Siirry pääsisältöön

Aurinkoenergia rahastosijoittajien suosiossa | rahastokaupankäynti 5/2022

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat toukokuussa noin 12 miljoonaa euroa ja ETF:ien noin 15 miljoonaa euroa. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Alkuvuoden kestosuosikiksi muodostunut energiasektori näkyi vahvasti Nordnet Suomen ETF-sijoittajien valinnoissa myös toukokuussa, kun energia-ETF:t QDVF ja XDW0 ylsivät viime kuun tapaan eniten omistajamääriään prosentuaalisesti kasvattaneiden ETF:ien kärkikolmikkoon. Rahastosijoittajat puolestaan hakivat suojaa osakemarkkinan epävarmuudelta lyhytaikaisiin joukkovelkakirjoihin sijoittavan Amundi Funds Pioneer US Short Term Bond -rahaston avulla.

Sijoitusmahdollisuuksia aurinkoenergiasta?

Perinteisemmän energiasektorin ohella myös aurinkoenergiaan keskittyvä Luxembourg Selection Active Solar keräsi toukokuussa reilusti uusia omistajia. Active Niche Fundsin hallinnoima rahasto pyrkii sijoittamaan alan parhaisiin yrityksiin maailmanlaajuisesti koko arvoketjun osalta. Rahaston suurimpiin omistuksiin kuuluvat mm. aurinkopaneelivalmistaja JinkoSolar, aurinkosähköjärjestelmissä käytettävää monikiteistä piitä valmistava DAQO New Energy ja aurinkosähkömoduuleita valmistava Canadian Solar.

Aurinkosähkömarkkina on viime vuosina ollut vahvassa kasvussa – Active Niche Fundsin mukaan maailmanlaajuisen aurinkosähkömarkkinan koko on 100-kertaistunut 10 vuoden aikana. Samalla aurinkovoimalaitosten tuottaman sähkön kustannukset ovat laskeneet noin 90 % ja aurinkoenergiasta onkin useissa maissa tullut halvin energialähde. Aurinkosähkön osuus maailman sähköntuotannosta oli vuonna 2021 vain 4 %, mutta Kansainvälinen energiajärjestö IEA ennustaa osuuden kasvavan peräti 19 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Luxembourg Selection Active Solar -rahastolta löytyy myös SFDR-asetuksen (Sustainable Finance Disclosure Regulation) mukainen artikla 9 -luokitus eli rahasto pyrkii sijoituspäätöksillään erityisesti saavuttamaan kestävyyteen liittyviä tavoitteita. Voit lukea lisää vastuullisuusluokituksesta ja vastuullisesta sijoittamisesta täällä.

Toukokuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF USD (Acc)+20 %+102 %
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)+20 %+7 %
Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF 1C+13 %+83 %
Tuottotiedot poimittu 1.6.2022

Toukokuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Amundi Fds Pio US S/T Bond A2 USD C+128 %+12 %
Luxembourg Selection Active Solar C USD+42 %+17 %
SPP Global Plus A EUR+19 %+5 %
Tuottotiedot poimittu 1.6.2022

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot toukokuussa 2022:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Nordnet Indeksfond Norge
 4. Handelsbanken Usa Indeksi
 5. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
 6. Nordnet Indeksirahasto USA ESG
 7. BGF World Energy A2
 8. SPP Aktiefond Global A EUR
 9. Nordnet Indeksi Kehittyvät Mark ESG
 10. Nordnet Indeksfond Danmark A

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t toukokuussa 2022:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 3. Xtrackers IE Physical Gold ETC Securities1
 4. Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C
 5. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 6. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)
 7. Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF – Acc
 8. Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating
 9. SPDR S&P U.S. Energy Select Sector UCITS ETF (Acc)
 10. Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF – Acc

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 35 asiakasta kuukauden aikana.
1Tracker-sertifikaatti

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki