Siirry pääsisältöön

Nordnet Suomen kesätyöharjoittelija Kaius Karjalainen, 19, on innokas sijoittaja ja nuorten talousosaamisen puolestapuhuja

Kaius Karjalainen on ollut noin kahden kuukauden ajan kesätöissä Nordnet Suomen vastaanotossa Helsingin Yliopistonkadulla. Työn ohessa Kaius on tutustunut Nordnetin Suomen sivuliikkeen eri osastoihin: mm. asiakaspalveluun, back officeen, private sales -tiimiin ja markkinointiin. Mutta kuka tämä nuori mies on ja mitä hän miettii sijoittamisesta sekä Nordnetistä työpaikkana?

Moi Kaius! Kerro hieman itsestäsi – kuka olet ja mistä tulet?

Hei! Olen 19-vuotias opiskelija Klaukkalasta. Kirjoitin keväällä ylioppilaaksi ja nyt tähtäin on jatko-opinnoissa. Tämän kesän, sekä tulevan syksyn vietän töissä, ystävien kanssa ja urheillen. Olen ollut aina kiinnostunut urheilusta ja pelannut jalkapalloa viisivuotiaasta saakka. Ensimmäiset yhdeksän vuotta edustin paikallista seuraa NJS:sää ja vuonna 2014 siirryin pelaamaan Käpylän Pallon riveihin. Muutaman vuoden ehdin pelata sm-tasolla ja voittaa pari suomenmestaruuttakin. Nykyään pelaan enemmän golfia, jalkapalloa käyn pelailemassa enää satunnaisesti.

Tammikuussa lähden suorittamaan asepalvelusta ja tavoitteenani on saada siitä mahdollisimman paljon irti. Suoritan palvelukseni Raaseporissa, koska haluan oppia ruotsin kielen itseäni, jatko-opintoja ja tulevaa työelämää varten. Armeijan jälkeen haen kauppakorkeakouluun Helsinkiin, joko Aaltoon tai Hankenille.

Tällä hetkellä suurimpana mielenkiinnon kohteena on osakesijoittaminen ja finanssiala kokonaisuudessaan. Myös yrittäjyys kiinnostaa kovasti.

Miten päädyit tänne Nordnetiin kesätöihin?

Vuoden 2018 keväästä lähtien olen pyrkinyt verkostoitumaan mahdollisimman hyvin. Käyn mahdollisimman paljon finanssialan tapahtumissa, yritysesittelyissä ja tapaamassa sijoitusalan ammattilaisia. Tähän mennessä olen ehtinyt käydä tapaamassa toistakymmentä mielenkiintoista persoonaa, jo eläköityneestä pitkän linjan sijoittajasta päivätreidaajaan ja kaikkea siltä väliltä. Heiltä olen halunnut oppia erilaisia sijoittamiseen liittyviä näkemyksiä. Yleensä minulla on selkeä agenda tapaamisille ja jokin tietty asia, josta haluan oppia lisää. Koen verkostoitumisen tällä alalla – ja kaiken kaikkiaan – tärkeäksi.

Kontaktien lisäksi olen saanut tapaamisista paljon henkistä pääomaa ja pystynyt rakentamaan kattavan kuvan erilaisista strategioista, työtehtävistä ja alasta ylipäätään.

“Koen verkostoitumisen tällä alalla – ja kaiken kaikkiaan – tärkeäksi.”

Viime vuoden aikana tapasin myös muutamia Nordnetin työntekijöitä. Päätin tammikuussa, että laitan muutamalle alan yritykselle avoimet hakemukset ja pääsinkin Nordnetille haastatteluun. Keväällä sain ilokseni vahvistuksen kahden kuukauden pestistä.

Mitä olet pitänyt työstäsi ja Nordnetistä työpaikkana?

Asetin itselleni viime vuonna tavoitteen pääsystä finanssialalle töihin ennen kuin lähden armeijaan. Olen alusta asti seurannut aktiivisesti Nordnetin tuottamaa sisältöä ja käynyt esimerkiksi heidän järjestämissä tapahtumissa, joten tuntuu erityisen hienolta olla osana organisaatiota. Olen kuullut Nordnetiä kuvailtavan asiallisen rennoksi. Mielestäni se on erittäin osuvasti ilmaistu.

Hienoin asia työssäni on ollut se, että olen päässyt tutustumaan todella moneen työtehtävään ja päässyt oppimaan niistä paljon. Olen saanut hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea alalla voi tehdä. Mahtavan henkilöstön ja organisaation tiiviyden takia koen tämän olevan ensimmäiseksi työkseni alalla paras mahdollinen.

“Mahtavan henkilöstön ja organisaation tiiviyden takia koen tämän olevan ensimmäiseksi työkseni alalla paras mahdollinen.”

Nuoresta iästäsi huolimatta olet sijoittanut jo jonkin aikaa. Miten löysit aikoinaan sijoittamisen pariin?

Kiinnostuin sijoittamisesta ylä-asteella yhteiskuntaopin tunnilla. Kirjassa käsiteltiin muutaman sivun verran sijoitusmuotoja ja osakesijoittamisesta oli vain pari tiivistettyä kappaletta. Opettajallamme oli kuitenkin pelisilmää ja teimme leikkimielisen kilpailun, jossa kuvitteellisesti ostimme osakkeita tietyllä summalla ja merkitsimme ostoksemme vihkoon. Kuukauden verran osakkeiden annettiin olla vihkoon merkittyinä ja sitten katsottiin mahdolliset voitot ja tappiot. Silloin aloin kiinnostumaan osakkeista toden teolla. Myös matematiikan tunnilla laskimme korkolaskuja, ne olivat myös todella mielenkiintoisia.

Tiedonnälkä kasvoi entisestään ja aloin seurailemaan aktiivisemmin osakkeita ja opiskelemaan enemmän. Aloitin lukemalla sijoituskirjallisuutta, uutisia ja kaikkea mikä liittyi alaan. 17-vuotiaana sain muutaman rahaston, joista valtaosan myin, ja aloin pyörittelemään enemmän mahdollisia ostokohteita. Ensimmäisen vuoden kuitenkin pääasiassa perehdyin. Tulen perheestä, jossa ei olla puhuttu säästämisestä ja sijoittamisesta tarpeeksi, joten olen saanut ja joutunut opettelemaan kaiken itse.

Kesällä 2018, eli 18-vuotta täytettyäni aloin käymään enemmän kauppaa. Ensimmäisiksi osakkeiksi valitsin Baswaren, Pöyryn ja CapManin.

Mitä salkustasi löytyy? Kerro hieman omasta sijoitusfilosofiastasi!

Salkustani löytyy tällä hetkellä CapMania, Digiaa, Nordeaa, Leaddeskia, Qt groupia ja Sampoa.

Olen ostanut jokaista lappua eri metodein. Olen halunnut kokeilla erilaisia strategioita, toimialoja, omaisuuslajeja ja eri pörssien osakkeita, jotta pystyisin löytämään itselleni mahdollisimman selkeän tyylin/strategian, jonka avulla performoin parhaiten. Yritän myös valita toimialat, joita ymmärrän parhaiten.

Ennen ostoa kiinnostun yrityksestä. Sen jälkeen perehdyn yritykseen perusteellisesti ja pyrin ymmärtämään mahdollisimman hyvin yrityksen liiketoimintamallin ja alan, jolla kyseinen yritys vaikuttaa. Luen yritystä koskevat uutiset, analyysit ja kommentit, sekä seuraan yritystä koskevaa avointa keskustelua esimerkiksi Facebookissa ja Sharevillessä. Toisin sanoen keräilen yrityksestä informaatiota monista lähteistä ja muodostan itselleni laajan kuvan potentiaalisesta ostokohteesta, jonka jälkeen teen omat johtopäätökseni. Yritysjohdon laadun merkitys on suuri valtaosassa ostopäätöksistäni. Perehdyn myöskin kattavasti makrotalouteen ja sen ilmiöihin.

Käytän myös välillä muutamaa tunnuslukuja hyödyntävää kaavaa ja teknistä analyysiäkin, mutta suurimman osan ostoista teen puhtaasti fundamenttien perusteella.

Nuorten talousosaaminen (ja sen puute) on ollut paljon esillä viime aikoina. Miten kaltaisiasi nuoria aikuisia saisi mielestäsi rohkaistua enemmän säästämisen ja sijoittamisen pariin?

Koulussa pitäisi olla reippaasti enemmän talouden opiskelua. Nuorten pitäisi ymmärtää paremmin finanssituotteita, niihin liittyvää terminologiaa ja kustannusten sekä riskien hallintaa. Myös tietoisuutta esimerkiksi veroista, mahdollisista etuuksista, koroista ja niiden vaikutuksista pitäisi lisätä. Taloustiedon pitäisi ehdottomasti olla kokonainen oppiaine, jotta nuoret saisivat perusteellista opetusta jo varhaisessa vaiheessa. Sijoittamisen ja tehokkaan oman talouden hoitamisen mahdollisuuksia pitäisi korostaa enemmän. Liian harvoissa perheissä puhutaan rahasta tarpeeksi, joten mielestäni koulutusjärjestelmän pitäisi ottaa enemmän roolia.

Uskon, että jos koulussa käytäisiin läpi enemmän säästämistä ja sijoittamista, moni saisi ensimmäisen kipinän sieltä. Kun kiinnostus oman talouden hoitoon herää, eteenpäin pääsee helposti. Nykyään tietoa aiheesta löytyy kaikkialta ja monet tahot tuottavat äärimmäisen helposti lähestyttävää materiaalia, joita itsekin hyödynnän suuresti. Propsit esimerkiksi Inderesin aamukatsauksille ja Nordnet-koululle.

“Taloustiedon pitäisi ehdottomasti olla kokonainen oppiaine, jotta nuoret saisivat perusteellista opetusta jo varhaisessa vaiheessa. Sijoittamisen ja tehokkaan oman talouden hoitamisen mahdollisuuksia pitäisi korostaa enemmän.”

Myös tiettyjä stereotypioita sijoittamisen ympäriltä pitäisi poistaa ja saada asiasta tietämättömät nuoret ymmärtämään, että jokainen pystyy aloittamaan kustannustehokkaan sijoittamisen ja säästämisen.

Olen kuitenkin ilokseni huomannut, että kaltaiseni nuoret ovat alkaneet pikkuhiljaa enemmän aktivoitumaan. Kohti edistyksellisempää kansankapitalismia!

Kiitos haastattelusta Kaius ja menestystä myös jatkoon!

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.06.2020 16:32

Hieno artikkeli nuorelta mieheltä!

Nimetön
Nimetön
28.08.2019 21:00

Sharevillestä ei saa kyllä mitään informaatiota. Se on pelkkä hupipalsta.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki