Siirry pääsisältöön

En investering i framtiden – hur kommer man igång?

Jag började investera för ungefär fyra år sedan. Jag minns hur mina händer darrade av spänning när jag slog in på Google ”hur börja investera?” och köpte mina första aktier till mitt värdeandelskonto. Mina besparingar hade redan i flera år legat och skräpat på ett sparkonto som bar namnet ”tavoitetili”, trots att pengarna som låg där var långt ifrån att nå några mål. Låter det här bekant?

Jag var livrädd att om jag rörde mina besparingar med ett finger kunde något dåligt hända: kanske skulle jag förlora hela mitt kapital eller kanske kontot kunde explodera – vem vet. Man hade ju blivit skrämd att inte investera sedan man var ung. Nu i efterhand när jag tänker på saken kan jag påstå att beslutet att öppna ett värdeandelskonto och börja månadsspara är en av de bästa beslut jag gjorde under min studietid. Jag säger det här inte på grund av att jag skulle ha gjort smarta eller fenomenala investeringsbeslut, utan för att jag helt enkelt tog beslutet att börja investera.

De första åren var min investeringsstrategi så gott som baserad på ”köp och glöm” metoden. Min rädsla över investeringsvärlden visade sig vara helt obegrundad, efter att corona-pandemin hade gett en ordentlig boost åt börsen och åt mina investeringsobjekt likaså. Vad grundade sig min rädsla då i? Jag kan svara på denna fråga med ett ord, risk. Risken om att förlora både sina pengar och sitt rykte. Att misslyckas totalt. Det är ganska svårt att tro på sitt eget kunnande då rutan blinkar av bankens varningar redan vid det skede då man håller på och öppnar ett konto. Det är ändå viktigt att komma ihåg att dessa ”disclaimers” är obligatoriska för bankerna, samtidigt som de inte betyder att den stackare som ger bort sina sista slantar kommer att bli brännmärkt och förlora allt.

Jag har nämligen goda nyheter för dig: det finns flera olika sätt att kontrollera risker. Min personliga favorit är att sprida eller diversifiera investeringarna, som man enkelt kan göra då man t.ex. månadssparar i fonder. Ett annat effektivt sätt att kontrollera risker är tidsmässig diversifiering. Genom att ha en längre tidshorisont då du sparar förvandlas marknadens upp- och nedgångar till obetydliga insekter på din vindruta.

Det ekonomiska lugnet som mål.

I skrivande stund, alltså ungefär fyra år sedan jag skapade min första portfölj, håller jag mig fortfarande till köp och håll -strategin fastän glömskan att kontrollera portföljen har ersatts med en nyfikenhet att vaka över dens dagliga välmående samt ett stigande intresse för aktieinvestering. Jag kommer aldrig att bli en trejdare, och det är helt okej. Genom att investera har jag ändå fått min egen ekonomi på rätt väg och börjat satsa på ett månatligt sparande i stället för att a) slösa pengarna på något överflödigt som t.ex. billiga slit och släng -produkter och Wolt-beställningar eller b) hålla pengarna på ett vanligt sparkonto där inflationen i princip fungerar som Pac Mans gapande mun som äter upp största delen av potten. Vissa anser att det bästa man kan investera i är i sig själv, eller i en bil. Jag själv känner att det är viktigt att tänka på framtiden – speciellt under de osäkra tider som vi lever i just nu.

Mitt mål med att investera är ett ekonomiskt lugn och en tryggad framtid. Min sparhorisont är lång och jag är inte helt säker på vad exakt jag ska använda mina besparingar till men det som är säkert är att de finns och är mina egna. För att nå mitt mål investerar jag i indexfonder och Nordnet One blandfonder. I min portfölj finns även aktier som går att räkna på en hand. Aktierna har jag valt på basis av mitt eget intresse och aktiernas defensivitet och tillväxt. Jag öppnade också nyligen ett aktiesparkonto hos Nordnet (vink vink: det är gratis).

För dig, investerare i nya skor: hur kan man börja investera enkelt?

Jag började investera hos Nordnet flera år innan jag började jobba här. Nordnet verkade vara en enkel och tydlig tjänst: vad jag behövde var endast en laptop och en gnutta mod för att öppna ett värdeandelskonto och göra upp ett kontrakt för månadssparande. Nuförtiden behöver man inte ens datorn, utan man kan öppna kontot på appen. Det bästa med att investera hos Nordnet är att man kan välja aktier utgående från ens eget intresse och att det är möjligt att få hjälp och inspiration för att välja fonder både på webbtjänsten och i appen. Om man vill slippa enkelt undan kan man låta pengarna rulla in på indexfonder varje månad som t.ex. Nordnet Indeksirahasto Suomi (också utan avgifter) – det blir inte enklare än så här. Nedan kan du se en tabell som visar hur snabbt besparingarna kan växa då man månadssparar.*

Då du investerar 120 € av din lön varje månad har du om 30 år över 100000 € då den årliga avkastningen är 5 %. Låt oss jämföra den här summan med att du skulle ha sparat 120 € på ditt sparkonto med 0 % ränta. Pengen kommer inte att växa och den kommer att mista sitt värde på grund av inflationen. Om pengen skulle vila på detta sparkonto skulle du samla endast hälften av dina investeringar. Någon kunde kanske kalla resultatet av den här jämförelsen för en ”no brainer”.

Jag vill gärna uppmuntra nya investerare eller sådana som drömmer om att investera till att prova Nordnets investeringskalkylator. Den hjälper att få en helhetsbild om huruvida den egna sparhorisonten är realistisk och du kan även ha nytta av den då du gör upp din investeringsstrategi. När du gjort upp en investeringsplan kan ditt nästa steg vara att lära dig mer om investerande från t.ex. Nordnets investeringslitteratur. Man behöver verkligen inte vara någon guru för att investera men det är viktigt att se till att det finns någon slags grund att stå på förrän man knackar på börsens dörrar viftandes med en sedelbunt. Jag rekommenderar att läsa eller lyssna på dessa följande artiklar:

I mina kommande artiklar kommer jag att behandla olika ämnen som berör sparande och att ta kontroll över sin egen ekonomi. Jag kommer även att dela med mig av tips som kan hjälpa att hitta inspiration till att investera. Att börja investera kan kännas skrämmande och svårt men jag skulle vilja argumentera för att det inte är det, åtminstone inte svårt. Att göra upp en egen investeringsplan och att hålla sig till den är avgörande, därför är det bra att starta där. För mig var det mest avgörande valet och startskottet för mitt investerande då jag öppnade värdeandelskontot. Att öppna kontot kostade ingenting, vilket fungerade som en låg tröskel till att ta första steget. Koncentrera dig alltså inte på vad du ska göra för att börja investera, utan snarare på vilket klokt val du gör då du bestämmer dig för att börja.

Då det kommer till sparande och investerande är det viktigaste faktiskt att bara börja. Gå över tröskeln och in genom dörren. Även om rädslan för att förlora det investerade kapitalet kan vara stor, är den inget värd i jämförelse med känslan av tillfredsställelse som följer efter att din portföljs kurva klättrat uppåt.*


Vem är jag: Meri Nurminen. Nordnet Finlands Marknadsföringskoordinator.

Ålder: 25

Min roll hos Nordnet: Jag planerar och skapar innehåll för Nordnets kanaler på SoMe. Jag ansvarar även för nyhetsbrev varje vecka, samt ljudartiklar, kortvideor och ordnande av evenemang.

Investeringsobjekt: Jag investerar i olika fonder och ställvis i aktier, beroende på mitt intresse och min budget. Jag väljer först aktien som jag vill investera i och därefter kontrollerar jag olika analyser om företagets historia och dess lönsamhet. Mitt nästa steg är att investera i ETF:er och utdelningsaktier via mitt aktiesparkonto.

Orsak till att jag investerar: Genom att investera vill jag uppnå ett ekonomiskt lugn och en trygg framtid för mig själv. Jag har även kommit till den slutsatsen att det skulle vara dumt att inte investera eftersom ränta på ränta -effekten gör de största jobbet.

Meri Nurminen
Meri Nurminen

Jag jobbar på Nordnet som marknadsföringskoordinator och jag skriver om att investera och spara i bloggen i första hand utifrån mina egna erfarenheter. Med mina artiklar vill jag lyfta fram fördelarna med regelbundet investerande och göra ämnet lättillgängligt. Jag ger särskilt nybörjarinvesterare tips om var man kan hitta nyttig och lärorik information och vilken portfölj man eventuellt ska beakta när man öppnar den. Även dessa tips baserar sig på mina egna erfarenheter.


*Aktiemarknaden har på lång sikt under årtionden erbjudit den bästa avkastningen av alla tillgångsklasser. Den historiska utvecklingen är dock ingen garanti för framtiden och de enskilda åren bjuder tidvis också på förlust, något som det lönar sig att vara mentalt förberedd på. Syftet med investeringskalkylatorn är att ge ett exempel på hur regelbundet sparande kan få dina pengar att växa med tiden. Uträkningens resultat ska inte tolkas som en investeringsrekommendation eller -rådgivning. Uträkningen är en förenkling av verkligheten. I uträkningen har ett begränsat antal variabler beaktats: engångsinvestering i början, månatlig sparsumma, investeringstid i antal år och årlig avkastningsförväntning. Det är omöjligt att säga hur stor avkastningen i verkligheten kommer att vara. Exempeluträkningens avkastningsprocent är endast ett antagande. I uträkningen har inte beaktats alla andra faktorer som påverkar sparsumman, såsom inflation, skatter, valutakursförändringar och fondavgifter.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit