Siirry pääsisältöön

Osinkodippi ja sen hyödyntäminen treidaamalla

Keväällä markkinoilla tapahtuu kun yhtiöt julkaisevat vuosikatsauksiaan ja ilmoittavat sijoittajille maksettavista osingoista. Perinteisin tapa hyötyä osingoista on sijoittaa houkuttelevaa osinkotuottoa tarjoaviin yhtiöihin pitkällä tähtäimellä. Päiväkauppaa tekeville treidaajille osingot tarjoavat erilaisia tilaisuuksia, sillä osingon irrotessa osakkeen hinnassa saattaa tapahtua ylireaktioita joista nokkelimmat treidaajat voivat hyötyä.

Osingot pähkinänkuoressa

Osinko on yhtiön keino jakaa voittoja omistajilleen. Suomalaiset yhtiöt jakavat osinkoa pääsääntöisesti kerran vuodessa keväisin. Ulkomaiset yhtiöt saattavat maksaa osinkoa jopa joka neljännes. Jotkut osakkeet eivät tarjoa osinkoja lainkaan, vaan yhtiön johto päättää sijoittaa voitot itse yhtiön tulevaisuuteen tai ostaa omia osakkeitaan markkinoilta takaisin. Treidaajan kannalta tärkein päivä osinkokalenterissa on osingon irtoamispäivä. Teoreettisesti osingon irtoamispäivänä osakkeen hinta putoaa avauksessa osingon verran. Oletetaan osakkeen hinnaksi 25€ yhtiökokouspäivänä ja osakkeelle maksetaan 1€ osinko, osakkeen hinnan tulisi osingon irtoamispäivänä avata noin 1€ alempaa eli 24€ tasolta. Tätä kutsutaan osinkodipiksi. Osingon maksupäivä, eli se päivä milloin osinko maksetaan osakkeenomistajalle, poikkeaa osingon irtoamispäivästä.

Osinkodippi

Osinkodippi on siis osingon irtoamisesta johtuva osakkeen hinnan alentuminen. Dippi ei tietenkään ole ilmainen lounas sijoittajalle, vaan täysin normaali tapahtuma osakkeen hinnan kehityksessä. Teoriassa osakkeen hinnan tulisi noin maksettavan osingon verran, mutta aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Osakkeen hinta saattaa ylireagoida osingon irtoamiseen, eli pudota osinkoa enemmän, tai dippi saattaa jäädä vaisuksi, tai jopa olemattomaksi kun osakkeen hinta ei nytkähdä alas läheskään osingon vertaa. Erityisesti ylireagoinnit tarjoavat treidaajille hyviä pelipaikkoja hyötyä dipistä. On olemassa teorioita joiden mukaan suurten yhtiöiden osakkeiden hinnoilla on tapana ylireagoida ja pienten osakkeiden hinnoilla puolestaan osinkodippi olisi keskimäärin vaisumpi. Skarppi treidaaja pitää kuitenkin silmänsä auki ja sormenpäät hiirellä valmiina hyötymään osinkodipeistä osakkeessa kuin osakkeessa. Käydään seuraavassa läpi miten treidaaja voi vivuttaa ylireagoinnin Bull-sertifikaatilla.

Case Nokia

Nokia on ilmoittanut maksavansa keväällä 2018 omistajilleen 0,19€ suuruisen osingon. Yhtiökokous järjestetään 30.5.2018. Jos omistat Nokian osaketta yhtiökokouspäivän päätteeksi, olet oikeutettu saamaan osingon. Seuraavana kaupankäyntipäivänä, eli 31.5.2018 osinko irtoaa Nokian osakkeesta, eli osakkeen hinnan tulisi teoriassa avata irtoamispäivänä noin 0,19€ alempaa.

Oletetaan, että Nokian osakkeen hinta päätyy yhtiökokouspäivän päätteeksi hintaan 4,45€. Osingon irtoamispäivänä yleinen markkina avautuu maltillisesti eikä suurta liikettä suuntaan tai toiseen voida havaita markkinan avautuessa. Nokia ei ole julkaissut tiedoitteita eikä poikkeavia uutisiakaan ole yhtiöstä julkaistu. Nokian osakkeella käydään kauppaa alkuminuutteina hintaan 4,15€ ja treidaaja havaitsee että osingon irtoaminen on vaikuttanut osakkeen hintaan, mutta 0,19€ osingosta johtuva pudotus antaisi Nokian osakkeen hinnaksi 4,26€ muiden tekijöiden ollessa muuttomattomia. Onko markkina ylireagoinut osinkodippiin ja kauppaa käydään nyt 0,11€ (=4,26€-4,15€) alempana kuin teoriassa olettaisi?

Jos treidaaja uskoo että kyseessä on juuri osakekurssin ylireagointi osingon irtoamiseen, tulee tilanteeseen reagoida välittömästi ennenkuin osakkeen hinta kuroutuu umpeen teoreettiseen osinkodippihintaan. Treidaajalla on listallaan Nordnet Marketsin tarjoama Bull-sertifikaatti, joka tarjoaa kolminkertaista vipuvaikutusta kohde-etuuden, eli tässä tapauksessa Nokian osakkeen, hintaan. Treidaaja päättää välittömästi reagoida osakkeen hinnan ollessa 4,15€. Tarkastellaan seuraavaksi miten eri tilanteissa käy.

Jos osakkeen hinta ei nousekaan ja ylireagointi, tai mahdollisesti vain ”normaali” markkinareaktio (skenaario1), jatkuu ja osake päätyy hintaan 4,09€ osingon irtoamispäivän päätteeksi, osaketreidaajan tappio on 1,4% ja BULL 3X-viputuotteeseen sijoittanut häviää 4,3% sijoituksestaan. Osakkeen jatkaessa lähes muuttomattana avatuksesta päätöskurssiin (Skenaario2), ei osake eikä viputuote tuota. Jos kuitenkin treidaajan vaisto osuu oikeaan ja osinkodipin ylireagointi korjautuu päivän aikana (Skenaario3) ja Nokia hinta päätyy hintaa 4,26€, osaketreidaajan tuotto on 2,7% kun taas vipusijoittaja ansaitsee 8% nappiin menneestä treidistään BULL 3X-sertifikaatilla. Nokia rallatessa avauksesta päätöksen kurssin 4,37€ (Skenaario4), osake tuottaa yli 5% ja viputuote lähes 16%

Esimerkki on karkea, eikä ota huomioon mm. osakkeen tai viputuotteen spreadia. Esimerkin tarkoituksena on tuoda esiin idea miten osinkodipistä voidaan hyötyä, treidaajan tehtäväksi jää kaikkien yksityiskohtien huomiointi. Tärkeää on muistaa myös ettei osinkodipin ylireagointi välttämättä korjaannu päivän, tai edes viikon aikana. Vaikka kyseessä olisi juuri ylireagointi, saattaa korjaantumiseen mennä enemmänkin aikaa riippuen eri tekijöistä kuten osakkeen likviditeetistä. Seuraavassa muita tekijöitä jotka treidaajan tulee huomioida osinkodippiä jahdatessa.

Huomioitavaa

Osinkodipistä hyötyminen ei ole riskitöntä tai suoraviivaista, sillä yhtälössä on monta liikkuvaa osaa.

Markkinan yleinen kehitys – Osinkodipin treidaamisessa tulee luonnollisesti ottaa huomioon myös markkinan suunta kaupankäynnin alkaessa. Indeksin nuosupäivänä on todennäköistä että yksittäinen osake on myös nousussa ja tämä tulee myös huomioida kun metsästää osinkodippejä.

Osingon verotus – Aiemmin on useasti mainuttu että osakkeen hinnan tulisi teoreettisesti avata noin osingon verran alempaa irtoamispäivänä. Epämääräinen ilmaisutapa johtuu osingonverotuksesta, joka vaikuttaa osaltaan osingodippiin. Pörssiyhtiöiden osingoista on verollista 85 prosenttia. Osakkeenomistaja maksaa verotettavasta osasta pääomatuloaveroa 30%.

Markkinapsykologia – Tehokkailla markkinoilla ei osinkodipistä pääsisi hyötymään, mutta ainakaan Helsingin pörssissä markkinoiden tehokkuus ei täydellisesti toimi osingon irtoamispäivinä. Yksittäisten sijoittajien ollessa irrationaalisia ja joskus jopa tietämättömiä, treidaajalle avautuu paikkoja hyötyä osinkodipistä.

Tsemppiä osinkodippien treidaamiseen!

Nordnet Markets tarjoaa Bull- ja Bear-sertifikaatteja seuraaviin suomalaisiin osakkeisiin, allaolevasta taulukosta selviää myös osakkeen osinkotietoa. Huomaathan, ettei osingon irtoaminen vaikuta Bull- ja Bear-sertifikaattien hintoihin, eli ne ”osinkokorjataan” irtoamispäivänä. Lisätietoa sertifikaattien toiminnasta osingon irtoamispäivänä saat suoraan Nordnetilta.

Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Artikkelin on kirjoittanut Johannes Ankelo ja se on ilmestynyt kaupallisena yhteistyönä Sijoitustieto.fi-sivustolla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki