Siirry pääsisältöön

Draghin karhunpalvelus Euroopalle

Euroopan keskuspankki on Mario Draghin johdolla tehnyt hartiavoimin työtä euroalueen talouden eteen. Ensinnäkin EKP on vienyt läpi laajoja pankkijärjestelmän luottamusta nostattavia toimenpiteitä. Näiden lieveilmiö on antolainauksen hidastuminen. Vastapainoksi EKP on tarjonnut ennenäkemättömiä toimenpiteitä jolla antolainaus lähtisi nousuun.

Laatua on nostettu samalla kun yltiölikviditeettiä on kylvetty markkinoille. Kaikki nämä sinänsä hyvät toimenpiteet ovat samalla kuitenkin mahdollistaneet poliittisen päättämättömyyden. Rakenteellisiin ongelmiin ei ole tarvinnut tartuttua.

Luottamukselle perusta

Finanssikriisin jälkimainingeissa keskuspankki ryhtyi toimenpiteisiin luottamuksen palauttamiseksi eurooppalaiseen pankkijärjestelmään. Pankkien vakavaraisuuden määrää ja laatua on nostettu ja vakavaraisuusmallien tulkinnat on yhdenmukaistettu, niin että kaikki tulkitsisi monimutkaisia malleja käytännön työssään samalla tavalla.

Lisäksi EKP ottaa vastuulleen systeemikriittisten pankkien valvonnan, jota on edeltänyt ennen näkemätön pankkitaseiden läpivalaiseminen (asset quality review, AQR). Läpivalaisun tulokset julkaistaan nyt tulevana sunnuntaina (26.10). Toimenpiteillä Draghi on pyrkinyt ylläpitämään markkinoiden luottamusta euroa, sen pankkijärjestelmää sekä keskuspankkia kohtaan.

Öljyä rattaisiin

Näiden pankkien lainanantoa jarruttavien toimenpiteiden vastapainoksi EKP on alentanut korkoja (keskuspankin talletuskoron jopa negatiiviseksi), luvannut puolustaa euroa valtioiden korkoeropaineilta ja lisännyt pankkijärjestelmässä olevaa likviditeettiä.

Lisäksi EKP ryhtyy myös ostamaan pankkien tasetta ja siten pankkien lainanantoa painavia omaisuuseriä, suomeksi sanottuna roskalainoja, kuten saksalaisia varustamolainoja ja eteläeurooppalaisia asuntolainoja, EKP:n vakuudellisten lainojen osto-ohjelman myötä. Tarjoamalla pankeille likviditeettiä ja myös tilaa sen hyödyntämiseksi, poistamalla roskalainat, Draghi pyrkii saamaan pankit lainaamaan hanakammin.

Ongelma esimerkiksi Suomessa on kuitenkin se, että jopa kasvuyhtiöt ovat nyt vakavaraisia ja monella, kuten Nokian Renkailla, on merkittävää tuotannollista ylikapasiteettia.  Tuloksesta maksetaan siksi kasvavia osuuksia osinkoina ulos. Yritä nyt siinä sitten tarjota yrityksille lainaa. Edes ilmaiseksi.

Sillä välin politiikassa…

Draghi on jatkuvasti yrittänyt muistuttaa politiikkoja kipeistä rakenteellisista muutoksista, joita kuitenkaan ei ole nähty. Syy on poliittinen. Euroalueella on aina jossain vaalit. Tullakseen valituksi ja pysyäkseen valittuna, poliitikon täytyy luvata mukavia asioita, josta kansan syvät rivit pitävät. Nämä asiat harvemmin ovat niitä kipeitä ja välttämättömiä rakenteellisia toimenpiteitä, jotka alentavat palkkoja, vähentävät tukia sekä työturvaa.

Karhunpalvelus

Tarvittavia päätöksiä ei synny kuin pakon edessä. Tätä pakkoa Draghi on kuitenkin menestyksekkäästi pitänyt loitolla EKP:n hurjalla monirintamataistelullaan. Vaikka asiat eivät ole hyvin, ne eivät EKP:n takia ole niin huonosti, että poliitikot voisivat pakon edessä tarttua kipeiden päätösten läpiviemiseen. Keskuspankin menestys on tavallaan ollut poliittisen päätöksenteon kirous.

Näin ollen EKP:n krapularyypyt ovat siirtäneet kankkusen tuloa, mutta kun talouksien juhlapöytiä ei ole siivottu, väistämättömät siivoustalkoot ovat vielä edessä. Draghi on siis hyvistä aikeistaan huolimatta saattanut tehdä Euroopalle karhunpalveluksen.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit