Siirry pääsisältöön

Vakuutuskuorista ja veroneutraliteetista

Uuden hallituksen sidonnaisuuksien julkistaminen toi kapitalisaatiosopimukset julkiseen keskusteluun. Kapitalisaatiosopimukset eivät itsessään ole mikään uusi keksintö, mutta niiden määrä on kasvanut lähestulkoon nollasta kymmeneen miljardiin lyhyessä ajassa samaan tahtiin kuin pääomatuloverotusta kiristettiin edellisen hallituksen aikana. Näiden sopimusten ainoa olemassaolon syy on niiden verosuunnitteluominaisuudet. Huvittavaa kyllä suomalaiset ovat valmiita maksamaan lähes mitä tahansa välttääkseen veroja, jopa enemmän kuin mitä he voivat säästää veroissa.

Sijoittaminen vakuutuskuoren sisällä, kuten kapitalisaatiosopimusten ja vakuutussijoitusten kautta, ovat olemassa ainoastaan näiden sopimusten verosuunnitteluominaisuuksien takia. Näiden sopimuksien avulla sijoittaja voi allokoida uudelleen sijoituksensa ilman veroseuraamuksia sopimuskauden aikana, koska talletuspääoma verotetaan vasta takaisinmaksun yhteydessä. Vakuutussijoituksilla on myös muuta varallisuutta kevyempi kohtelu perintöverotuksessa.

Tämän perusteella sijoittaminen vakuutuskuoren kautta kuulostaa lyömättömältä tuotteelta. Todellisuus on kuitenkin toinen. Sopimuksen kulut ovat korkeat ja ne syövät useimmiten verohyödyt. Progressiivinen pääomatuloveromme verottaa myös epäsäännöllisistä pääomatuloista ankarammin kuin säännöllisiä vuotuisia pääomatuloja.

Aktiivinen sijoittaja, joka jatkuvasti vaihtaa sijoituskohdetta, voi hyötyä kapitalisaatiosopimuksesta, kunhan tuotto on tarpeeksi korkea. Vertailemalla kymmenvuotista otsikoissa olleen kapitalisaatiosopimuksen kaltaista sijoitusta sijoitukseen ilman vakuutuskuorta, tulisi tuoton olla vähintään 16 prosenttia vuodessa, jotta kapitalisaatiosopimus kannattaisi. Tuottovaatimukseen vaikuttavat useat tekijät kuten sijoittajan kaupankäyntiaktiivisuus, kulut, sijoitusaika ja verot. Vertailemalla edellä mainittua tuottoa osta ja pidä -sijoittajan tuottoon, olisi jälkimmäinen saanut 21 prosenttia korkeamman tuoton verojen jälkeen.

Oikeastaan kapitalisaatiosopimuksilla ja vakuutussijoituksilla ei ole yhtään mitään tekemistä vakuutusten kanssa, vaikka vakuutussijoituksiin on liitetty niin sanottu henkivakuutus. Tämä henkivakuutus ei kuitenkaan täytä vakuutuksen määritelmää. Verosuunnitteluominaisuudet ovat todellakin näiden tuotteiden ainoa olemassaolon syy.

Miksi valtio suosii näitä sijoitusmuotoja verotuksessa muiden sijoitusmuotojen kustannuksella? Vakuutusyhtiöitä tarvitsee tuskin tukea tällä tavalla? Vakuutusyhtiöt ovat järjestelmän voittajia kun taas valtio ja sijoittajat kuuluvat häviäjiin.

Miksi verotusta ei kehitetä neutraalimmaksi, sen sijaan että se on täynnä poikkeuksia? Veroneutraalissa järjestelmässä markkinat saisivat päättää mitkä tuotteet ovat järkeviä. Nykyinen järjestelmä kasvattaa ainoastaan verokonsulttien markkinaa, mikä kylläkin lisää ”työllisyyttä”, mutta kansantalouden näkökulmasta kyseessä on tarpeettomasta nollatyöstä.

Suoria sijoituksia syrjitään myös muilla tavoin epäsuoriin sijoituksiin nähden. Siinä missä sijoitusrahastot voivat uudelleen allokoida omaisuutensa ilman veroseuraamuksia, joutuu sijoittaja maksamaan verot joka kerta kun hän järjestelee uudelleen suoria sijoituksiaan. Tämän epäkohdan voisi helposti poistaa muuttamalla pääomatuloverotusta siten, että uudelleensijoituksista perittäisiin verot vasta varoja nostettaessa.

Pääomatuloverotusta voitaisiin yksinkertaistaa siten, että verotus kohdentuisi säästötiliin eikä yksittäisiin sijoituksiin. Säästötilillä sijoittaja voisi pitää niin arvopapereita, sijoitusrahastoja kuin muita vastaavan kaltaisia instrumentteja. Lähin vastine on pitkäaikaissäästämistili, jonka monet tuntevat paremmin nimellä ps-tili. Ps-tilistä poiketen talletuksista ei saisi tehdä verovähennyksiä, mutta toisaalta tilillä ei olisi myöskään mitään nostorajoituksia. Tilin tuottoa verotettaisiin vasta siinä vaiheessa kun sijoittaja nostaa rahaa tililtä.

Järjestelmä olisi verohallinnolle yksinkertaisempi, koska yritysjärjestelyt ja muut tapahtumat jotka sotkevat verojen laskua olisivat yhdentekeviä. Riittää, että verottaja saa tietää tilin talletukset ja nostot. Sijoittajat välttyisivät ikivanhojen kaupankäyntitositteiden säästöltä. Huvittavaa kyllä verotus vanhenee viidessä vuodessa, mutta sijoittajilta vaaditaan tositteiden ikuinen arkistointi, jotta hän välttyisi mahdolliselta yliverotukselta.

Sijoittajat voittaisivat, koska he saisivat samoja etuja joita sijoitusrahastoillakin on. He saisivat ne kuitenkin ilman ylimääräisiä kuluja, jonka lisäksi he saisivat piilevälle verovelalle korkoa korolle. Järjestelmä siirtäisi verotusta tulevaisuuteen, mutta loppujen lopuksi valtiokin voittaisi, koska sekin saisi korkoa korolle piilevälle verovelalle.

Pääomatuloverotuksemme on täynnä epäjohdonmukaisuuksia ja epäoikeudenmukaisuuksia, jotka ovat yleensä syntyneet päätöksentekijöiden heikohkon asiantuntemuksen vuoksi. Näitä on vuosien saatossa yritetty korjata lukemattomia kertoja, jonka takia järjestelmästä on tullut sekava ja läpinäkymätön. Yllä oleva ehdotus on yritys yksinkertaistaa pääomaverotusta ja poistaa yhtä ilmeistä epäkohtaa. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että pääomatuloverotuksemme on paljon suuremman remontin tarpeessa.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
10 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.12.2016 07:48

Koska Suomen pääomavero on muuttunut progressiiviseksi

Nimetön
Nimetön
22.06.2015 12:26

Itse olen samaa ehdottanut tälläkin palstalla jo vuosia sitten. Mutta meidän päättäjät tarvitsevat aina kaikkeen jonkun uuden tuotteen, kuten ps-tilin, hankalia täydentäviä lisäpykäliä tms. Tarvittaisiin vain arvo-osuustili ja tieto sisään menneestä rahasta ja ulos tulleesta rahasta. Jos tilin saldo on korkeampi, kuin sisään laitetun rahan määrä varoja nostettaessa, kysymys on verotettavasta pääomatulosta. Se mitä tilin sisällä tapahtuu on täysin yhdentekevää, eikä pitäisi kiinnostaa ketään. Ajatelkaa myös byrokratiahyötyjä, kun verohallinnosta voitaisiin vapauttaa osaajia työmarkkinoille? Mutta ei. Tästä on turha haaveilla, koska valtiovarainministeriö on pitkään ollut näiden finanssialan toimijoiden talutusnuorassa oikeistolaisine talousoppeineen. Koska valtiovarainministeriö ei kykene ajattelemaan itse, kaikki tällaiset ehdotukset ovat… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.06.2015 14:19

Olisi tosiaan mukava tietää, mitä kapitalisaatiosopimusta tässä on tarkasteltu. Niitä on tarjolla hyvin eri hintaisia ja eri ehdoin sekä Suomessa, että ulkomailla. Yleistäminen ei ehkä ole tässä kovin järkevää, vaikka itse aiheesta olenkin samaa mieltä: pääomaverotus on tässä maassa harvinaisen sekavaa, epäoikeudenmukaista ja piensijoittajalle suorissa osakeomistuksissa korkeaa. Suomessa puuhastellaan jonkun 500 euron verottoman osingon parissa, kun kyseessä on vain pieni purkkapaikkaus ja yhä vain monimutkaistuva verotus. Vähälle huomiolle on jäänyt hallitusohjelman kirjaus siitä, että luovutustappiot voisi jatkossa vähentää KAIKISTA pääomatuloista. En voi käsittää, miksi mikään talousmedia ei tietääkseni ole tästä kirjoittanut. Kyse on paljon merkittävämmästä asiasta kuin 500e verottomista osingoista,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.06.2015 12:14

Ainoat syyt verotusjärjestelmässämme oleviin poikkeuksiin ja poikkeuksen poikkeuksiin ovat vahva lobbausjärjestelmä ja ymmärtämättömät poliitikot.

Nimetön
Nimetön
21.06.2015 11:28

Kun esitetään tarkkoja lukuja tosina (esim. “tuoton olla vähintään 16 prosenttia vuodessa”), pitäisi aina mukana olla myös laskelmat miten lukuihin on päästy.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.06.2015 15:47

En myöskään ymmärrä tuota kommenttia kovista kuluista. Itselläni ainoa kulu on kiinteä 300 euron hallinnointipalkkio. Kaikki muut kulut ovat saman hintaisia kuin kaupankäynti arvo-osuustilillä. Ei muita kuluja. Kuoreen voi valita kohteeksi mitä halua, itselläni on vain suoria osakkeita mutta saa sinne myös palveluntarjoajan rahastoja, etf:iä ym.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.06.2015 17:55

Minkä yrityksen tarjoamalla kuorella muka pääsee näin halvalla?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.06.2015 21:18

Mandatum. Summa on kuusinumeroinen mutta ei ala edes kakkosella.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.06.2015 09:20

Yksi suomalaisista pankeista/pankkiiriliikkeistä (jätän nimen mainitsematta; löytyy kyllä netin avulla) tarjoaa sijoitusvakuutusta seuraavasti:
– sisäänmenopalkkio 1 %
– vuosikulu 0,9 % p.a. tai väh. 33 e/kk.
Sijoitusvalikoimassa on esim. suomalaiset osakkeet ko. toimijan normaalin kilpailukykyisen hinnaston mukaan.

Minusta varsin edullinen vaihtoehto.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.06.2015 15:04

Miksi “jätät nimen mainitsematta”? On aina ihan kiva mainita lähde ja firma, kun puhuu jostain firmasta…

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki