Siirry pääsisältöön

Det lönar sig att diversifiera – 4 sätt att sänka risken i din portfölj.

Att diversifiera är det enklaste sättet att minska risken i din portfölj – det är praktiskt taget som en gratis lunch i investeringsvärlden. I den här artikeln kommer vi att diskutera de grundläggande principerna då du vill sprida dina placeringar.


Att diversifiera ger skydd.

Det finns många orsaker till varför det lönar sig att diversifiera. En av orsakerna är psykologisk, nämligen om portföljen är dåligt diversifierad kan den fluktuera i värde kraftigt, vilket i sin tur kan orsaka att investeraren agerar kortsiktigt och gör hastiga beslut. Investeraren kan till exempel under stress sälja innehaven i sin dåligt diversifierade portfölj just när börskurserna fallit – i en situation där det skulle vara mest optimalt att handla mer aktier.

Du kan även lyssna på denna artikel på Nordnet Suomi Spotify på svenska eller finska.

1. Välj flera olika värdepapper till portföljen.

Många nya investerare börjar med att köpa ett eller två bolag eller fonder till sin portfölj. En sådan portfölj är inte tillräckligt bra diversifierad.

Den rätta mängden diversifiering beror på investeringsstrategin. Om man vill spekulera och ta risker kan 5–6 aktier eller 2–3 fonder fungera som diversifiering. Då krävs det dock att man känner sina investeringsobjekt väl och då måste man vara beredd för snabba vändningar och större värdeförändringar i sin portfölj.

För de flesta investerare fungerar strategin med en väldiversifierad portfölj bäst. Då portföljen är väldiversifierad är investeraren i en mycket mindre sårbar position vad gäller risker med att investera. Med en väldiversifierad portfölj återstår endast marknadsrisken, det vill säga risken för att marknaden som helhet sjunker, vilket bilden nedan illustrerar:

hajautushyöty

För de flesta investerare räcker det att diversifiera med 10–15 aktier från olika sektorer och geografiska områden eller med 6–7 olika fonder. Fördelen med diversifiering börjar dock minska när portföljen redan har 25 olika aktier och den tjugosjätte aktien kommer inte att öka diversifieringsnyttan avsevärt mera. Att överdiversifiera är ändå inte lika farligt som att diversifiera för lite.

När man diversifierar lönar det sig att beakta kostnaderna, det vill säga courtaget. Det är en aning dyrare att investera i utländska aktier än i inhemska. Därför lönar det sig att köpa en större andel utländska aktier på en gång så att courtagets andel blir proportionell med tanke på hela köpesumman. Fonderna har däremot inga tecknings- eller inlösenavgifter hos Nordnet. Att månadsspara också i fonder och ETF:er (det vill säga börsnoterade fonder) kan därför vara ett bra sätt att diversifiera geografiskt.

2. Välj de bästa bolagen inom olika branscher.

Låt oss anta att du har bestämt dig för att bygga en portfölj med 15 aktier. Då är det viktigt att du inte köper alla aktier eller fonder inom en och samma bransch. Välj ut de bästa aktörerna från olika branscher på samma sätt som en hockeyspelare väljer spelare som är bra på olika saker i sitt team. När fastighetsbolagen sjunker kan hälsovårdsbolagen samtidigt stiga. När det finns innehav från olika branscher i din portfölj är det sannolikt att utvecklingen av din portfölj blir jämnare.

Ta ett par minuter för att gå igenom din portfölj: är den väl utspridd över olika branscher? Du hittar aktieidéer och -inspiration inom olika branscher på vår sida Aktieinspiration.

3. Det lönar sig att diversifiera även geografiskt.

Samtidigt som det går dåligt för de nordiska länderna kan tillväxten på andra håll vara stark. Det är dock svårt att i förväg gissa vilken marknad som kommer att växa mest. Därför är det oftast bättre att sprida portföljen över hela världen istället för att spekulera. I vår webbtjänst hittar du mer aktieinspiration, t.ex. USA, Sverige, Danmark och Norge.

Det går att sprida portföljen utomlands genom att köpa utländska aktier eller fonder som placerar utomlands. När man placerar utomlands lönar det sig dock att beakta inte bara courtagekostnaderna utan också kostnaderna för valutaväxling. Förutom aktier är fonder ett bra sätt att sprida sina risker utomlands. Bekanta dig med fondplaceringar och få mer inspiration till placering i fonder.

4. Investera regelbundet.

Många oroar sig för om börsen kommer att stiga eller sjunka. Med följande enkla tips garanterar du en bra nattsömn oavsett i vilken riktning marknaden går.

När du investerar regelbundet får du aktier eller fondandelar i genomsnitt till “rätt” pris: när kurserna sjunker får du mer med samma summa och när kurserna stiger får du mindre. På så sätt undviker du en situation där du skulle ha investerat en stor summa precis innan marknadsnedgången och där din portfölj i värsta fall i åratal kommer att gå på minus.

Att månadsspara i fonder eller ETF:er är ett bra sätt att diversifiera dina investeringar tidsmässigt. Det går också lika bra att regelbundet köpa aktier för en viss summa. Det viktigaste är att ta det som en vana att spara en viss summa varje månad som passar dig. Kom också ihåg att tänka på andra sätt att diversifiera som diskuteras i den här artikeln.