampo, kuluttajasektorilta Tesco ja Pandora, teknosektorilta Okmetic ja Tecnotree, tuulivoimayhtiö Vestas sekä terveysteknologiayhtiö Revenio. Aikaisemmin mainituista YIT edustaa rakennussektoria, Basware ohjelmistopalveluita ja CapMan pääomasijoituksia. Lisäksi salkussa on edelleen kultaa ja hopeaa, jotka hankimme aikoinaan vakuutukseksi mahdollista kriisiä vastaan. Kriisin suhteen olimme oikeassa, vakuutuksen toimivuudessa emme. Harkitsemme jalometallien kohtaloa varsinkin nyt, kun Fed on hiljalleen vähentämässä elvytystään.

Näkymät vuoteen 2014: varovaista optimismia

Lähdemme sijoitusvuoteen 2014 varovaisen positiivisesti. Uskomme, että osakemarkkinoilla on yleisesti hyvät mahdollisuudet kohtuulliseen vuoteen, mutta osakkeiden arvostustasoissa emme näe yleisesti merkittävää nousunvaraa. Jos tänä vuonna näemme merkittävää kurssinousua Helsingin pörssissä, sen on tultava yhtiöiden tuloskasvun kautta. Tähän on kaikki edellytykset, jos globaalitalous piristyy Yhdysvaltojen johdolla. Euroopan suhteen olemme edelleen varovaisia; vaikka euroalueen ongelmat on saatu jossain määrin hallintaan, ei niitä ole edelleenkään ratkaistu. Huolena on myös Kiinan pankkijärjestelmän ja asuntomarkkinoiden kestävyys. Osakemarkkinoiden kannalta kriittistä tulee olemaan myös sekä markkinoiden että reaalitalouden reagointi Yhdysvaltojen Fedin elvytyksen vähentämiseen. Korkojen nousu on ainakin toistaiseksi ollut myrkkyä, joten USA:n talouden on päästävä kestävällä tiellä ennen kuin Fed voi vähentää elvytystä merkittävästi.

Kokonaisuudessaan voisi sanoa, että osakemarkkinoiden optimismi on hauras. Volatiliteetti tulee tänä vuonna todennäköisesti kasvamaan, ja mahdollisten ongelmien ilmestyessä markkinat reagoivat todennäköisesti voimakkaasti. Osakkeet ovat nousseet voimakkaasti viimeisen 18 kuukauden aikana emmekä yllättäisi, jos vuoden 2014 aikana nähtäisiin myös voimakkaampi korjausliike. Nousutrendin jatkuessa haluamme kuitenkin olla mukana korkealla osakepainolla.

Eksperttisalkku aloituksesta tähän päivään: +69 %

Eksperttisalkkumme arvo on noussut noin 69 % aloitettuamme keväällä 2011. Samaan aikaan Helsingin pörssin portfolio-indeksi on pysynyt samalla tasolla (tuotto noin 0 %). Tähän peilaten salkkumme ensimmäiset vuodet ovat olleet onnistuneita ja olemme voittaneet markkinat selvästi. Luonnollisesti markkinoiden voittaminen eli indeksiä parempi tuotto, mielellään myös alhaisemmalla riskillä, on myös jatkossa tavoitteemme.

Omistamme em. instrumenteista kaikki muita paitsi Stockmannia, Talvivaaraa, Pandoraa, jalometalleja ja Stonesoftia (ostotarjous).

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki