Siirry pääsisältöön

Osinkosuosikkien kolmen kärki yllätysmomentilla

Vuoden 2015 tuloksista maksettava osinkopotti kasvaa 5 prosenttia viime keväästä. Helsingin pörssin 25 suurimmasta yhtiöstä puolet kasvattaa osakekohtaista voitonjakoaan vuodentakaisesta. Outokumpu jää ainoana suuryhtiönä nollaosinkokerhoon. Outotec on kärkiehdokas osakeannin järjestäjäksi. Listaan tässä merkinnässä kolme osinkosuosikkia.

Osinkosuosikeilla kolme valintakriteeriä

Osinkosuosikkien poiminnassa painottuvat kolme kriteeriä.

Ne ovat seuraavat:

1) Osingon suuruus suhteessa osakkeen kurssitasoon
2) Osakekohtaisen osingonjaon lähivuosien kasvunäkymä
3) Nykyisen osinkotason kestävyys yhtiön tämän hetken tuloskunto huomioiden

Erityisesti osakekohtaisen osingonjaon kasvunäkymä on analyysin olennainen tekijä, jotta osinkosijoittaja saa suojaa pääomatappioilta globaalin elvytyksen vähentyessä parin kolmen vuoden aikaikkunassa. (Siis: kun uuden sijoituksen osinkotuottovaatimus aikanaan kasvaa, pitävät kurssitasonsa parhaiten ne yhtiöt, jotka kasvattavat osakekohtaista osinkoaan.)

Kolme osingonjaon asteittaista kasvattajaa

Osinkosuosikkien kolmen kärjestä löytyy pörssin keskimääräistä korkeampi pohjaosinkotuotto, johon yhdistyy myös maltillinen osakekohtaisen osingonjaon kasvunäkymä seuraavien kolmen vuoden aikana.

Venäjä-sidonnainen Aspo on menestynyt päämarkkinoidensa turbulenssissa hyvin. Yhtiön asteittain kohentunut tuloskunto on vahvistanut tasetta, mikä mahdollistaa osinkotason nostamisen jopa 25 prosentilla 0,40 eurosta 0,50 euroon osaketta kohden. Omassa kokoluokassaan Aspo tarjoaa poikkeuksellisen tuhtia 7 prosentin osinkotuottoa.

Alma Median tuloskäyrä näyttää kääntyneen nousu-uralle monivuotisen vaikean markkinatilanteen jälkeen. Yritysjärjestelyt, liikevaihdon laskun edessä siintävä pysähtyminen ja jatkuva kustannuskuri mahdollistavat tuloksen maltillisen nousu-uran lähivuosina. Omalla toimialallaan poikkeuksellisen terveen taseen omaava Alma Media kykenee nostamaan voitonjakoaan 0,12 eurosta 0,15 euroon, suhteellisesti 25 prosenttia. Noston toteuttamalla mediayhtiö kiilaisi yli viiden prosentin osinkotuottoa tarjoavien kerhoon.

Nordea voi kasvattaa osingonjakoaan reilut 10 prosenttia. Osakekohtaisena osinkona nousu on mahdollinen 0,62 eurosta ainakin 0,70 euroon. Osinkotason nousu perustuu taseen vahvistumisen ja tuloskunnon hienoisen kohentumisen yhdistelmään. Nordea on Sammon osakkuusyhtiö, ja sidoksen kautta pankin lähivuosien kasvu on korkealla prioriteetilla yritysjohdon piirustuspöydällä, jotta Sampo voi jatkaa omaa osingonkorotussarjaansa. Kaksikosta Nordea on kuitenkin selvästi houkuttelevammin hinnoiteltu liki 7 prosentin tuotollaan.

Perinteisesti vahvat osingonmaksajat kuplassa nollakorkojen johdosta

Elisa, Orion ja Sampo eivät nousseet osinkosuosikkeihin, koska niissä on havaittavissa selvä pääoman menettämisen riski parin kolmen vuoden tähtäimellä. Tämä ei johdu yhtiöiden laadusta vaan siitä, että nollakorkomarkkina on työntänyt näihin verrattain vakaisiin osakkeisiin paljon sellaista pääomaa, joka ei pidemmän päälle osakemarkkinoille kuulu.

Ilmiö näkyy ennustettavien osinko-osakkeiden arvostuskertoimissa, jotka ovat kehittyneet parin viime vuoden aikana selvästi paremmin kuin osakkeiden alla olevat liiketoiminnat. Siksi valikoitujen osinkosuosikkien kolmikossa korostuu yhtiökohtaisen laadun ohella myös hienoinen yllätysmomentti osingonmaksukyvyn asteittaisen kohentumisen suhteen. Jos osinko-osake on liian ilmeinen, on se keskuspankkitoimien kautta todennäköisesti puskettu jo kuplahintaan.

SIJOITUSKIRJAT OVAT NYT ALENNUKSESSA (hinnat sis. postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa). 

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

>> Sijoituskirjojen tilauslomakkeelle

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia. Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Aspon, Elisan, Outotecin, Sammon ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Tekstissä esitetyt arviot perustuvat 1–9/2015 tulosraportteihin yhdistettynä muihin yhtiöistä julkisesti saatavilla oleviin tietoihin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: – Annetta – Foter.com CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.11.2015 19:41

“Jos osinko-osake on liian ilmeinen, on se keskuspankkitoimien kautta todennäköisesti puskettu jo kuplahintaan.”

Eikö tämä tilanne ole täysin analoginen Nordeassa? Jokainen tietää, että lähitulevaisuudessa Nordeasta saa hyvää osinkotuottoa. Samalla logiikalla Nordeakin olisi kuplahinnassa.

Nimetön
Nimetön
16.11.2015 19:41

No, seuraavassa finanssikriisissä Nordea on taas kerran omistajiensa kukkarolla. Pysyn itse edelleen Svenska Handelsbankenin karavaanissa, jolloin lisäpääoman pumppaamista yhtiöön ei tarvitse pelätä.

Mikä on ainoa pohjoismainen pankki, joka selvisi kahdesta edellisestä finanssikriisistä ilman keskuspankkien, valtion tai osakkeenomistajien lisärahoitusta?
-SHB

Nimetön
Nimetön
16.11.2015 08:50

“Nordea voi kasvattaa osingonjakoaan”

Mutta kun edellisen postauksen mukaan sillä on jo nyt liian korkea osingonjakosuhde ollakseen hyvä sijoituskohde?

Nimetön
Nimetön
16.11.2015 01:14

Bittium taitaa viedä koko potin tälläkertaa seuraavat 3 vuotta ainakin.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki