Siirry pääsisältöön

Äitiyspakkauksen kylkeen osakesäästötili?

Kotimaista omistajuutta ja sen vahvistamista pohtinut työryhmä haluaisi selvittää mahdollisuutta liittää osakesäästötili osaksi äitiyspakkausta” (YLE, 24.3.2021).

”Jokainen Suomessa syntynyt vauva saisi tilin, ja koulussa esimerkiksi 15-vuotiaana opeteltaisiin, miten sijoittamista ja omistamista tehdään. Täysikäisenä sen saisi hallintaan. Sillä tavalla saataisiin jollain aikavälillä jokainen suomalainen tähän mukaan” (HS, 24.3.2021)

Tämä olisi aivan loistava tapa tehdä kansankapitalismista arkisana ja samalla voimaannuttaa ihan tavallisten suomalaisten talousviisautta. Niin ja toki varallisuuttakin, koska tuo 300 euroa kasvaa osakemarkkinoille sijoitettuna vajaaseen kolmeenkymmeneen tuhanteen lapsen eläkeikään mennessä maltillisella seitsemän prosentin vuotuisella reaalituotto-odotuksella.

Viidellä tonnilla valtio ostaisikin jo keskimääräiselle suomalaiselle lapselle keskimääräisen suomalaisen 350 000 euron eläkepotin. Mikäli kaikki vanhemmat sitten vielä sijoittaisivat lapsilisätkin osakemarkkinoille, Suomessa syntyneistä lapsista tulisi keskimäärin miljonäärejä eläkeikäänsä mennessä.

Miljonääriys ei sinänsä ole itseisarvo, eivätkä lapsilisät ole sijoittamiseen tarkoitettuja. Korkoa korolle -ilmiö on kuitenkin sitä mielettömämpi, mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa. Siksi jo muutaman satasen säästöt vuodessa tuottavat lapselle pitkässä juoksussa merkittävän pesämunan (Taloussanomat, 5.3.2015). Matkan varrelle saa levollisemman mielen ja taistelukassan odottamattoman varalle.

Suurin anti työryhmän ehdotuksella on suomalaisten yleiseen talousviisauteen. Useimmille suotaisiin mahdollisuus ymmärtää, että pitkäjänteisellä kustannustehokkaalla osakemarkkinasäästämisellä voit valjastaa itsellesi vetoapua elämänkaaresi rahoittamiseen. Silloin kaikkea ei tarvitse maksaa palkalla.

Lapsien kohdalla tämä on erityisen kannattavaa, mutta myös viisikymppiset voivat helposti paikkailla tulevaa eläkettään määrätietoisella tekemisellä. Myös nuoret saattaisivat oppia, että pienoisella ennakoimisella saa järjestettyä itselleen riippumattomuutta ja vapautta. Koska jos raha-asioita ei ollenkaan ajattele, et sitten muuta ajattelekaan.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.04.2021 15:02

Tuota riippumattomuuden ja vapauden määritelmää jäin pohtimaan, kuten usein ennenkin. Käsittääkseni taloudellinen riippumattomuus on mahdotonta, eikö onnistunut sijoittajakin ole aina riippuvainen markkinatilanteesta, johon vaikuttaa maailmantilanne kovin laajasti. Vapaus vielä vaikeampi saavuttaa – voiko koskaan olla täysin vapaa? Jostain on aina vastuussa jotenkin. Jokainen tykönänsä tekee parhaansa tavoittaakseen omanlaisensa päämäärät, omien arvojen pohjalta. Kaikilla ei kuitenkaan ole samoja mahdollisuuksia syystä tai toisesta.

Nimetön
Nimetön
29.03.2021 18:18

Pöyristyttävää! Mikä on lapsilisän tarkoitus?. Se on rahaa lapsen menoihin, ei säästettäväksi! Sellainen perhe, joka säästää lapsilisät, ei todellisuudessa tarvitse niitä lainkaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.04.2021 10:00

Eiköhän se ole lapsen tuleviinkin menoihin jollei sitä välittömästi tarvitse.. se maksatko sillä sähkölaskun vai laitatko sen kasvamaan tuottoa on sitten ihan oma asiasi. Tekopyhää sanoa että ostat sillä lapsellesi ruokaa ja vaatteita.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2021 21:15

“Tekopyhää sanoa että ostat sillä lapsellesi ruokaa ja vaatteita.” Toki läheskään kaikilla tilanne ei ole tämä. Suht merkittävä osa kuitenkin – suunnilleen vähiten tienaava 10 – 20 % vanhemmista – ei ihan faktuaalisesti kykene käyttämään lapsilisiä yhtään mihinkään muuhun kuin ruokaan, vaatteisiin ja säällisiin asumismenoihin. Tämä ei ole mielipide vaan tilastoista selviävä matemaattinen fakta. Kun googlettelee alimman tulokymmenyksen ja alkaa siitä miinustella kuukausittaiset asuinmenot ja ruokakorin hinnan (kuukaudessa) päätynee aikalähelle nollaa euroa. Kun tuosta nollasta alkaa vielä miinustella säälliselle nykyelämälle käytännössä välttämättömiä dataliittymämaksuja, bussikorttia, (halvimman käytetyn) älypuhelimen hankintahintaa, rattaiden ja vaunujen hinnat, vaipat, kasvavan lapsen vaatemenoja niin huomannee yhtälön lähestyvän… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
29.03.2021 16:44

On tässä ehdotuksessa ihan ajatuksen siemen. Suomalaisten omistamista on hyvä tukea, vaikka sitten valtion taholta näin. Tuo on hyvä potti jo täysi-ikään päästessä sekä konkreettinen esimerkki opintovuosille kun käydään yhteiskuntaoppia ja sijoittamista läpi.

300e ei ole niin merkittävä menoerä vuodessa, vastasyntyneille että siitä kannattaisi ensimmäisenä huolestua. Tuo investointi kuitenkin hyvällä todennäköisyydellä tuottaa enemmän kuin maksaa.

Nimetön
Nimetön
29.03.2021 14:07

Huuhaata lisätä valtion menoja tälläkin tavalla kun vielä maksaja kunta on hyvinkin suppea

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki