Siirry pääsisältöön

Stagflaatiossa velanhoitokyky heikkenee

Martin Paasi

Maailmassa ja suomessa inflaatio kiihtyy ja talous sakkaa. Inflaation kiihtyessä keskuspankkien pitää kiristää rahapolitiikkaa, jotta inflaatio saadaan kuriin. Rahapolitiikkaa kiristetään purkamalla määrällinen elvytys ja nostamalla korkoja. EU:n sopimuksen artiklan 127 mukaan EKP:n ensisijainen tavoite on hintatason vakauden ylläpitäminen. Artiklan mukaan tämä tavoite ei voi olla alisteinen millekään muulle tavoitteelle.

Ei vaikka rakenteellisia muutoksia tekemättä jättäneet ja kulutusvelkaa haalineet poliitikot kuinka huutaisivat. Nyt nämä samat poliitikot yrittävät vyöryttää syyn laman synnyttämisestä keskuspankeille. Koska aihe on keskivertokansalaiselle juuri sen verran monimutkainen, että kun luottopoliitikko tarpeeksi aihetta hämmentää, keskivertoäänestäjä ei enää helpolla näe metsää puilta. Terveiset vain Jussi Saramolle.

Kuitenkin jo Mario Draghin ajoilta EKP:ssä on huudettu rakenteellisten muutosten perään. Olemme Japanin esimerkistä jo yli vuosikymmenen tienneet, että määrällinen elvytys (QE) ei paranna talouden tuottavuutta. Potilas pysyy hengissä, muttei parane. Ainoa asia joka kasvattaa talouden tuottavuutta ovat investoinnit, joita rakenteelliset muutokset vauhdittavat. Ilman jälkimmäistä ei ole myöskään edellistä.

Valtiot eivät ensisijaisesti maksa velkojaan pois, vaan rahoittavat erääntyviä velkoja ottamalla uutta lainaa. Kun korko nyt nousee, uudet lainat kallistuvat. On totta, että nykyisen hallituksen aikana ottamat kulutusvelat ovat kiinteäkorkoisia. Mutta kun näidenkin lainojen uudelleenrahoitushetki koittaa, kustannus on noussut. Sillä välin erääntyvien lainojen uudelleenrahoituskustannus nousee päivä päivältä.

On myös totta, että reaalikorko (inflaatio miinus korko) on tällä hetkellä negatiivinen. Kahdentoista kuukauden Euribor on noussut vuodenvaihteen -0,5 prosentista kolmella prosenttiyksiköllä 2,5 prosenttiin. Nykyinen inflaatio huitelee kahdeksassa prosentissa, joten reaalikorko on tällä hetkellä -5,5 prosenttia. Mutta kuten negatiiviset Euribor-korot, myöskään reaalikorko ei tule olemaan ikuisesti negatiivinen.

Sinä päivänä kun euribor-korot ovat totuttuun tapaan taas inflaatiota korkeammat, Suomella ei tule olemaan edes nykyhetken kykyä kannatella korkokustannuksia. Tämä johtuu siitä, että reaalinen (inflaatiokorjattu) bruttokansantuote kutistuu. Kun inflaatio kasvaa ja BKT laskee, puhutaan stagflaatiosta. Se on yhtä kuin valtiontalouden syöksykierre. Siitä on lähes mahdoton päästä ulos. Siinä eivät kasvavat korkokustannukset ja siitä seuraava lisävelanotto auta.

Kun inflaation nostattama korko nousee ja inflaatiokorjattu BKT laskee, velanhoitokyky heikkenee. Silloin on joko a) leikattava menoja, b) kasvatettava tuloja tai c) otettava lisää velkaa. Koska BKT laskee, jäljelle jää leikkaukset tai velanotto. Tämä tiedetään jo tänään. Siksi hallituksen yritystoimintaa hankaloittavat toimet (mm. exit-vero, ulkomaisen keikkatyön verotus) ja lisävelanotto ovat täysin vastuutonta toimintaa.

Seuraavan hallituksen on ryhdyttävä pitkään listaan toimia purkaakseen nykyhallituksen Suomen taloutta tuhoavat päätökset, leikattava etuuksia ja ajettava läpi kivuliaat rakenteelliset muutokset taloutemme tervehdyttämiseksi. Tähän on lisäksi ryhdyttävä historiallisen laman aikana. Sitä se vastuuttomuus teettää. 1990-luvun kokemuksista tiedämme mitä tästä seuraa. Pienyritysten konkursseja, elinikäisiä velkavankeuksia ja rikkinäisiä perheitä.

Tämä ei ole politiikkaa tai näkemys. Tämä vain menee näin. Milton Friedmanin toteamaa mukaillen: kun käyttää päihteitä, päihtyy. Kun velkaraha palaa juokseviin kuluihin, velkaa pitää hoitaa ja maksaa muualta tulevilla varoilla. Neljäntoista vuoden jatkuvan alijäämäisen valtionbudjetin jälkeen krapula tulee olemaan eeppinen. Valitettavasti hallitus, joka olisi voinut tehdä niin monta asiaa toisin, ajoi lamaan kestävyysvajetta ja velkaa kasvattamalla.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.10.2022 19:18

Näinhän se menee. Hyvä kirjoitus, itsestäänselvyyksiä tosin. Jonkun sukupolven on se hitti otettava, eikä kukaan poliitikko halua sitä omalle jaksolleen. Sipilä tuota koitti ja ja melkein ristiinnaulittiin (itse olen puolueeton ja ateisti). Kuuntelen Rahapodi broadcastia, ja komppaan Martinia siinä että tässä tilanteessa Suomen pitäisi koittaa hyötyä/minimoida tappiot hyötymällä EU tukijärjestelmästä kuten jotkin eteläeurooppalaiset valtiot tekee.

Nimetön
Nimetön
12.10.2022 08:34

Ei ole pelkästään tämän hallituksen syy kun velkaa on jouduttu ottamaan, edellisetkin hallitukset ovat ottaneet velkaa. Omassa kirjoituksessasi juuri puhut kuinka hallitukset joutuvat ottamaan velkaa maksaakseen edellisen hallituksen velat niin miksi syytät nykyistä hallitusta?
Tähän lisään panaman paperit, jokainen voi miettiä miten se kaikki on vaikuttanut tähän kaikkeen, kuinka monella meillä tavallisilla tallaajilla on mahdollisuuksia kiertää veroja samalla tavalla? Ja näitä maksamattomia veroja me kaikki muut joudumme maksamaan pienistä palkoistamme.
Sitten voidaan lisätä asia mitä en koskaan ymmärrä, yritykset eivät halua poliitikkojen puuttuvan heidän asioihin, mutta kun ollaan menossa konkurssiin niin kyllä sitten halutaan rahaa ja näin velka kasvaa lisää.

Nimetön
Nimetön
11.10.2022 17:40

Hyvä kirjoitus.
Hyvä muista myös tästä ja edellisistä hallituksista se ettei myöskään uudistusten tekeminen häikäise. SOTE on rakennettu vuosia ja nyt ollaan pahassa kriisissä.
Surullisinta on se että näkyy jo kansan terveydessä. Jokaisella on odotettavissa vähemmän terveitä vuosia, mallia USA:sta.
Ei tule olemaan helppo rasti saada maa järjestykseen. Jotenkin epäilen nykyisten poliitikkojen kykyjä.
Ilkeä heitto, mutta pitäisikö palkata Virolaisia. Elävät jo pitempään terveinä ja ovat vauhdilla laittaneet maataan kuntoon..
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/SDG_03_11__custom_1041099/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=ec3e6910-68b4-40cf-81d1-f83689cd5106

Nimetön
Nimetön
11.10.2022 10:45

Parahin Esko Salo, Ei Martin Paasi laittanut neljäntoista vuoden “syntitaakkaa” nykyisen hallituksen kohdalle. Nykyiseltä hän olisi toivonut vastuullisuutta talouden pidosta. Kaikki 2000 luvun hallitukset ovat sortuneet samaan äänestäjien ostamiseen heidän “omilla” rahoilla. Kaikki ne rakenteelliset uudistukset, jotka Saksa, Tanska, Ruotsi ja Norja tekivät 20 vuotta sitten on meillä tekemättä.

Nimetön
Nimetön
11.10.2022 10:00

Hyvä kirjoitus Martin! Näinhän se on – on korkea aika kääntää talouden suuntaa, vaikka tuskallista se tulee olemaan. Seuraava hallitus saa taakan kantaakseen.

Nimetön
Nimetön
11.10.2022 09:56

“Tämä ei ole politiikkaa tai näkemys.” Jotenkin tuli mieleen Venäjän tiedottaja Petskov

Hallitusta voi haukkua miten paljon tahansa, mutta se ei ole aiheuttanut nykyistä inflaatiota ja EKP:n koronnostoja.Ja velkaa ovat ottaneet kaikki maat. Sekään ei ole hallituksen syy. Määristä voidaan keskustella. Ja nykyinen hallitus ei ole ottanut velkaa 14 vuotta, vaikka sekin on Paasin mukaan hallituksen syy.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki