Tulo ulkomailta syö verovähennyksen

Vaikka talous on globaalia ja nettikauppa kansainvälistä, ovat kansalliset verosäännökset täynnä ansoja sille, joka haluaa hajauttaa sijoituksiaan kansainvälisesti. Yksi sangen vähän tunnettu ansa liittyy ulkomaille maksetun lähdeveron hyvittämiseen Suomen verotuksessa.

Suomessa vakituisesti asuvan sijoittajan kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa ns. hyvityslain mukaisesti. Periaate ulkomaan veron hyvityksessä on yksinkertainen ja selkeä. Jos suomalainen saa ulkomailta tuloa, lasketaan tulolle normaali suomalainen vero. Tästä verosta vähennetään samasta tulosta ulkomaille maksettu vero. Lopputuloksena on, että tulosta on maksettu yhteensä veroa suomalaisen veroprosentin verran.

Esimerkiksi suomalainen sijoittaja saa Ruotsista Nordean osinkoja 1000 euroa. Ruotsi  perii niistä lähdeveroa 15 % eli 150 euroa. Suomessa osingosta on vuonna 2013 verotettavaa pääomatuloa 700 euroa, josta vero on 30 % eli 210 euroa. Tästä 210 eurosta vähennetään Ruotsiin maksettu vero 150 euroa, jolloin Suomessa maksettavaksi jää vain 60 euroa. Järjestelmän pitäisi siis taata, että Ruotsista saadusta osingosta verotetaan suomalaista sijoittajaa yhteensä yhtä paljon kuin vastaavan suuruisen osingon Suomesta saanutta.

Järjestelmän heikkous paljastuu, jos suomalaisella sijoittajalla on pääomatuloista tai pääomatulojen veroista tehtäviä vähennyksiä, kuten asuntolainan korkoja, vapaaehtoisen eläkevakuutuksen maksuja tai kotitalousvähennystä.

Sijoittaja A:lla on 1 000 euroa osinkotuloja suomalaisesta pörssiyhtiöstä ja 875 euroa asuntolainan korkoja. A:n verotettava pääomatulo on 700 euroa, josta hän saa vähentää 80 % asuntolainan koroista (vuonna 2013) eli 700 euroa. Verotettava pääomatulo on siis +/- 0. Pankkitilille on tullut osinkoja 1 000 euroa ja sieltä on maksettu korkoja 875 euroa, eli tilille jää 125 euroa.

Sijoittajalla B on 1 000 euroa osinkotuloja ruotsalaisesta yhtiöstä. Ruotsi pidättää lähdeveron 150 euroa. Suomen verotuksessa verotettava pääomatulo on 700 euroa, josta vähennetään 80 % asuntolainan korosta eli 700 euroa. Verotettava pääomatulo ja siten myös vero pääomatulosta on 0. B:n pankkitilille on kertynyt netto-osinkoa 850 euroa ja tililtä on maksettu asuntolainan korko 875 euroa. Tili on toisin sanoen 25 euroa pakkasella ja sijoittaja B:n taloudellinen tilanne vuonna 2013 150 euroa heikompi kuin Suomeen sijoittaneella A:lla.

Lopputulos selittyy sillä, että toiseen valtioon maksettu vero hyvitetään vain samassa suhteessa, kuin kyseisestä tulosta todella maksetaan veroa. Tarkastelu tapahtuu tulolähteittäin ja tulolajeittain. Jos siis jonkin vähennyksen vuoksi pääomatuloista ei jää maksettavaksi veroa, ei myöskään ulkomaista veroa hyvitetä.

Ulkomaille pääomatulosta maksetun veron hyvitys jää edellä kuvatulla tavalla vajaaksi aina, kun henkilöllä on puhtaasta pääomatulosta tehtäviä vähennyksiä. Sellaisia ovat korkovähennyksen lisäksi vähennys vapaaehtoisen eläkevakuutuksen maksuista tai PS-tilille maksetuista säästöistä. Koska ulkomaista veroa hyvitetään suhteessa maksettaviin veroihin, myös veroista tehtävät vähennykset pienentävät hyvitystä. Tällaisia ovat esimerkiksi kotitalousvähennys.

Hyvittämättä jäänyt ulkomainen vero siirtyy seuraaville viidelle vuodelle ja voidaan käyttää, jos jonakin vuonna hyvityksen enimmäismäärä on suurempi, kuin sinä vuonna ulkomaille maksettu hyvitettävä vero. Siirrosta on harvoin hyötyä, koska varsinkin eläkesäästäjällä ja asuntovelallisella vähennykset ovat yleensä vuodesta toisen samanlaiset.

Ulkomaisten pääomatulojen osalta hyvitysjärjestelmän verovähennyksiä mitätöivä ominaisuus on helpoin havaita, mutta sama ongelma liittyy myös ansiotuloihin.

Kuva: Satu Korpela

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.04.2013 12:56

Verovähennys itsessään on kaiken pahan alku.

Nimetön
Nimetön
03.04.2013 14:21

Mitkä HEX:n yritykset maksavat osingot ulkomailta. Onko muita kuin Nordea ja TeliaSonera?

Nimetön
Nimetön
10.04.2014 11:14

Hei,

Hyvä kirjoitus, aiheesta josta ei liikaa tietoa löydy!
Aloittelevana sijoittajana jäi vielä hieman epäselväksi vaikutus korkovähennyksiin.

Esim.
Asuntolainan korot ovat 5000€/v. Laina on omaa asuntoa varten, ei sijoitusasuntoon.
Yhdysvalloista tulee osinkotuloja bruttona 200€/v. Suomesta osinkotuloja on saman verran, eikä muita pääomatuloja ole.

Korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta voiko loput korot vähentää ns. alijäämähyvityksenä ansiotuloista?
Vai onko pääomatulojen määrä niin pieni, että asuntolainan korot vähennetään suoraan ansiotuloista?

Nimetön
Nimetön
31.03.2016 19:22

Tarpeellinen artikkeli. Mutta miksi moni online pankki pidättää enemmän kuin pitää ? Esimerkkinä Nordnet, joka pidätti 2015 Nordeasta 30%.