Siirry pääsisältöön

Pientä laskua Aasiassa; Black Friday fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla -0,1 % tai välillä [-0,5, 0,3] %.

Wall Street

Yhdysvaltain pörssit olivat suljettuina torstaina kiitospäivän vuoksi. Lisäksi USA:n pörssit sulkeutuvat tänään tavanomaista aikaisemmin Black Fridayn vuoksi, mikä odotetaan johtavan huomattavasti pienempiin kaupankäyntivolyymeihin. USA:n pörssit sulkeutuvat klo 20.00 Suomen aikaa.

Black Friday, joka sijoittuu päivään Thanksgivingin jälkeen, on ainutlaatuinen merkitykseltään rahoitusmarkkinoille ja taloudelliselle toiminnalle. Tämä päivä merkitsee perinteisesti joulukaupankäynnin alkua ja on tunnettu suurista alennuksista verkko- ja kivijalkakaupoissa. Sen vaikutus ulottuu osakemarkkinoihin ja kuluttajakäyttäytymiseen, tarjoten näkemyksiä laajempaan taloudelliseen tilaan.

Vaikka Black Friday on alun perin amerikkalainen perinne, sen suosio on levinnyt maailmanlaajuisesti, ja sen myyntiä seurataan nyt kansainvälisesti, mikä voi vaikuttaa globaaleihin markkinoihin ja kansainvälisiin sijoittajiin.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,3 prosenttia alhaalla perjantaiaamuna.

Nikkei 225 (+0,6%) johti Aasiassa yön aikana, hyötyen tuoreista japanilaisista inflaatioluvuista. Hongkongin Hang Seng -indeksi laski toisaalta yli prosentin aamutunneilla. Japanin inflaatioluvut olivat hieman odotuksia korkeammat, mikä on hyvä uutinen, ottaen huomioon maan heikon taloudellisen kehityksen viime vuosina.

Viimeisten 30 vuoden aikana Japanin talous ja osakemarkkinat ovat kokeneet merkittäviä vaihteluja. Pitkän stagnaation jälkeen, joka tunnetaan ‘kadotettuina vuosikymmeninä’ ja alkoi 1990-luvun alussa, on äskettäin ollut merkkejä taloudellisesta elpymisestä. Nikkei 225 -indeksi on saavuttanut korkeuksia, joita ei ole nähty 1990-luvulta lähtien, ja on jopa rikkonut ennätyksiä saavuttamalla 33 vuoden huipun. Talous sai nostetta osittain heikentyneen jenin ansiosta, mikä stimuloi vientikasvua, ja maan BKT ylitti pandemiaa edeltävän tason vuoden 2023 toisella neljänneksellä.

Japani kohtaa kuitenkin edelleen haasteita. Maan pääindeksi Nikkei 225 on muuten vuoden parhaiten kehittyneitä indeksejä 29 prosentin nousullaan.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 81,3 dollaria barrelilta, nousten 0,9 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,1 prosenttia samalla ajanjaksolla.
  • Yksi USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,76 NOK, 10,49 SEK, 6,84 DKK ja 0,92 EUR, kun taas yksi EUR maksaa; 11,7 NOK, 11,45 SEK ja 7,45 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,94, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,46).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,26 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Ruotsin keskuspankki piti koron muuttumattomana eilen, mikä yllätti monet makrotaloustieteilijät. Markkinatoimijoiden yleiset odotukset olivat linjassa keskuspankin päätöksen kanssa, koska valuuttamarkkinoiden liikkeet eivät olleet suuria.

Riksbankenin päätös pitää korko vakiona saattaa tarkoittaa, että myös Norjan keskuspankki tekee samoin seuraavassa kokouksessaan. On kohtuullista olettaa, että signaalit EKP:ltä ja Federal Reserveltä siitä, että korkohuippu euroalueella ja Yhdysvalloissa on saavutettu, antavat pienemmille maille nyt hieman hengähdystauon.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki