Siirry pääsisältöön

Salkkukatsaus vuodelta 2013

Vuosi 2013 on saatu onnellisesti päätökseen ja on aika tehdä pieni katsaus menneeseen vuoteen salkkuni osalta ja käydä hieman läpi minkälaisessa asennossa salkkuni on vuoteen 2014 mentäessä. Heti alkuun totean, että en tekstissä paljasta salkkuni sisältö kovinkaan tarkkaan, eivätkä yhtiöt ole missään listauksessa painojärjestyksessä.

Vuosi 2013 oli kokonaisuutena erinomainen pörssivuosi. Länsimarkkinoiden merkittävimmät indeksit tuottivat 20-30 prosentin tuottoja ja volatiliteetti pysyi hyvin alhaisena. Toisin sanoen sijoittajille oli tarjolla erinomainen tuotto hyvin maltillisella riskillä. Tämänkaltaisia vuosia on harvoin tarjolla sijoittajille. Oman salkkuni osalta vuosi oli myös erittäin onnistunut ja onnistuin saavuttamaan selvästi indeksiä paremman tuoton. Salkunhoidollinen teemani on jo parin edellisvuoden ajan ollut ”back to basics”. Tällä tarkoitan sitä, että pidän salkussa entistä pienempää hajautusta, mutta samalla tiukennan kriteerejäni valitsemieni yhtiöiden suhteen. Valintateemoina vanhat tutut: sijoita liiketoimintaan jota ymmärrät, kiinnitä entistä enemmän huomiota johtoon, poliittisen riskin minimointi ja kasvata turvamarginaalia.

Indeksin selkeä voittaminen oli erityisen mukavaa kahden hieman haastavamman vuoden jälkeen. Salkkuni yhtiöistä parhaiten kehittyivät Sampo, Revenio, Mattel ja Nordea. Myös salkun keskittäminen jatkui ja katsauskaudella salkustani poistui mm. H-P, UPM, Talvivaara, Vestas Wind, Seadrill, Aktia ja Mattel. Näissä sijoituksissa tuotot vaihtelivat UPM:n erinomaisesta Talvivaaran katastrofaaliseen, suunnan ollessa kuitenkin pääsääntöisesti positiivinen.

Ostopuolella olen viimekuukausien aikana ollut käytännössä kahdessa yhtiöissä; IBM:ssä ja Deeressä. IBM:n osto-ohjelmani on valmis, enkä tule sitä enää kasvattamaan ilman kurssin merkittävää pudotusta. Deeressä ohjelma on kesken sillä pidän mahdollisena, että osakkeen volatiliteetti nousee vielä selvästi. Myyntipuolella olen ollut Sammossa ja Nordeassa.

Haastava vuosi edessä

Olen aikaisemmin kommentoinut sijoitusvuotta 2013 oheisissa kirjoituksissa ja näkemykseni ei siitä juurikaan ole muuttunut:

https://www.nordnet.fi/blogi/katsaus-vuoden-2013-veikkauksiin-ja-veikkauksia-vuodelle-2014/23/12/2013/

https://www.nordnet.fi/blogi/porssivuosi-2014/30/12/2013/

Tiivistettynä vielä, odotan indeksien tuottavan verrattain huonosti, mutta hyvien yhtiöiden tarjoavan hyvää potentiaalia. Uskon myös volatiliteetin kasvavan ja olen varautunut tähän käteispainon nostamisella. En usko laajempaan romahdukseen, ilman Euroopan velkakriisin uudelleen leimahtamista. Tämä on mahdollista sillä homma on poliitikkojen käsissä mutta lähtökohtaisesti en tätä odota.

Lähden vuoteen osakesalkulla jonka pääsisältö on: Sampo, Nordea, Revenio, Tesco, IBM, Deere. Nämä yhdessä käteisen kanssa muodostavat huomattavan osan määräysvallassani olevien salkkujen sisällöstä. Tämän lisäksi minulla on vielä kourallinen muita pienempiä positioita salkussani (mm. Outotec & Silver Bay). Olisin tällä hetkellä edelleen kiinnostunut kasvattamaan US yhtiöiden osuutta salkustani, sillä olen täysin vakuuttunut siitä, että taala tulee kuluvan vuoden aikana vahvistumaan selvästi. Toki jos ostokohteita ei löydy, niin tyydyn taalojen pitämiseen käteisenä. Osinkokaudella saamani osingot tulen lähtökohtaisesti pitämään käteisenä.

Kehittyvien markkinoiden vuoro?

Kehittyville markkinoille vuosi 2013 oli surkea ja kaikki merkittävimmät indeksit jäivät miinukselle. Viimeaikoina myös valtaosa kehittyvien markkinoiden valuutoista ovat olleet paineessa johtuen useiden maiden heikentyneistä kasvunäkymistä, US kasvun kiihtymisestä, sekä FED:n vähentyneestä elvytyksestä. Kokonaisuutena useiden kehittyvien markkinoiden arvostukset alkavat olla houkuttelevalla tasolla ja voimakkaasti laskeneet valuuttakurssit saattaisivat tarjota hyvää vipua tilanteen jossain vaiheessa kääntyessä. Pidän hyvin mahdollisena, että tulen kuluvan vuoden aikana ottamaan positiota kehittyviltä markkinoilta. Tämä projekti on kuitenkin vielä hyvin alkutekijöissään ja palaan asiaan mahdollisesti myöhemmin blogissani.

Teksti ei sisällä sijoitussuosituksia eikä sen sisältöä pidä tulkita sijoitussuositukseksi. Kommentit ovat kirjoittajan omia mielipiteitä. Tekstissä mainituista yhtiöistä omistan osakkeita Reveniossa, Sammossa, Nordeassa, Tescossa, IBM:ssä, Silver Bayssä, Outotecissä ja Deeressä.

Photo credit: LendingMemo / Foter / CC BY

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.02.2014 23:25

Pieni pyyntö. Tartu tähän. Olen itse jo jonkinlaisen tekeleen siitä tehnytkin. http://www.ilkka-yhtyma.fi/Web/Yhtyma/corporate.nsf/headlines/DCA1EE45CC721724C2257C7F005C7FC8

Nimetön
Nimetön
31.01.2014 18:26

Oletko luopunut kokonaan WMT:stä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2014 14:23

En ole

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki