Siirry pääsisältöön

Kryptovaluuttojen vuosi sai katastrofaalisen päätöksen

Sijoitusvuosi 2022 loppuu parin viikon päästä – hyvä niin. Takana on vaikea vuosi kaikille omaisuusluokille. Kryptovaluutat ovat kärsineet tyypilliseen tapaansa muita enemmän. Tähän ovat vaikuttaneet alaa järisyttäneet konkurssit, joita saatiin vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla useita. Viimeisimpänä FTX-pörssin romahdus.

Tämä artikkeli on yhteenveto loppuvuoden 2022 tapahtumista kryptomarkkinassa. Löydät aiemmat analyysini Nordnetissä tästä linkistä.

Konkurssien sävyttämä loppuvuosi

Julkaisin edellisen puolivuosikatsauksen Nordnetin blogissa 7. kesäkuuta. Bitcoinin kurssi oli tuolloin hieman yli 29.000 dollaria. Se tuntui siihen aikaan todella matalalta, mutta tänään bileet käynnistyisivät välittömästi jo 20.000 dollarin ylityksestä.

Kryptovaluuttojen kurssit olivat juuri toipuneet Terra Lunan ja UST-stablecoinin romahduksesta. Markkinaan näytti muodostuvan uusi pohja, kunnes seuraava pommi räjähti. Sektorin suurin lainapalvelu Celsius sulki ovensa vain pari päivää myöhemmin. Bitcoinin kurssi syöksyi kymmeniä prosentteja alemmas.

Alla olevassa Bitcoinin kurssigraafissa on merkitty edellisen blogipostauksen julkaisupäivä.

Tämän seurauksena myös Three Arrows Capital (3AC) -niminen hedgerahasto romahti. Kyseinen firma on pystyssä miljardeja dollareita velkojilleen vielä tänäkin päivänä. Näistä konkursseista muodostui nopeasti uusia tartuntoja. Ainakin puoli tusinaa merkittävää pörssiä ja lainapalvelua meni nurin.

Kesän romahduksesta seurasi noin viiden kuukauden mittainen sivuttaisliike. Kryptomarkkina kiri heinäkuussa nousuun osakkeiden vanavedessä, mutta Fed-pomo Jerome Powell päätti bileet tylyillä lausunnoillaan ja ajoi kurssit elokuussa uuteen laskuun.

Marraskuun alussa kryptomarkkina räjähti todellinen atomipommi, kun FTX-pörssi ja sen ”oikeana kätenä” toiminut Alameda Reserach ajautuivat konkurssiin. En käsittele aihetta tarkemmin tässä blogissa, koska se on niin tarkkaan kaluttu jo mediassa. Myös Nordnetin Rahapodissa on käsitelty aihetta yli tunnin mittaisella videolla.

Kryptosijoittajat ovat olleet FTX:n romahduksen jälkeen kuin tulisilla hiilillä. Kaikki pelkäävät uusia tartuntoja. Etenkin Digital Currency Groupin omistama prime broker Genesis on konkurssiuhan alla. Joidenkin arvioiden mukaan jopa koko emoyhtiö DCG voi olla suurissa vaikeuksissa.

Vuoden 2022 karhumarkkina on ollut pahempi kuin mikään kryptojen historiassa. Aiemmissa romahduksissa sijoittajien portfoliot sulivat, mutta nyt miljoonat ihmiset ovat menettäneet myös stablecoin- ja fiat-talletuksensa konkurssipesien syövereihin.

Ennätysmäärä DeFi-hakkerointeja

Ihan kuin edellä mainituissa konkursseissa ei olisi riittävästi kestettävää, niin vuosi 2022 on ollut todella ruma myös hakkerointien osalta. Lohkoketjudataa analysoiva Chainanalysis raportoi jo kaksi kuukautta sitten tappioiden olevan lähes kolme miljardia dollaria.

Tämän jälkeen olemme nähneet satojen miljoonien dollareiden lisätappiot, joten vuosi 2022 tekee tässäkin suhteessa ennätyksiä.

Erona aiempiin vuosiin on iskujen keskittyminen lähes täysin DeFi-sektoriin eli hajautettujen protokollien maailmaan. Vuoden 2022 teemana ovat olleet token-siltoihin tehdyt hakkeroinnit.

Token-silta tarkoittaa kahden eri lohkoketjun välillä olevaa silta. Sen molemmissa päissä on älysopimus, joka valvoo transaktioita ja pitää huolen siitä, että sillan kautta ei voida kotiuttaa enempää varoja kuin sen läpi on jo siirretty.

Hakkerit ovat iskeneet juuri näihin älysopimuksiin ja tyhjentäneet varoja parin miljardin dollarin arvosta.

Vuosi 2022 on koetellut kryptosijoittajia siis todella kovalla kädellä. Jos on selvinnyt tästä myrskystä jotenkin kuivin nahoin, on kärsinyt silti portfoliossaan 70–90 prosentin tappiot.

Kryptovaluutat ovat Fedin vankina

Sijoitusvuosi 2022 on ollut tyly kaikille sijoittajille. Kenelläkään on tuskin epäilystä, kenen piikkiin markkinan romahdus voidaan laittaa. Fed-pomo Jerome Powell käynnisti puheet kiristystoimista vuosi sitten, ja mies on toteuttanut agendaansa markkinoista välittämättä.

Tuskin kukaan oletti vuoden 2022 olevan hyvä sijoitusvuosi. Keskuspankkien kiristystoimet ovat kuitenkin olleet poikkeuksellisen kovia. Globaaleja markkinoita ohjaava Fed on nostanut korkoja nopeammin kuin koskaan historiassa vuoden 2022 toisella puoliskolla.

Sijoittajat ovat toivoneet Fed-pomo Powellilta signaaleja pivotista eli politiikan muutoksesta. Powell on kuitenkin pysynyt tiukkana koko vuoden, eikä tarjonnut helpotusta myöskään joulukuun FOMC:n kokouksessa.

Ilmaisen rahan poistuminen markkinoilta sai tänä vuonna myös kryptovaluutat laskuun. Jokaiselle on tullut selväksi, että Bitcoinin kurssia ohjaa eniten mr. Jerome Powell ja likviditeetti. Kryptomarkkinan omat ongelmat ovat toki vauhdittaneet alamäkeä entisestään.

Kryptosijoittajien on turha elätellä toiveita uudesta noususta muuta markkinaa vastaan. Olemme siis samassa veneessä osakesijoittajien kanssa – ainakin toistaiseksi. Kirjoitin toukokuun artikkelissa, että Bitcoin on korreloinut osakemarkkinan kanssa jo paljon yleistä näkemystä pidempään. Tämä korrelaatio on vain jäänyt muun uutisoinnin varjoon.

Jos kryptomarkkinan tilanne näytti synkältä vuosi sitten, niin tilanne on monta kertaluokkaa ankeampi tänä jouluna. FTX:n romahduksen jälkipyykkiä ei ole vielä siivottu. Pinnan alla on useita potentiaalisia mustia joutsenia, jotka voivat saada aikaan lisää hävitystä. Tähän on syytä varautua.

Ethereumin The Merge onnistui hienosti

Vuoden 2022 lopulla saatiin myös positiivisia uutisia. Ethereumin vuosi valmisteltu The Merge -päivitys suoritettiin onnistuneesti syyskuun puolivälissä. Kirjoitin aiheesta jo syksyllä laajemman artikkelin tänne Nordnetiin, mutta sivutaan tapahtumia myös lyhyesti tässä.

The Mergen suurin muutos oli Ethereumin siirtyminen Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Tämä tarkoittaa louhinnan päättymistä. Ethereumin lohkoketjua ylläpitävät nyt validaattorit, jotka steikkaavat ETH-tokenia eli Etheriä.

The Mergestä on seurannut kaksi konkreettista muutosta. Ethereumin energiankulutus putosi 99,99 prosenttia, mikä on tehnyt siitä houkuttelevamman sijoituskohteen instituutioille. Tämän lisäksi Etherin inflaatio on kadonnut lähes kokonaan!

Alle oleva kuva on ultrasound.money -sivustolta, joka tilastoi Etherin valuuttavarannon muutoksia The Mergen jälkeen.

Kuvassa on simuloitu Etherin varannon muutos vanhalla rahapolitiikalla (3,58 % inflaatio), Bitcoinin inflaatiolla (1,7 %) sekä The Mergen jälkeen (0,005 %). Ethereumin varanto on kasvanut 95 päivässä vain 1909 ETH. Vanhalla mallilla se olisi kasvanut 1,1 miljoonaa ETH!

Syy, miksi Ethereum ei ole jo nyt deflatorinen valuutta, on verkon vähäinen käyttö karhumarkkinan pohjalla. Kun aktiviteetti nousee, Ethereumin varanto alkaa jopa pienentyä. Ethereumin kurssi ei ole reagoinut tähän muutokseen, koska karhumarkkinan syövereissä hyvät uutiset jäävät suuremman trendin varjoon. Vaikutukset näkyvät kyllä tulevina vuosina.

Ethereumin steikkaus on herättänyt myös keskustelua, sillä steikatut varat ovat toistaiseksi lukittu. Tuoreiden tietojen mukaan steikkauksen lukitus poistuu 3–4 kuukauden päästä. Tämä houkuttelee todennäköisesti mukaan yhä enemmän sijoittajia.

Tulevat vuodet näyttävät mielestäni Ethereumin kannalta lupaavilta.

Suomalaisyhtiö sai lisenssin europohjaiselle vakaavaluutalle

Kaiken draaman keskellä on saatu positiivisia uutisia myös Suomesta. Kotimainen Membrane Finance kertoi joulukuun alussa uudesta rahoituskierroksesta ja EUROe-nimisestä stablecoinista.

Membrane Financelle on myönnetty Suomen Finanssivalvonnan toimesta lisenssi luoda europohjainen vakaavaluutta. Yhtiön mukaan kyseessä on ensimmäinen reguloitu ja lisensoitu stablecoin EU:ssa. Tämä on todella hieno uutinen monestakin eri syystä.

Stablecoin-markkina on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Esimerkiksi Tetherin (USDT) markkina-arvo on 66 miljardia, USD Coinin 44 miljardia ja Binance USD:n 18 miljardia. On hienoa nähdä suomalaisyhtiön astuvan tälle pelikentälle.

Bisnes on myös todellinen rahasampo vakaavaluuttojen liikkeellelaskijoille johtuen keskuspankkien koronnostoista. Dollaripohjaisten stablecoinien vakuudet sijoitetaan Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin, joille maksetaan nollakorkojen sijasta jo useiden prosenttien tuottoja.

Euro on toistaiseksi jäänyt Yhdysvaltain dollarin jalkoihin stablecoin-markkinassa. On tärkeää saada myös europohjainen vakaavaluutta laajempaan käyttöön. EUROe on nyt paalupaikalla tässä kisassa, sillä se täyttää myös tulevan MiCa-regulaation vaatimukset.

Toistaiseksi on vielä vaikea arvioida EUROe:n menestystä. Kyseessä on Ethereum-alustalla julkaistava stablecoin, joten pörssien ja suurimpien DeFi-appien on helppo ottaa se käyttöön. Todennäköisesti EUROe-kolikkoa voi ostaa vuoden 2023 puolella myös suomalaisista kryptovaluuttapörsseistä.

Toivottavasti EUROe avaa latua myös muiden suomalaisyhtiöiden menestykselle. Suomi on valitettavan harvoin esillä kryptosektorin uutisissa. Kenties tähän saadaan lähivuosina muutos!

Vuonna 2023 nähdään käänne parempaan

Vuoden 2021 joulukuun ja vuoden 2022 kesäkuun analyysit olivat sävyiltään synkkiä. Markkinan näkymät olivat huonot, ja tämä on valitettavasti myös käynyt toteen. En uskalla vielä julistaa pohjan löytyneen, mutta eiköhän tilanne ala ensi vuonna kääntyä parempaan.

Inflaatio on Yhdysvalloissa kääntynyt laskuun, ja se putoaa kevään aikana entisestään tulevan taantuman myötä. Myös Fedin koronnostot ovat viittä vaille päätöksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kiristystoimet ovat saavuttaneet jokseenkin huippunsa. Mitä nopeammin inflaatio putoaa lähelle Fedin tavoitteita, sitä nopeammin myös korkoja voidaan laskea.

Vaikka QT jatkuisi taustalla, on vaikea nähdä olosuhteiden muuttuvan nykyisestä merkittävästi heikommaksi riskiassettien osalta, joihin kryptovaluutat kiistatta kuuluvat.

Oma arvaukseni on se, että karhumarkkinan pohja saadaan kryptovaluutoissa Q1:n aikana. Haiskahtaa vähän siltä, että saamme vielä yhden reilumman laskun FTX:n seurauksena, sillä kaikki huterat toimijat eivät ole vielä romahtaneet. Tähän ainakin itse varaudun.

Vuoden 2023 aikana käynnistyvät myös odotukset kevään 2024 Bitcoin-halvingista. Vaikka markkinoita ohjaa todellisuudessa Jerome Powell, niin Fedin rahapolitiikan löystyminen ja Bitcoinin halving-syklin käänne parempaan osuvat todennäköisesti hyvin yksiin.

Seuraavan puolen vuoden aikana lyödään myös lukkoon regulaatiota sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Tämä tuo paljon kaivattu varmuutta myös institutionaalisille sijoittajille.

Luvassa lienee ainakin yksi ankea kvartaali, jonka jälkeen markkinat alkavat pikkuhiljaa toipua. En kuitenkaan usko rajumpiin nousuihin vielä aivan lähiaikoina. Vuosi 2022 on aiheuttanut niin paljon tuhoa sijoittajien portfolioissa, että toipuminen kestää aikansa.

Kryptovaluutat ovat joka tapauksessa tulleet jäädäkseen. Metaversumi, NFT, GameFi ja muut Web3-trendit muhivat myös taustalla ja nousevat myös hiljalleen takaisin otsikoihin. Ala toipuu tästäkin karhumarkkinasta, kuten on toipunut kaikista muistakin. HODL!

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta Nordnetin lukijoille.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

→ Tutustu kryptovaluuttasijoittamiseen Nordnetissä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki