Siirry pääsisältöön

Zenostock-SciFi: “Kun kaikista oli tullut indeksisijoittajia”

Tämä artikkeli on Nordnetin kumppanin tuottama ja sisältää mainoslinkkejä

HYVÄ RATKAISU JOKAISELLE, MUTTA KATASTROFI KAIKILLE

Siitä on jo jokunen vuosi aikaa, kun saattoi lukea uutisen, että passiivi-/indeksisijoitusten osuus Yhdysvaltain rahastomarkkinoiden kokonaispääomasta oli noussut yli 50 %:n haamurajan. Kymmenen vuotta ennen mainittua hetkeä osuus oli 20 %. Indeksisijoittaminen onkin hyvä ja toimiva ratkaisu hyvin monelle sijoittajalle, MUTTA kunhan vain kaikki eivät tee ainoastaan sitä.

Miltä sijoitusmaailma silloin voisi näyttää?

Tämän tarinan tapahtumat sijoitetaan tulevaisuuteen ja siihen ajankohtaan, kun 99,9999 % osakesijoituspääomasta on sijoitettu indeksirahastoihin. Jäljellä on indeksirahastojen lisäksi enää yksittäisiä hajaosakkeita omistavia yksityishenkilöitä.

Yksi näistä omistaa kourallisen Nokian osakkeita.

NOKIALTA HISTORIALLINEN LÄPIMURTO

Uutinen: Nokia Oyj on keksinyt uuden kommunikaatiolaitteen ja yhtiön tiedotteen mukaan jokainen kiinalainen on eilen ostanut kaksi tälläistä laitetta, yhteensä 2,6 miljardia kappaletta. Nokian tuloksen ennakoidaan satakertaistuvan.

Pörssissä: Nokian päivämuutos +/- 0 % ja päivävaihto pörssissä 0 kpl osaketta.

Sijoittaja: Miksi Nokian kurssi ei reagoi tämän päivän jymyuutiseen? P/E-luku on laskelmieni mukaan n. 0,1. Soitan pankkiin.

Pankki: Hetki tarkistan . . . . Jaaha, meillä ei näytä olevan merkintöjä eikä lunastuksia Suomi ETF-, Nordic Large cap ETF tai Technology Index ETF -rahastoissa tänään, joten ainakaan meillä ei osto- eikä myyntitarpeita. Näyttäisi siltä, että muilla sama tilanne.

Sijoittaja: Voisinko jutella analyytikon kanssa?

Pankki: Kenen? Ei täällä ole muita kun minä ja tietokoneeni. Mutta muuten ostamme kaikkia osakkeita emmekä koskaan häviä indeksille. Kuulemiin.

ÖLJYVUOTO SUOMENLAHDELLA

Puhelin soi New Yorkissa:

Omistaja: JP Morgan Nordic Large Cap Quant ETF Index Swap Ultra Low Fee -fund, kuinka voin auttaa?

Lehdistö: Te olette saamamme tiedon mukaan Neste Oyj:n suurin omistaja. Mitä meinaatte tehdä Porkkalanselän öljyvuodolle?

Omistaja: Neste what?

Lehdistö: Neste Oyj, Helsingin Pörssin suurimpia yrityksiä.

Omistaja: Mikä on yhtiön indeksipaino ja free float? Onko Itävallassa tuotto- vai hintaindeksejä?

Lehdistö: Häh? Siis suomalainen öljynjalostusyhtiö, entinen valtionmonopoli. Te olette suurin omistaja ja saaret täällä lainehtivat raakaöljyssä.

Omistaja: Nyt ymmärrän. Jos kyseessä on öljyfirma, voi olla, että sekoitatte meidät meidän toiseen strategiaamme JP Morgan Nordic Large Cap Quant ETF Swap Basic Industries Ultra Low Fee -rahastoon. Hetki yhdistän.

Omistaja: JPM Morgan Nordic Large Cap Quant ETF Swap Basic Industries Ultra Low Fee -fund, kuinka voin auttaa?

Lehdistö: Olette Neste Oyj:n suurin omistaja ja Suomenlahdella on tapahtunut öljyonnettomuus. Kommenttinne?

Omistaja: Mitä Nestlé Oyj tekee?

Lehdistö: Ei Nestlé vaan Neste.

Omistaja: Jaha, no mitä Neste tekee?

Lehdistö: Öljyä, mitä meinaatte tehdä?

Omistaja: Jos Nesteen, Nestléen tai Porkkalan paino indeksissä muuttuu kaasuvuodon seurauksena, rahastomme tietysti reagoi sääntöjemme ja vastuullisuusperiaatteidemme mukaisesti, ja paino salkussa muutetaan kuukausittaisen rebalansoinnin yhteydessä. Mutta muuten ostamme kaikkia osakkeita emmekä koskaan häviä indeksille. Kuulemiin.

KESKON KURSSI LASKI 100 %

Uutinen: Kesko Oyj:n kurssi laski eilen 100 %.

Sijoittaja: Säästöni nollautuivat? Mitä on tapahtunut? Soitan pankin sijoitusosastolle.

Pankki: Kesko on käsitykseni mukaan paitsi HEX 25-indeksissä (tai siis oli ennen nollausta) ainakin tietyissä European Retail -koreissa. Voipi olla, että joku sellainen rahasto on saanut lunastustoimeksiannon, kun taas merkintätoimeksiantoja eli uutta rahaa osakkeiden ostoon ei juuri tänään ole kenellekään tullut sisään mihinkään sellaiseen indeksirahastoon, jossa Kesko on (tai siis oli ennen nollausta) komponenttina. Eli markkinoilla ei tänään näytä olevan yhtään Kesko-ostajaa. Mutta muuten ostamme kaikkia osakkeita emmekä koskaan häviä indeksille. Kuulemiin.

SUUREN PÖRSSIYHTIÖN JOHTORYHMÄN PALKKAKOKOUS

TJ: Vuoden tuloksemme tulee olemaan miinus kolme miljardia euroa. Haluaako joku kymppimillin lisää liksaa?

Rahoitusjohtaja: Mä voin ottaa.

Sijoittajasuhdejohtaja: Mitä omistajat sanovat?

Kaikki läsnäolijat yhdessä: He ehkä rebalansoivat.

Divisioonajohtaja: Mä otan kans kympin.

SUOMEN VALTIO TARVITSEE RAHAA JA ON PÄÄTTÄNYT VIEDÄ POSTI OY:N PÖRSSIIN

Valtionvarainministeriön sijoitusjohtaja (SJ) soittaa vanhalle pankkikontaktilleen (P).

SJ: Terve, meillä vähän tilanne päällä, budjettialijäämä kasvaa ja tarvitaan rahaa. Olemme viemässä Postia pörssiin, mikä voisi olla firman arvo?

P: Terve vaan, mutta en ole enää pankissa töissä. Kenkää tuli jo kauan sitten.

SJ: No mitä?

P: Meklaripöydän kaupankäyntipalkkiot romahtivat ja IPO:t käytännössä loppuivat jo viisi vuotta sitten. Analyytikothan häipyivät jo aikaisemmin, pian MifiD kakkosen jälkeen.

SJ: Otan osaa, mutta mitä luulet, minkä arvoinen Posti voisi olla?

P: Lähtökohtaisesti on valitettavasti sanottava, että nolla euroa. IPO-markkina on muuttunut. Nykyään kukaan ei ensinnäkään arvioi yksittäisiä osakkeita tai yrityksiä, ja tilanne on ristiriitainen siinä mielessä, että vaikka kaikkia osakkeita ostavat jokainen niin yksittäisiä osakkeita ei osta kukaan. IPO-indeksikorirahastoja kyllä yritettiin, mutta niihin ei saatu juuri kerättyä pääomaa, ja ne jotka saivat, kehittyivät todella huonosti, koska jälkimarkkina ei toiminut ja pienetkin IPO-rahaston lunastukset sijoittajilta romahduttivat kurssit. Ainoa mahdollisuutesi on oikeastaan myydä Posti jollekin toiselle firmalle. Mutta älä missään nimessä ota osakkeita maksuvälineenä ellei ostaja ole joku suuri indeksiyhtiö, koska muutoin niitä ei voi myydä edelleen kenellekään. Indeksien ulkopuolisilla yksittäisillä osakkeilla ei myöskään ole enää mitään vakuusarvoa pankissa tämän takia, joten et silläkään tavalla saisi niistä osakkeista rahaa budjettiisi. Transaktion on siis pakko tapahtua rahassa. Mutta ehto sille, että löydät ostajan Postille on tietysti se, että transaktiolla on jokin indeksipainoa nostava vaikutus ostavalle yritykselle, muuten ei ole mitään mieltä ostajalle tehdä koko kauppa. Se onkin sitten hankalampi juttu, koska nykyään lähtöoletus on se, että mikään yrityksen ’sisäinen asia’ ei vaikuta yrityksen pörssiarvoon ja sitä mukaan indeksipainoon. Indeksipainoja heiluttaa ainoastaan indeksirahastojen merkintä- ja lunastusrahaliikenne ja sitten tietysti tämän free float -lukeman muutos. Nämä taas ei läheskään aina liity yritysten menestykseen tai menestymättömyyteen, vaan muihin asioihin.

PÖRSSILISTA UUSIKSI

SJ: Millaisia kauppoja sitten tehdään?

P: Yrityskaupoissa tärkeimmäksi asiaksi on tullut transaktion vaikutus ostavan yrityksen ’free float’ -lukemaan eli vapaasti vaihdettavien osakkeiden osuuteen yhtiön kokonaisosakemäärästä. Nykyindeksilaskennassa käyetetään tätä määritelmää painoja laskettaessa. Siksi on nähty paljon näitä fuusioita, jotka nostavat vastaanottavan yhtiön free floatia ja sitä kautta indeksipainoa. Teidän tapauksessanne se ei tosin toimi, koska teillä on vain yksi omistaja eli free float vaikutus olisi laskeva. Vähän huonolta näyttää.

SJ: Tuo free float kuulostaa hirveän tärkeältä, mutta eihän sillä yrityksen varsinaiseen liiketoimintaan ole mitään vaikutusta, vai onko?

P: Ei tietystikään ole.

SJ: No, mitä jos myydään oikein halvalla? Me todella tässä tarvitaan rahaa.

P: Hinta ei oikeastaan nyt tässä ole se asia.

SJ: Jahaa. No, onko yrityskauppojen määrä sitten täysin romahtanut?

P: Nykyään kyllä, mutta jossain vaiheessa niitä tehtiin aivan valtavasti. Kaikki suuret indeksiyhtiöt ovat nykyään valtavia monialayrityksiä juuri tämän takia. Ne olivat nimittäin ainoat mahdolliset yritysostajat pörssissä. Vaikuttaa siltä, että et olisi tutkinut pörssilistaamme vähän aikaan.

SJ: Kuinka niin?

P: Tällöin olisit nimittäin pannut merkille, että meidän pörssissä on enää nämä kaksikymentäviisi yritystä jäljellä, ja että ne ovat puolestaan osakevaihdoilla ostaneet kaikki muut satakolmekymmentä pienempää pörssiyritystä sen jälkeen, kun näiden osakkeiden kaupankäynti pörssissä lopulta lakkasi tyystin. Mutta sen jälkeen yrityskaupat pitkälti loppuivat.

HEX 25 miinus 87 %

SJ: Miten tänään siis sijoitan suomalaisiin osakkeisiin?

P: HEX 25 on tänä päivänä ainoa tapa sijoittaa Suomeen ja tämän takia indeksin koostumuskaan ei enää oikeastaan voi muuttua eikä yksittäisten yhtiöiden osuus indeksistä ole myöskään viime vuosina muuttunut lainkaan, paitsi tietysti näiden free float muutosten kautta.

Nyt tosin, kun HEX 25 on viime vuosina menettänyt 87 % kokonaisarvostaan sen jälkeen, kun Bank of China Nordic ETF lunasti Suomi-sijoituksensa, Kiinan keskusindeksilaskentamuutoksen seurauksena näyttää siltä, että HEX-yhtiöt olisivat kaikki siirtymässä MSCI North Europen osaksi tai sitten ehkä Stoxxiin.

SJ: Mitä tulee tapahtumaan?

KESÄN INDEKSIHUIPPUKOKOUS

P: Kuvittelisin, että tämä asia ratkeaa kesän indeksihuippukokouksessa, jossa kaikki ovat paikalla, EU-maiden indeksiministereitä myöden ja tärkeimpänä tietysti S&P, Stoxx ja MSCI:n pamput. Suomi ei tosin taaskaan saannut pienen MSCI World -kokonaisindeksipainonsa johdosta omaa edustusta pääkokoukseen, mutta ovat yrittäneet vaikuttaa EU:n kautta.

Suomen valtion ykköspyrkimys on tunnetusti jo pitkään ollut saada tukea ehdotukselleen saada Solidiumin omistuksille free float -määritys. Tässä onnistuessaan Fortumin osakkeita voisi siirtää valtioneuvoston kansliasta Solidiumiin, jolloin Fortumin indeksipaino nousisi. Tämä puolestaan mahdollistaisi osakeannin, jolla yhtiö saisi kauan kaivattua rahaa sähkönjakelun palauttamiseksi Lappiin, joka on tunnetusti ollut pimeänä koko MSCI:n edellisen laskentamuutoksen jälkeisen ajan.

Näyttää tosin siltä, että ainoa härmäläinen edustus kesän kokouksessa tulee taas olemaan joku metsäteollisuuden äijä, joka pääsee MSCI Pulp & Paper-painonsa ansiosta johonkn metsäindeksi sivujuonikokoukseen. Mutta siellä ei tietysti isoista asioista päätetä.

Keskusindeksilaskijat tiedottavat sitten päätöksistään seuraavan indeksipainokokouksensa jälkeen. Johtokunnan puheenjohtaja pitää normaalisti lehdistötilaisuuden kokouksen jälkeen ja avaa päätöksiä maailman lehdistölle.

SJ: Eli, mitä siis teen Postin kanssa?

P: En oikein tiedä.

SJ: Asia selvä, ei voi mitään. Meidän tulos on joka tapauksessa juuri nyt vähän paineessa, joten ehkä muutenkin ihan hyvä vähän odottaa.

P: Tuloksella ja taseella ei ole tässä yhteydessä merkitystä. Niitä ei katso kukaan.

VALLANKUMOUKSELLINEN LIIKEIDEA

SJ: Mitäs muuten itse teet nykyään?

P: Sain hiljattain huikean liikeidean. Olen perustamassa sijoitusrahastoa, joka tutkisi yhtiöiden taseita tilaamani mainion Zenostock-palvelun avulla ja ostaisi sitten parikymmentä sellaista osaketta salkkuun, joiden hinta pörssissä, tutkimani tilinpäätöksen lukuihin nähden, vaikuttaa alhaiselta. Rahaston tavoite olisi tuottaa enemmän kuin osakemarkkinaindeksi.

SJ: En tiedä mitä sanoa – huikea oivallus! Suorastaan vallankumouksellinen idea.

Lopuksi

On siis hyvä muistaa, että indeksisijoittajalle on toimintansa rakenteesta johtuen väkisinkin yhdentekevää mikä yksittäisen yrityksen pörssiarvostus on, onko se ’halpa’ vai ’kallis’ tai oikeastaan mitä firma ylipäätänsä tekee. Tämä ei sinänsä ole vaarallista – kunhan passivipääoman kokonaismäärä ei kasva liian isoksi.

Koska tällöin, mitä suuremmaksi indeksisijoituspääoma kasvaa, sen arvaamattomammaksi koko markkinoiden käyttäytyminen tulee aivan kaikilta osin muuttumaan, kunnes se tietysti kehityksen ääripäässä ja määritelmällisesti lakkaisi, ehkä esimerkiksi yllä kuvatuilla tavoilla, kokonaan toimimasta.

Älkää siis kaikki sijoittajat sijoittako ihan kaikkia varojanne indeksituotteisiin.

Zenostock

Tutustu Zenostockin koko sisältöön | Bekanta dig med Zenostocks hela innehåll

Pelaa osakebiljardia | Spela aktiebiljard

Zenostock on verkossa toimiva osakkeiden ja osakesalkkujen etsintä- ja tutkimuspalvelu, joka tuottaa ideoita ja arvokasta tietoa itsetoimiselle osakesijoittajalle. Palvelu toimii kokeneiden salkunhoitajien työkaluna ja on sittemin avattu kaikille pörssinoteeratuista osakkeista kiinnostuneille sijoittajille. Palvelun tavoitteena on tunnistaa alhaisesti hinnoitellut osakkeet.

Tämä blogi sisältää Zenostock-palvelussa julkaistavia artikkeleita.

Zenostock är en nättjänst ämnad för att söka efter och forska i aktier och aktieportföljer. Tjänsten producerar idéer och värdefull information för den självständige aktieplaceraren. Zenostock fungerar som arbetsredskap för erfarna professionella portföljförvaltare och har sedermera gjorts tillgänglig för den aktieintresserade allmänheten. Zenostocks huvudsakliga syfte är att hitta underprisatta aktier.

Denna blog innehåller artiklar publicerade i Zenostock-tjänsten.


Tämän artikkelin sisältö ei ole sijoitustutkimusta, rahoitusanalyysiä eikä sijoitusneuvontaa, eikä artikkelin sisältöä saa tulkita minkään­laisena suosituksena ostaa tai myydä mitään osaketta tai sijoitus­kohdetta. Mitään takeita tämän artikkelin sisällön oikeel­lisuudesta ei voida antaa. Jos tämän artikkelin lukija haluaa muodostaa jostain osakkeesta tai sijoitus­kohteesta mielipiteen mahdollista sijoituspäätöstä varten, vastaa hän tästä vain ja ainoastaan itse. Tässä tapauksessa suosittelemme, että lukija joko itse tai mahdollisen sijoitus­neuvojansa kanssa hankkivat lisätietoa asiasta.

Zenito Oy julkaisee artikkeleita aiheista, jotka Zenito Oy syystä tai toisesta pitää mielenkiintoisina. Tämä ei tarkoita sitä, että asia objektiivisesti tarkasteltuna olisi mielenkiintoista tai relevanttia.

Innehållet i denna artikel är inte investerings- eller finansanalys och inte heller investerings­rådgivning. Artikelns innehåll får inte heller ses som någon form av rekommendation att köpa eller sälja någon aktie eller annat placeringsobjekt. Inga garantier angående innehållets riktighet i denna artikel kan ges. Ifall läsaren av denna artikel vill forma en åsikt beträffande någon aktie eller något placerings­objekt för ett eventuellt placeringsbeslut, ansvarar läsaren och enbart läsaren själv för detta. I detta fall rekommenderar vi att läsaren antingen själv eller tillsammans med sin eventuella investerings­rådgivare införskaffar tilläggsinformation angående saken.

Zenito Oy publicerar artiklar om ämnen, som Zenito Oy av en eller annan orsak anser vara intressanta. Detta betyder inte att ämnet, objektivt sett, skulle vara intressant eller relevant.

Tällä sivulla ja linkeistä avautuvan materiaalin on tuottanut ja toimittanut Zenostock. Nordnet Bank AB (Nordnet) ei ole osallistunut materiaalin laatimiseen eikä ole tarkistanut sen sisältöä tai tehnyt sisältöön muutoksia. Näin ollen Zenostock vastaa materiaalista ja siitä, että materiaali noudattaa sovellettavia lakeja ja säädöksiä, ei Nordnet.

Materiaali ei ole yksilöllistä sijoitusneuvontaa. On tärkeää, että sijoittajana teet sijoituspäätöksen harkitusti, esimerkiksi perustat sijoituspäätöksen omaan arvioosi eri lähteistä saaduista tiedoista. Nordnet ei vastaa mistään välittömästä tai välillisestä vahingosta tai menetyksestä, jotka johtuvat tämän sivun tietojen käytöstä. Aineistoa ei saa kopioida ilman Nordnetin nimenomaista suostumusta.

On mahdollista, että Nordnetillä voi olla omistuksia arvopapereissa, joita esitellään tässä materiaalissa. Tällaiset mahdolliset omistukset on hankittu ainoastaan hallinnollisista syistä, eli niillä ei tavoitella voittoa.

Nordnetin toimintaa valvoo Ruotsin valvontaviranomainen, Finansinspektionen. Lisäksi Nordnetin Suomen sivuliikkeen toimintaa valvoo menettelytapojen osalta Suomen Finanssivalvonta.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.01.2023 10:07

Nämä mitäjoskaikkitekevätnäin- järkeilyt ovat aina yhtä naurettavia. Mitä jos kaikki haluaisivat äänestää kokoomusta? Mitä jos kaikki haluaisivat muuttaa pois Suomesta? Mitä jos kaikki lopettaisivat sijoittamisen indeksirahastoihin? Tämä Zenostock myynee jotain palveluita suoriin osakesijoituksiin sijoittaville. Tsemppiä heille. Itse maksan koko maailmaan sijoittavasta indeksi-etf:stä 0,20%/vuosi. Ja kaikki rahat ovat kiinni siinä. Siinäpä huikea liikeidea. Don’t do something, just stand there on mottoni. ”P: Sain hiljattain huikean liikeidean. Olen perustamassa sijoitusrahastoa, joka tutkisi yhtiöiden taseita tilaamani mainion Zenostock-palvelun avulla ja ostaisi sitten parikymmentä sellaista osaketta salkkuun, joiden hinta pörssissä, tutkimani tilinpäätöksen lukuihin nähden, vaikuttaa alhaiselta. Rahaston tavoite olisi tuottaa enemmän kuin osakemarkkinaindeksi.” Piensijoittajan… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki