Siirry pääsisältöön

Ethereumin The Merge -päivitys onnistui täydellisesti

ethereum the merge

Vuosi 2022 on ollut täynnä dramaattisia tapahtumia kryptovaluuttojen maailmassa. Tästä huolimatta Ethereumin The Merge -päivitys on täysin omassa kastissaan. Kyseessä oli yksi suurimmista ja tärkeimmistä tapahtumista kryptovaluuttojen historiassa. Käyn tässä artikkelissa läpi The Merge -päivityksen vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

The Merge on vuosien työn tulos

Otetaan ensin lyhyt yhteenveto The Merge -päivityksen taustoista. Miksi tällainen operaatio suoritettiin?

Ethereumin lohkoketju käynnistyi hieman yli seitsemän vuotta sitten, heinäkuussa 2015. Jo tuolloin oli selvää, että Ethereum tulee siirtymään louhintaa käyttävästä Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Tämän siirtymän vain kuviteltiin tapahtuvan huomattavasti nopeammin.

Ethereumiin on tehty pienempiä ja suurempia päivityksiä sen ensimetreistä lähtien. Järjestelmää on parannettu pala kerrallaan, ja kaikki tämä työ on valmistanut Ethereumia The Merge -päivitystä varten.

Vuoden 2022 aikana suoritettiin myös valtavasti testejä. The Merge ajettiin ensin läpi onnistuneesti Ethereumin testiverkkoihin, minkä lisäksi suoritetiin lukuisia ns. shadow fork -päivityksiä. Valmistelutyö todellakin kannatti, sillä The Merge onnistui täydellisesti.

The Merge ei parantanut Ethereumin suorituskykyä

Ethereumin arkkitehtuuri voidaan jakaa karkeasti kahteen tasoon: prosessointitaso ja konsensustaso.

Prosessointitasolla suoritetaan kaikki transaktiot Ethereum-verkossa ja prosessoidaan mm. älysopimuksille annetut komennot. Konsensustasolla rakennetaan lohkoketju eli muodostetaan konsensus tallennettavasta informaatiosta verkon validaattoreiden kesken.

The Merge oli päivitys konsensustasoon. Kuten alussa mainittiin, Ethereum siirtyi Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Tämä tarkoitti käytännössä louhintatyön loppumista. Louhijat on nyt korvattu validaattoreilla, jotka steikkaavat Etheriä eli lukitsevat tietyn verran ETH-tokeneita saadakseen validaattorin roolin.

Validaattori on oikeutettu steikkauspalkkioihin, jotka vastaavat louhijoiden saamia lohkopalkkioita.

Ethereumin Proof of Stake -lohkoketju on ollut toiminnassa jo joulukuusta 2020 lähtien. Se tunnetaan nimellä Beacon Chain. Se on pyörinyt Ethereumin varsinaisen lohkoketjun rinnalla tähän asti. The Mergen yhteydessä validaattorit ottivat ylläpidon haltuun louhijoilta.

On tärkeää ymmärtää, että The Merge ei parantanut Ethereumin suorituskykyä. Kaikki ongelmat rajallisesta kapasiteetista ovat edelleen olemassa. The Merge oli kuitenkin tärkeä etappi matkalla kohti skaalautuvaa Ethereumia. Tähän palataan artikkelissa vielä myöhemmin.

The Merge tapahtui torstaina 15.9.

The Merge oli todennäköisesti seuratuin yksittäinen tapahtuma kryptovaluuttojen historiassa. Samalla ball parkilla on lähinnä Bitcoinin halving toukokuussa 2020. Kryptoskeneen on tullut tämän jälkeen niin paljon uusia kasvoja, että The Merge oli todennäköisesti astetta seuratumpi.

Päivitys suoritettiin torstaina 15.9. noin klo 9:40 Suomen aikaa. Seurasin itse historiallista tapahtumaa ja onnistuin taltioimaan myös hetken videolle. Voit tsekata Proof of Work -Ethereumin viimeiset sekunnit tästä twiitistä.

Myös Yle teki uutisen aiheesta. Artikkelissa The Mergeä kuvattiin vastaavaksi prosessiksi kuin lentokoneen moottorin vaihtaminen kesken ilmalennon. Vaikka tämä analogia on hieman liioiteltu, se antaa kuitenkin osviittaa asian vakavuudesta.

Pelkästään Ethereumin ETH-tokenin markkina-arvo lähenteli tapahtumahetkellä 200 miljardia dollaria. Tämän lisäksi sen päälle on rakennettu tuhansia sovelluksia, joissa on lukittuna kymmeniä miljardeja dollareja varallisuutta. Tähän päälle sillat ja linkit muihin lohkoketjuihin.

Panokset olivat siis kovat. Toistaiseksi näyttää siltä, että Ethereumin päivitys onnistui täydellisesti.

The Merge ei vaikuttanut merkittävästi Ethereumin kurssiin. Päivityksen jälkeen nähtiin pieni sell the news -efekti, sillä Ethereumin kurssi putosi noin 10 prosenttia Bitcoiniin verrattuna.

Ethereumin inflaatio vs. deflaatio

The Merge on isossa kuvassa yksi etappi kohti lopullista Ethereumia. Sen suuremmat vaikutukset nähdään vasta tulevina vuosina. Päivityksellä on myös kaksi merkittävää lyhyen tähtäimen vaikutusta: louhinnan loppuminen sekä Ethereumin muuttuminen deflatoriseksi valuutaksi.

Jos asia on näin, niin miksi Ethereumin varanto on kuitenkin kasvanut The Mergen jälkeen? Miksi inflaatio ei ole muuttunut deflaatioksi? Käsitellään tämä aihe seuraavaksi.

Alla oleva matriisi kertoo, miten Ethereumin deflaatio toimii. Kyse on steikatun Etherin sekä poltettujen transaktiomaksujen yhdistelmästä. Ethereum on deflatorinen, kunhan verkossa on riittävästi aktiviteettia, jotta poltetut transaktiomaksut kattavat steikkaajille maksetut palkkiot (inflaatio). Suosittelen käymään läpi tämän hyödyllisen Twitter-ketjun kokonaisuudessaan, josta alla oleva kuva on poimittu.

Koko kryptomarkkina on tällä hetkellä syvällä karhumarkkinan pohjalla. Ethereumin aktiviteetti ons alhaisinta pariin vuoteen. Verkossa ei ole ruuhkaa, joten käyttäjien maksamat kulut (base fee) ovat myös pieniä. Tämän vuoksi ne eivät aivan kata inflaatiota.

Ethereumista tulee deflatorinen valuutta, kun verkon käyttö nousee edes aavistuksen lähemmäs normaalia tasoa. Tämä grafiikka näyttää hyvin elo- ja syyskuun aktiviteetin eron verrattuna aiempiin kuukausiin.

Tämän lisäksi on syytä huomioida, että inflaatio on pudonnut The Mergen jälkeen noin 95 prosenttia. Alla oleva kuva on ultrasound.money-sivustolta. Voit seurata sieltä reaaliajassa Ethereumin inflaatioita / deflaatiota.

Jos Ethereum olisi jatkanut Proof of Work -konsensuksella vanhaan malliin, The Mergen jälkeen olisi maksettu (artikkelin kirjoitushetkellä 21.9.) 76.000 ETH louhintapalkkioina. Nyt uutta Etheriä on tullut markkinoille vain 4.000 kappaletta.

Ethereumin inflaatio on tällä hetkellä vain 0,2 prosenttia entisen 3,8 prosentin sijaan. Pudotus on valtava. Vertailun vuoksi, Bitcoinin inflaatio on 1,7 prosenttia.

Ethereumin varanto kasvaa siis nykyisessäkin ympäristössä huomattavasti aiempaa hitaammin. Vaikutus on ollut suurin piirtein sama kuin neljällä peräkkäisellä Bitcoin-halvingilla.

Ethereumin seuraavat askeleet

Nyt kun The Merge on saatu onnistuneesti maaliin, kysymys kuuluu: mitä seuraavaksi? Perustaja Vitalik Buterinin mielestä Ethereum on The Mergen jälkeen noin 55-prosenttisesti valmis.

Ethereum-kehittäjillä on edessään vielä paljon työtä. Seuraava merkittävä askel on Shanghai-niminen päivitys. Se poistaa Ethereum-steikkaajien lukituksen. Shanghain aikatauluksi on annettu tällä hetkellä 6–12 kuukautta.

Ethereumin steikkaajat ovat siis lukinneet varansa ylläpitoon jo joulukuusta 2020 lähtien, vaikka kotiutusmahdollisuutta ei ole. Tästä huolimatta steikkaukseen on lukittu noin 14,5 miljoonaa Etheriä, ja määrä kasvaa varmasti tulevina vuosina.

Vitalik Buterin kutsuu Ethereumin viimeisiä askeleita nimellä endgame. Tämän prosessin ensimmäinen vaihe oli The Merge. Sitä seuraa vielä neljä vaihetta, joista seuraava on The Surge. Kyseinen etappi lienee sijoittajien kannalta merkittävin, sillä se tuo mukanaan kauan kaivatut skaalauspäivitykset.

Tällä hetkellä The Surgen aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa, mutta sitä odotetaan tapahtuvaksi vuoden 2023 aikana. Siihen asti Ethereumin skaalauksessa auttavat rajusti suosiotaan lisäävät Layer 2 -ratkaisut kuten Arbitrum ja Optimism sekä sivuketjuna toimiva Polygon.

The Mergen vaikutukset pitkällä tähtäimellä

The Mergen suurimmat vaikutukset nähdään todennäköisesti vasta parin vuoden kuluessa. Missään nimessä ei puhuta viikoista, enkä usko itse edes parin kuukauden aikaikkunaan. Siitä pitää huolen nykyinen makrotalouden ympäristö.

Moni The Mergestä raportoinut media on nostanut esiin energiankulutuksen. Siirtyminen pois louhinnasta steikkaukseen pudotti Ethereumin energiankulutusta arviolta 99,9 % prosenttia. Samalla Ethereumista tuli ESG-yhteensopiva sijoituskohde.

Monien mielestä ESG on suorastaan kirosana sijoitusmaailmassa. Niin tai näin, ESG ohjaa institutionaalisten sijoittajien eli ison rahan päätöksiä. Nyt Ethereum kelpaa näille tahoille sijoituskohteeksi. Mikä parasta, Etherin holdaamisesta saa myös vuosikorkoa steikkauksen kautta.

Tähän saakka instituutioiden raha on valunut lähes yksinomaan Bitcoiniin. Nyt Ethereumista on tullut ainakin vahva kandidaatti. Viime vuosina lanseeratut ETF-tuotteet tukevat myös tätä ajatusta.

Ethereumin siirtyminen pois louhinnasta tekee Bitcoinista yhä selvemmän kohteen energiakritiikille. Hyvä esimerkki tästä on Greenpeace USA, joka lanseerasi heti The Mergen jälkeen uuden some-kampanjan Bitcoinin energiankulutusta vastaan.

Osa Ethereum-kriitikoista uskoo, että siirtyminen Proof of Stake -konsensukseen tekee siitä todennäköisemmän kohteen SEC:lle. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on uhkaillut, että lähes kaikki kryptovaluutat olisivat sen silmissä arvopapereita Bitcoin pois luettuna.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa sorvataan uuden kryptoregulaation askelmerkkejä. Aika näyttää, mitä vaikutuksia The Mergellä on Ethereumin kannalta. Toistaiseksi kyse on lähinnä huhuista.

Ethereum sijoituskohteena

Miltä Ethereum näyttää kaiken tämän jälkeen sijoituskohteena?

Mielestäni The Merge oli tärkeä etappi matkalla kohti ”lopullista” Ethereumia. Proof of Work oli todella iso rajoite Ethereumin kaltaiselle käyttöjärjestelmälle. Bitcoinille PoW sopii, mutta Ethereum ei voi skaalautua ja kilpailla PoW-lohkoketjuna.

The Merge avaa myös uuden ladun institutionaalisille sijoittajille. ESG-yhteensopivuus ja vuosikorko steikkaukselle ovat houkutteleva yhdistelmä. Ethereumin suosio tulee hyvin todennäköisesti kasvamaan ns. ison rahan sijoittajien keskuudessa.

Ei unohdeta myöskään Ethereumin rahapolitiikkaa. Sen inflaatio on tälläkin hetkellä lähes nollan tasolla ja painuu pakkaselle (deflaatio) kunhan markkina taas elpyy. Jos on pitänyt Ethereumia hyvänä sijoituskohteena aiemmin, on vaikea nähdä, miten fundamentit olisivat heikentyneet.

Bitcoin-maksimalistien mielestä tilanne on tietysti toinen. Sanasota Ethereum- ja Bitcoin-maksien välillä onkin kiihtynyt The Mergen jälkeen melkoisesti. Mielestäni näitä kahta ei pitäisi verrata sijoituskohteena, enkä halua itse osallistua tähän miekkailuun. Toivottavasti siirtyminen Proof of Stake -valuutaksi vain erottaisi Bitcoinin ja Ethereumin selkeämmin toisistaan.

Bitcoin ja Ethereum mahtuvat hyvin yhteen portfolioon ja tarjoavat yhdessä todella kattavan kokonaisuuden kryptomarkkinasta.

Hyvää syksyn jatkoa Nordnetin lukijoille! Palataan asiaan vuoden kolmannen kvartaalin jälkilöylyissä.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

→ Tutustu kryptovaluuttasijoittamiseen Nordnetissä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.09.2022 11:22

Tyhmän harrastesijoittajan kysymys. Tekeekö tracker sertifikaateilla enään mitään ? Kannattaako ne myydä äkkiä vai kasvaako niiden arvo edelleen jos/kun ethereumin arvo kasvaa ?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki