Siirry pääsisältöön

Torjuntavoitto Nokian Renkaille

Lisäsimme omistustamme Nokian Renkaissa ennen osavuosikatsausta siinä toivossa, että katsauksella olisi myönteinen kurssivaikutus. Tämä valitettavasti epäonnistui ja voiton sijaan kurssi laski voimakkaasti. Osakemarkkinat ottivat osavuosikatsauksen erittäin happamasti vastaan. Meidän mielestänne raportissa taas oli myönteinen alavire. Kaikki riippuu tietysti odotuksista, miten katsauksiin reagoidaan. Samalla on syytä korostaa, että lyhtyaikaiset kurssivaihtelut ovat aina enemmän tai vähemmän irrationaalisia eikä niiden ennustaminen siten ole mahdollista. Paljon olennaisempaa on, että Nokian Renkaiden osake näkemyksemme mukaan on vahvasti aliarvostettu pitkäaikaiseen kurssitrendiin nähden.

Vaikuttaa siltä, että markkinoilla kokonaisuudessaan olisi ollut epärealistiset odotukset Nokian Renkaiden tuloksen suhteen. Sijoittajien odotuksien suhteen ei tietysti ole olemassa mitään numeerista faktaa, mutta analyytikkojen odotukset voivat toimia arviona sijoittajien odotuksista.

Analyytikkojen odotuksista voi sanoa, että lähestulkoon puolet odottivat vähintään yhtä hyvää tai parempaa tulosta toiselta neljännekseltä kuin viime vuoden vertailukaudelta. Ihmettelemme mitä lehtiä tai uutislähteitä he seuraavat vai ovatko he päättäneet korvata synkän toimintaympäristön omalla todellisuudelle vieraalla maailmankuvalla? Yhtiö itse on ilmoittanut, että niin liikevaihto kuin tuloskin laskevat tänä vuonna viime vuoteen verrattuna!

On myös mielenkiintoista lukea, miten eri tiedotusvälineet ovat uutisoineet Nokian Renkaiden tuloksesta. Kun Taloussanomat kirjoittaa ”Torjuntavoitto Nokian Renkaille”, tulkitsee Kauppalehti että ”Nokian Renkaiden tulos oli pettymys”. Analyytikoiden puolustukseksi voi sanoa, että suurin osa analyyseistä on kirjoitettu toukokuun alussa heti ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen.

Valuuttakurssit ovat jatkaneet liikkumista epäsuotuisaan suuntaan Nokian Renkaiden kannalta. Käyttämiemme analyytikkojen ennusteiden ja todellisen tuloksen ero on pitkälti selitettävissä valuuttakurssien muutoksella. Tästä syystä sanoisimme, että tulos oli suurin piirtein odotusten mukainen.

Valuuttakurssit liikkuvat välillä suotuisaan suuntaan ja välillä epäsuotuisaan suuntaan yritysten kannalta. Tästä syystä ei kannata toimia paniikinomaisesti. Pitkällä aikavälillä valuuttakurssien muutosten vaikutuksilla on tapana kumota toisensa. Tuskin yksikään analyytikko olettaa, että kun yhtiö on alkuvuonna kärsinyt negatiivisista valuuttakurssimuutoksista, tulee yhtiö kärsimään epäsuotuisista valuuttakursseista hamaan tulevaisuuteen.

Emme odota mitään parannusta Venäjän ja IVY-maiden tilanteeseen vielä pitkään aikaan. Suunta on valitettavasti yhä alaspäin. Myönteistä sen sijaan on, että Nokian Renkaat on onnistunut parantamaan kannattavuuttaan ja napsimaan markkinaosuuksia Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, haastavasta markkinatilanteesta huolimatta. Nykyinen tulostaso tarkoittaa myös, ettei osinko ole vaarassa. Osinkotuotto on peräti 6,2 prosenttia perjantain päätöskurssilla.

Ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen osakekurssi nousi 30 euron tasolle, vaikka katsaus oli huomattavasti heikompi kuin toinen osavuosikatsaus, joka sai osakkeen romahtamaan 23,44 euroon. Nokian Renkaiden osakekurssi on laskenut jyrkästi koko kesän aikana. Olemme tulkinneet sen niin, että sijoittajat ovat diskontanneet lukuisia erilaisia riskejä, kuten valuuttakurssien epäsuotuisat liikkeet Nokian Renkaiden kannalta. Jos asian laita on näin, emme ymmärrä markkinoiden reaktiota osavuosikatsaukseen, koska tällöin sijoittajat ovat reagoineet samaan informaatioon kahdesti.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.08.2014 07:59

Yksinkertainen juttu mutta tämä osake on yliarvostettu, kurssilasku jatkuu.

Nimetön
Nimetön
11.08.2014 08:09

Toistaiseksi ei mitään hyvää Venään suunnasta. Näin ajatellaan lännessä laajasti ja Suomi koetaan uhrina. En näe mitään erityistä syytä nyt sijoitella Venäjästä riippuviin yrityksiin olivatpa mistä maasta hyvänsä. Nyt kaikki on siis toisin kuin hetki sitten? Valitan ja otan osaa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.08.2014 08:46

Nokian renkaat on Helsingin pörssin laadukkaimpia yhtiöitä ja eikö järkevää ole ostaa kun saa halvemmalla. Vaikeudet johtuvat muusta kun yhtiöstä itsestään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.08.2014 20:46

Oon ihan samoilla linjoilla. Fortumi oli jokunen kk sitten todella halpa! tankkasin sitä sillon.uskon että nokian renkaissa on sama juttu…

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki