Siirry pääsisältöön

Testaa tietämyksesi ja laajenna sijoitusmahdollisuuksiasi

3.1.2018 alkaen sinun tulee tehdä niin sanottu tietämystesti ennen kuin voit käydä kauppaa monimutkaisilla arvopapereilla, kuten viputuotteilla. Voit suorittaa tietämystestin vaikka heti uudessa Nordnet.fi:ssä. Testi kannattaakin tehdä ajoissa, jotta voit jatkaa kaupankäyntiä vuodenvaihteen jälkeen. Tämä on myös hyvä tilaisuus oppia lisää erilaisista sijoitustuotteista, jotta voit tehdä jatkossa entistäkin fiksumpia sijoituspäätöksiä.

3.1.2018 astuu voimaan MiFID II, uusi EU-direktiivi, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa asiakkaansuojaa finanssisektorilla. Yksi lainsäädännön uusista vaatimuksista on, että asiakkaan tulee todistaa tietämyksensä monimutkaisista sijoitustuotteista, ennen kuin hän voi käydä niillä kauppaa. Sinun tulee siis jatkossa läpäistä niin kutsuttu tietämystesti, jos haluat käydä kauppaa esimerkiksi Bull- ja Bear-sertifikaateilla tai warranteilla. Syynä testin käyttöönotolle on sijoittajansuojan parantaminen.

Näin testaat tietämyksesi

Voit testata tietämyksesi eri sijoitustuotteista uudella Nordnet.fi-sivustolla, sisäänkirjautuneena kohdassa Profiili > Osaamistesti. Testit on jaettu instrumenttikategorioihin, joita ovat mm. “Pääomasuojatut tuotteet”, “Lainoitus” ja “Vakioidut optiot ja termiinit”. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkia testejä, vaan voit valita ne kategoriat, joihin olet kiinnostunut sijoittamaan.

Testaa tietämyksesi 3.1.2018 mennessä

Jotta voit jatkaa kaupankäyntiä osakkeita tai rahastoja monimutkaisemmilla instrumenteilla 3.1.2018 jälkeen, sinun tulee testata tietämyksesi kyseisistä tuotteista. Jos et ole tehnyt testiä 3.1. mennessä, niin ei hätää – voit edelleen testata tietämyksesi, mutta kaupankäyntioikeutesi monimutkaisilla instrumenteilla ei ole voimassa ennen kuin olet suorittanut tietämystestin.

Haluatko oppia lisää monimutkaisista arvopapereista, lainoituksesta ja lyhyeksi myynnistä? Opi lisää tietämystestiin liittyvällä koulutussivustollamme. Jos sinulla heräsi kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme numerossa 09 6817 8460, tai jättää kysymyksesi alla olevaan kommenttiosioon!

/Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
8 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.12.2017 11:07

Tarkottaako tuo että jos omistaa ennestään jotain monimutkaista sijoitustuotetta, ja ei saa testiä läpi niin ei pysty myymään sitä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.12.2017 13:24

Hei hapa! Voit myydä omistuksesi, vaikka et olisi tehnyt testiä. Toki testi kannattaa silti tehdä, jos haluat jatkaa kaupankäyntiä kyseisillä tuotteilla. /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.12.2017 10:35

Entäpä se tapaus, että esim. “3. Warrantit, optio-oikeudet ja viputodistukset Aktiivinen” lukee ruudulla jo nyt?

Loppuuko määritykseni vuoden lopussa vai ei?

Ja jos loppuu, niin koska siitä asiakkaalle tiedotetaan? Turskaantuuko vuosien osaamiseni vuodenvaihteessa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.12.2017 14:27

Jos olet jo tehnyt testin, niin saat jatkaa kaupankäyntiä kyseisen kategorian tuotteilla 3.1.2018 jälkeen normaalisti. Jos testiä ei ole tehnyt, kaupankäynti kyseisillä tuotteilla päättyy (pl. mahdollisten salkkuun jääneiden positioiden myynti). /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.12.2017 18:30

Uskaltaisin vielä kerran vaivata.

Aikamoista puuhastelua tuntuu tuo asiakkaiden kanssa toimiminen olevan, meitähän on moneen junaan ja niinpä minäkin hädissäni päätin loppuvuodeksi upgrade:ta asiakkuuteni uusille tasoille.

Nyt, kun olen tänään saanut oikeudet tasolle 4, (“4. Vakioidut johdannaiset (optiot ja termiinit) Aktiivinen”), niin onko Nordnetin käytäntö edelleenkin se, että ilman tason 3 testiä (”3. Warrantit, optio-oikeudet ja viputodistukset Aktiivinen”) asiakkuuteni näiden tuotteiden osalta on turskaantunut Nordnetillä ensi vuoden puolella.

Lisäksi huolettaa jo nyt tasojen 2 ja 1 kohtalo eli joudunko ihan muualle menemään?

PS. Edelleenkään en ole nähnyt ainuttakaan viestiä, joissa edellä mainittuja asioita valaistaisiin tämän blogin ulkopuolella.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.12.2017 06:41

Hei Someton! Kysy pois vaan, niin kauan kuin herää kysymyksiä 🙂

Uusi lainsäädäntö velvoittaa Nordnetiä (ja muitakin finanssilaitoksia) testaamaan asiakkaansa tietotason monimutkaisista sijoitustuotteista kategorioittain. Tästä syystä sinun tulee siis tehdä kyseisiä kategorioita koskevat testit, jos haluat jatkaa kaupankäyntiä ko. tuotteilla.

Jos tarkoitat tasolla 1 tavanomaisia osakkeita ja rahastoja, niin niiden osalta tietämystään ei tarvitse testata. Kategoria 2 kattaa mm. merkintäoikeudet, optiot ja etuoikeutetut osakkeet (preferred shares), ja näiden osalta tietämys tarvitsee osoittaa.

Kiitos myös PS-kohdassa mainitsemastasi huomiosta. Tiedotamme asiasta isommin aivan lähiaikoina. /Henri

Nimetön
Nimetön
11.12.2017 11:30

No niin, ja koskahan tästä tiedoitetaan oikeille asiakkaille (siis muille kuin blogin selaajille) ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.12.2017 12:16

Moi!
Tiedotus on juuri käynnistynyt. Mm. ehtomuutosten yhteydessä tästä jo kerrottiinkin kaikille asiakkaille. Nostamme aihetta vielä monta kertaa kaikissa muissakin kanavissa, jotta viesti tavoittaa mahdollisimman monet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki