Siirry pääsisältöön

Bitcoinilla synkkä alkuvuosi

Vuosi 2022 on ollut raskasta aikaa sijoittajille. Sekä osakkeet että bondit ovat miinuksella, ja käteisen arvoa nakertaa historiallinen inflaatio. Myös Bitcoinin kurssi on laskenut rajusti. Lause ”Nowhere to hide” kuvaa hyvin sijoittajan eri vaihtoehtoja.

Käyn tässä artikkelissa läpi kevään suurimpia teemoja Bitcoiniin liittyen. Voit lukea aiemmat kirjoitukseni tästä linkistä.

Taistelu inflaatiota vastaan

Inflaatio on ollut suuri puheenaihe ainakin vuoden päivät. Se on poikkeuksellisen korkealla tasolla sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Samalla inflaatiosta on tullut Fedin (Yhdysvaltain keskuspankin) vihollinen numero yksi.

Myös Joe Biden halua taklata inflaatio-ongelman mahdollisimman nopeasti. Edessä ovat pian Yhdysvaltain välivaalit, ja Bidenin kannatus on todella matalalla. Inflaatio iskee pieni- ja keskituloisiin äänestäjiin ja luo poliittista painetta. Tämä heijastu myös Fedin toimintaan.

Yhdysvaltain keskuspankki aloitti keväällä koronnostot inflaation selättämiseksi. Pian sen tase alkaa myös supistua samalla kun korot jatkavat nousuaan. Fedin pääjohtaja Jerome Powell aikoo murskata inflaation osakemarkkinoista välittämättä.

Rahapolitiikan tiukentuminen on saanut osakkeet syöksyyn. Vuoden alku on ollut Yhdysvalloissa niin heikko, että vertailukohtia on haettu lähes sadan vuoden takaa. Jopa globaalit jättiläiset ovat romahtaneet kymmeniä prosentteja yhden päivän aikana.

Alla on esimerkkinä Metan (ex Facebook) kurssigraafi.

Meta Platforms kurssikehitys

Fed otti boolimaljan pois markkinoilta ja lopetti pitkään jatkuneet bileet. Vuosi 2022 onkin ollut kuin yksi pitkä dagens efter. Tähän olotilaan ei ole löytynyt helpotusta mistään sijoitusluokasta.

Kryptovaluuttojen kurssit ovat myös romahtaneet. Jopa top 10 -listalta löytyy yli 85 prosenttia pudonneita kryptovaluuttoja. Bitcoin ja Ethereum ovat pitäneet odotetusti pintansa muita kryptoja paremmin.

Vuosi 2022 on murskannut joidenkin mielestä Bitcoinista narratiivin digitaalisena kultana. Miksi kryptovaluutat ovat seuranneet osakkeita niin tarkasti? Käydään tätä läpi seuraavaksi.

Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoihin

Jos inflaatio on ollut puheenaihe numero yksi, niin Bitcoinin korrelaatio osakkeisiin tulee hyvänä kakkosena. Kirjoitan nyt yksinkertaistamisen vuoksi Bitcoinista, sillä loput kryptoista seuraavat karhumarkkinassa sen esimerkkiä.

Miksi korrelaatio osakemarkkinaan on niin korkealla juuri nyt? Olen itse tullut siihen johtopäätökseen, että korrelaatio on ollut todellisuudessa paljon yleistä käsitystä korkeampi ainakin 3–4 vuotta.

Samalla kun Bitcoin on kasvanut ja ”aikuistunut” sijoitusluokkana, se on liikkunut yhä enemmän myös perinteisten markkinoiden suuntaan. Korrelaatio on pudonnut ajoittain johtuen Bitcoinin sisäisistä tapahtumista (kesän 2021 louhintadraama), mutta isossa kuvassa suunta on selkeä.

Alla olevassa grafiikassa on teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi reilun kolmen vuoden ajalta. Olemme nähneet kolme romahdusta ja kaksi selkeä rallia. Bitcoin on seurannut Nasdaqia joka kerta.

Marras-joulukuun 2018, maaliskuun 2020 sekä kevään 2022 romahdukset pudottivat Bitcoinin kurssia yli 50 prosenttia. Myös 2019–2020 ja 2020–2021 nousumarkkinat edettiin samaan suuntaan.

Moni näkee tämän korrelaation huonona asiana. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi S&P 500 on ollut vihreällä 17 vuotta edellisestä 20 vuodesta. Yksi näistä punaisista vuosista on 2022. Jos Bitcoin on yhtä monta vuotta plussalla tulevaisuudessa, sen kurssiin voidaan lisätä nykyisestä ainakin yksi nolla.

Onko Bitcoin digitaalista kultaa?

Bitcoin ei ole muuttunut parissa kuukaudessa digitaalisesta kullasta riskiassetiksi. Se on aina ollut korkean riskin assetti suurimmalle osalle sijoittajista.

Digitaalinen kulta on ollut suosittu narratiivi viime vuosina – kiitos etenkin Michael Saylorin. Moni muukin”megaluokan” sijoittaja on löytänyt Bitcoinin ja kuuluttanut samaa narratiivia mediassa. Tämä on myös omasta mielestäni vahva argumentti Bitcoinin ostoon. Se on ominaisuuksiltaan äärimmäisen kova raha ja digitaalinen arvonsäilyttäjä.

Shark Tankista tuttu Kevin O’Leary on hyvä esimerkki. Hän oli äänekäs Bitcoinin vastustaja vielä muutama vuosi sitten. Nyt hän on jo yksi suosituista puhujista Bitcoin-konferenssissa.

Michael Saylor ei myy bittirahojaan koskaan. Bitcoin-maksimalistit ovat myös äänekäs joukko ikihodlaajia, mutta lukumäärällisesti pieni. Kryptovaluuttoihin sijoittaa globaalisti jo 300 miljoonaa ihmistä. Mukana on myös iso joukko hedge-rahastoja sekä muita ammattilaisia. Lukumäärällisesti suurin osa näkee Bitcoinin korkean riskin teknologiabetsinä.

Digitaalisen kullan keskustelussa palataan Bitcoinin tyyppiin sijoitusluokkana. Kyseessä on täysin uudenlainen assetti. Bitcoin on lopulta vain teknologiaa, jolla ei ole toimitusjohtajaa eikä tilinpäätöksiä. Bitcoinin hallitus ei määritä sille visiota tai missiota.

Tämä jättää tilaa jokaiselle sijoittajalle luoda oma narratiivinsa. Bitcoin näyttäytyy täysin eri tavalla köyhällä elsalvadorilaiselle sekä Wall Streetin ammattisijoittajalle. Suomalainen piensijoittaja voi olla jossain näiden välimaastossa.

Bitcoinin narratiivit ovat eläneet historiallisesti eri suuntiin. Viisi vuotta sitten keskusteltiin valuutan roolista, ja sotaa käytiin Bitcoinin sekä sen forkkien välillä. Viime vuodet on puhuttu pääasiassa digitaalisesta kullasta, eikä ketään kiinnosta yksittäisen transaktion kustannus.

Itse uskon Bitcoinin kasvavan digitaaliseksi kullaksi pitkän ajan kuluessa. Vielä toistaiseksi kyseessä on hyvin pieni sijoitusluokka, joka hakee asemaansa markkinoilla.

Stock-To-Flow -mallin nousu ja tuho

Stock-To-Flow (S2F) on Bitcoinin kurssikehitystä mallintava teoria, joka tuli julkisuuteen keväällä 2019. Sen taustalla on hollantilainen sijoitusalan ammattilainen Plan B. Mies ei ole koskaan paljastanut todellista henkilöllisyyttään.

S2F on noussut valtavan suosituksi viime vuosina. Plan B:llä on esimerkiksi Twitterissä jo 1,8 miljoonaa seuraajaa. Suosio johtuu siitä, että Plan B esitteli ensimmäisen järkevältä kuulostavan mallinnuksen Bitcoinista, joka näytti myös toimivan.

S2F:n idea on selkeä: Bitcoinin kurssia ohjaavat neljän vuoden välein tapahtuvat halvingit eli lohkopalkkioiden puoliintumiset. Bitcoinin inflaatio putoaa siis 50 prosenttia noin neljän vuoden välein.

Bitcoinin kurssi on seurannut mallin ennustetta todella hyvin. Sen ansiosta moni (itseni mukaan luettuna) uskoi esim. kesän 2021 romahduksen olevan vain väliaikainen dippi. Mallin mukaan syklin huippu ja parabolinen nousu osui vuoden 2021 ja 2022 taitteeseen.

Kaikki näytti hyvältä vielä marraskuun alussa, kun Bitcoin rikkoi uuden ATH-lukeman. Tämän jälkeen alkoi sitten synkkä meininki. Joulurallin sijaan nähtiin kymmenien prosenttien lasku. Kaikkien odottama parabolinen huipennus jäi näkemättä. S2F meni rikki.

Taustalla oli Fedin rahapolitiikan muutos. Se alkoi kääntää markkinoita laskuun jo viime vuoden puolella. Moni sijoittaja heräsi siihen todellisuuteen, että Bitcoinin kurssia ohjaavat paljon suuremmat voimat kuin puoliintumiset.

Halving-syklit käyvät järkeen Bitcoinin alkuvuosina, kun iso määrä bittirahoista oli louhimatta. Nyt bitcoineista on louhittu jo yli 90 prosenttia. Jäljellä on niin pieni määrä kolikoita, että inflaation muutoksilla ei voi olla samanlaista vaikutusta.

Miksi sitten S2F näytti toimivan aina joulukuuhun 2021 asti? Kyse saattoi olla myös sattumasta. Vuonna 2017 markkina nousi ICO-buumin myötä, ja 2020 sekä 2021 nostetta toivat DeFi- sekä NFT-buumit. Lisäksi osakemarkkinoiden nousut sattuivat sopiviin kohtiin.

Ongelmana analysoinnissa on pieni datapisteiden määrä. Halving-syklejä on ollut niin vähän, että sattumalla on valtavan suuri merkitys.

Jos S2F on mennyt rikki, niin mikä on sitten toimiva mallinnus Bitcoinin kurssikehityksestä? Tämä on juuri nyt tuhannen taalan kysymys. Mielestäni parhaillaan rakennettaa uusi malleja ja teorioita. Ainakin lyhyellä tähtäimellä edetään Nasdaqin vanavedessä.

Terran romahdus ja Bitcoin

Kryptovaluuttojen maailmassa nähtiin poikkeuksellinen romahdus kuukausi sitten. Terra-niminen projekti räjähti vain parissa päivässä. Sen UST-stablecoin sekä Luna-kryptovaluutta katosivat savuna ilmaan ja tuhosivat kymmeniä miljardeja dollareita sijoittajien varallisuutta.

Jos haluat yksityiskohtaisen selvityksen Terran romahduksesta sekä taustoista, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli. En käy tuota vyyhtiä tässä artikkelissa läpi.

UST:n romahduksella oli vaikutuksia myös kilpaileviin stablecoineihin. Markkinoiden johtava vakaavaluutta Tether (USDT) menetti hetkellisesti dollarikurssinsa seuraavana päivänä. Tapahtui joukkopako USD Coiniin (USDC).

Pahimmillaan Tether treidasi noin 20 prosentin alennuksessa USD Coiniin verrattuna. Tämä kaaos kesti lopulta vain muutaman tunnin ajan. Tetherin markkina-arvo on kuitenkin jatkanut laskuaan ja pudonnut yli 10 miljardia dollaria kuukauden aikana.

Mitä vaikutuksia tällä kaikella on Bitcoiniin?

UST:n romahduksen suorat vaikutukset näkyvät stablecoin-regulaatiossa. Yhdysvalloissa sekä EU:ssa on kova paine saada stablecoinit säätelyn piiriin. Terran tuhoisa esimerkki vauhdittaa taatusti tätä kehitystä.

Sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa on käynnissä myös laajempi prosessi kryptovaluuttojen säätelemiseksi. Olemme myös nähneet äänestyksiä Proof of Workin eli Bitcoin-louhinnan bännäämiseksi EU-tasolla. Tämä ei sentään mennyt Euroopassa läpi, mutta esimerkiksi New Yorkin osavaltiossa kyllä.

Terran kaltaiset romahdukset tarjoavat ammuksia kryptovaluuttojen vastustajille. On kuitenkin vaikea nähdä mitään laajamittaista kryptobänniä länsimaissa. Edes Euroopan Bitcoin-kriitikko numero yksi, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde, ei näe bänniä ratkaisuna.

Kryptovaluutat ovat kasvaneet niin suureksi toimialaksi, että liiallinen regulaatio aiheuttaisi mittavia taloudellisia tappioita. Näen itse suurimpana riskinä lähinnä New Yorkin kaltaisen louhintabännin tietyillä alueilla.

Positiivinen neljäs kvartaali

Otetaan sitten askelmerkit vuoden 2022 loppuun. Takana on todella synkkä alkuvuosi, ja Bitcoinin kurssi on pudonnut artikkelin kirjoitushetkellä yhdeksän viikkoa peräkkäin. Joko pohja alkaa vihdoin löytyä?

Valitettavasti markkinoita hidastavat makrotekijät ovat toistaiseksi voimissaan. Keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaa, sota ei näytä loppuvan ja inflaatio raivoaa korkeana. Itse uskon rahapolitiikan kiristystoimien jatkuvan, kunnes jotain menee isommin rikki. Tätä pistettä ei olla vielä saavutettu.

Bitcoinin nousumarkkina tarvitsee riskinottoa tukevan ympäristön. Tämä tarkoittaa Fedin koronnostojen loppumista ja elvyttävää rahapolitiikkaa. Se taas ei ole mahdollista niin kauan, kun inflaatio raivoaa ennätystasolla. Juuri nyt sijoittajat välttävät riskejä ja etsivät turvasatamaa.

Uskon inflaation taittuvan laskuun kesän jälkeen. Markkinoiden pohja voisi näin osua kolmannelle kvartaalille. Vuoden viimeisellä kvartaalilla voitaisiin nähdä jo elvyttävämpää rahapolitiikkaa ja markkinoiden nousua.

Bitcoinin kurssi on löytänyt pohjan 200 viikon keskiarvosta aiemmissa romahduksissa. Tällä hetkellä tuo lukema on noin 23.000 dollaria ja nousee pari sataa taalaa per viikko. Pudotus 23.000–25.000 tienoille on vielä mahdollinen. En itse jaksa uskoa 20.000 dollarin alitukseen.

Kryptosijoittajien kannattaa olla dippiostoissaan varovaisia etenkin pienempien valuuttojen kohdalla. Vuoden 2018 romahdus opetti tylyllä tavalla sen, miten paljon hyvätkin projektit voivat laskea. Aurinkoista kesää kaikille Nordnetin seuraajille! Toivottavasti seuraavassa blogissa päästään analysoimaan taas nousevia kursseja!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Musta Late Lammas
Musta Late Lammas
08.06.2022 15:27

Tarvitsee riskinottoa noustakseen mutta on silti digitaalinen kulta…

Kakka on kakkaa vaikka sen ympärillä häärii miljoona kärpästä. Just saying.