Siirry pääsisältöön

Tammikuuilmiö nostaa kursseja vuoden alussa

Tammikuuilmiö on hypoteesi siitä, että osakemarkkinoilla on kausittainen poikkema, jossa arvopapereiden hinnat nousevat tammikuussa enemmän kuin muiden kuukausien aikana. Seppo Saarion sijoituskirjan “Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” mukaan Helsingin pörssissä osakkeet nousevat tammikuussa 79 % todennäköisyydellä. Tämä antaisi sijoittajille mahdollisuuden ostaa osakkeita vuodenvaihteessa ja myydä ne arvonnousun jälkeen.

Yleisin teoria, joka selittää tämän on se, että sijoittajat myyvät joulukuussa tappiollisia osakkeita verotussyistä ja ajavat myynneillä tiettyjen osakkeiden hinnat liian alas. Vuodenvaihteen jälkeen myyntipaine osakkeilla laskee ja osin myös samat sijoittajat ostavat osakkeet takaisin.

Verotussyistä – myyntivoittoverojen alentamiseksi – salkusta myydään yleensä eniten laskeneita omistuksia. Tämän vuoksi lyhyen aikavälin nousukandidaatteina voidaan tarkastella viimeisen kolmen kuukauden aikana eniten laskeneita osakkeita.

10 eniten laskenutta osaketta Helsingin pörssissä

Sija Osake 3kk tuotto Osta / myy
1. Stockmann -49,87 % Käy kauppaa
2. Lehto -45,02 % Käy kauppaa
3. Outotec -44,28 % Käy kauppaa
4. Metsä Board -38,97 % Käy kauppaa
5. Outokumpu -37,86 % Käy kauppaa
6. Stora Enso -36,04 % Käy kauppaa
7. HKScan -33,34 % Käy kauppaa
8. UPM -32,00 % Käy kauppaa
9. Cargotec -31,87 % Käy kauppaa
10. SRV -31,45 % Käy kauppaa

Listassa Helsingin pörssin suurten ja keskisuurten yritysten tuotto viimeisen 3kk:n aikana. Katso laajempi lista eniten laskeneista yrityksistä.

Lähes 10 vuotta kestäneen nousumarkkinan päätyttyä viime vuonna on oletettavaa, että useat sijoittajat ovat myyneet voitollisia sijoituksiaan ja myyntivoittoveroja välttääkseen vähentäneet myös salkuissa huonoimmin tuottaneita sijoituksia. Tämä yhdistettynä markkinoiden laaja-alaiseen laskuun vuoden 2018 viimeisen kvartaalin aikana lisää mahdollisesti todennäköisyyttä tammikuuilmiön realisoitumiselle tänä vuonna.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit