Siirry pääsisältöön

Osinkoverotus 2019 ja case Nordea

Osinkokausi on alkanut, joten on tullut aika palauttaa mieleen myös osinkojen verotuskäytännöt. Osinkoverotus vaihtelee riippuen siitä, onko kyse julkisesti noteeratusta (pörssiyhtiöstä) vai muusta yhtiöstä (listaamattomasta yhtiöstä). Verotus vaihtelee myös sen mukaan, mihin maahan yhtiö on listattu.

Osinkovero suomalaisesta pörssiyhtiöstä

Pörssilistattujen yhtiöiden jakamasta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa. Osinko on siis luovutusvoittoa kevyemmin verotettua tuloa.

Pääomatulojen veroprosentti on 30 % 30 000 euroon saakka ja ylimenevästä osasta 34 %. Osingosta menevän veron määrä on siten 25,5 % (0,85*30) tai 28,9 % (0,85*34) .

Osingot maksetaan Nordnet-tilillesi osingon maksupäivänä. Se on yleensä n. 10 päivän päästä yhtiökokouksesta ja osingon irtoamispäivästä. Osingon maksava pörssiyhtiö tekee osingoista automaattisesti 25,5 % ennakonpidätyksen, joka luetaan hyväksi lopullisessa verotuksessa ja kattaa siis koko veron määrän, jos pääomatulot ovat alle 30 000 euroa.

Osinkovero ulkomaisesta pörssiyhtiöstä

Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaisesta valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osinkoveron lopullinen määrä vastaa suomalaista osinkoverotusta. Silloin ulkomaisista osingoista peritään ulkomailla lähdevero, joka on suuruudeltaan Suomen ja lähdevaltion verosopimuksessa määritetty prosenttiluku. Tämä prosenttiluku hyvitetään Suomeen maksettavasta verosta, jolloin sinulle jää maksettavaksi lähdeveron ja suomalaisen osinkoveron erotus.

Esimerkki: ruotsalainen pörssilistattu yritys maksaa osinkoa 100 kruunun verran. Tästä peritään verosopimuksen mukainen lähdevero 15 %, eli Nordnet-tilillesi maksetaan osinkoa 85 kruunua. Lopullisessa verotuksessa Suomen valtio perii loput 10,5 kruunua (kun pääomatulojen veroprosentti on 30 %). Maksat siis samat 25,5 % veroa kuin suomalaisistakin yhtiöistä, mutta lähdeveron jälkeen jäävä loppuosa veroista peritään vasta lopullisessa verotuksessa.

Ulkomaisten osinkotuottojen osalta sinun on itse pidettävä huolta siitä, että lähdevero on peritty verosopimuksen mukaisesti. Jos sinulta on peritty liian suuri lähdevero, liikaveron palautushakemusten tehtailu voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi puuhaksi. Lue aiheesta lisää: Ulkomainen osinko vaatii veronsa.

Case Nordea

Nordean pääkonttori muutti Suomeen 1.10.2018 ja samalla myös Nordean osinkoverotus muuttui. Suomalaisilta sijoittajilta peritään jatkossa ennakonpidätys 25,5 %, kuten muistakin Suomeen listatuista yhtiöistä.

Aiemmin osingosta perittiin 15 % lähdevero osingonmaksun yhteydessä ja loppuosa lopullisessa verotuksessa. Veron määrä ei siis muutu.

Parhaita osingonmaksajia

Tässä kirjoituksessa esitetty koskee yksityishenkilöiden verotusta. Yritysten verotus eroaa yksityishenkilöiden verotuksesta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.03.2019 13:24

Saako myyntitappiot vähentää osinkoverotuksesta

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2019 19:04

Kyllä! Kaikkia pääomatuloja käsitellään nykyään yhdenvertaisesti verotuksessa, eli myyntitappiot voi vähentää osingoista tai mistä tahansa muista pääomatuloista perittävistä veroista. /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2019 19:10
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.03.2019 18:19

Jos myyn tappiolla osakkeita ja saan samaan aikaan osinkoa muista omistuksistani niin pitääkö minun tehdä itse tuo ilmoitus vai meneekö “automaattisesti” pankista tms. verottajalle kuten nuo luovutusvoittolaskelmatkin? Joku konreettinen esimerkki olisi varmaan muillekin aloittelijoille hyödyksi.

Nimetön
Nimetön
10.03.2019 11:00

Tuosta ulkomailta liikaa perittyjen lähdeverojen takaisinperinnästä olisi mukavaa saada käytännön ohjeistusta esim. mitä dokumentteja vaaditaan, mistä ne saa, paljonko aiheutuu kuluja jne.
Ajankohtainen aihe, etenkin kuin Tanska sekä nyt myös Norja ovat liittyneet verosopimusten vastaiseen lähdeveron ennakonpidätykseen 15% -> 25%.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.03.2019 08:50

Kiitos palautteesta. Ajantasaiset ohjeistukset ja dokumentit löytyvät aina kohdemaan veroviranomaisen sivuilta. Tanskan osalta ne löytyvät täältä: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2244931 ja Norjan osalta täältä: https://www.skatteetaten.no/en/person/taxes/get-the-taxes-right/shares-and-securities/about-shares-and-securities/refund-of-withholding-tax-on-dividends/ /Henri

Nimetön
Nimetön
09.03.2019 13:29

Tämä kirjoitus unohtaa, että verotus on kokonaisuus. Tietysti on ihan hyvä muistuttaa, että Nordean osingosta tehtävä pidätys muuttuu (lähdevero/ennakonpidätys), mutta asiaan liitty myös ainakin tällainen juttu:

https://www.nordnet.fi/blogi/tulo-ulkomailta-syo-verovahennyksen/
– tältä osin siis tilanne korjaantuu, kun Nordean osinko ei ole enää ulkomaista tuloa.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki