Siirry pääsisältöön

Nokian Renkaiden lyhyen aikavälin Venäjä-näkymä sumeni

Nokian Renkaat julkaisi tänä aamuna tammi-syyskuun osavuosikatsauksensa. Tarkastelen tässä merkinnässä hyvin lyhyesti Venäjä-sidonnaisen yhtiön lyhyen aikavälin näkymää suurimmalla yksittäisellä markkina-alueellaan.

Heinä-syyskuussa 2014 Nokian Renkaiden myynti laski Venäjälle ja IVY-maihin yhteensä 33,9 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Koko alkuvuoden 2014 osalta konsernin myynti Venäjälle ja IVY-maihin laski 33,5 prosenttia vertailukaudesta. Pudotuksen syitä ovat muun muassa myyntimixin muutos, keshihinnan lasku ja ruplan romahtaminen.

Kun suurimman yksittäisen markkina-alueen myynti putoaa dramaattisesti, muiden markkina-alueiden kehittyessä keskimäärin varsin positiivisesti, muuttuu yhtiön maantieteellisen myyntijakauman painopiste nopeasti. Seuraavassa kuvataan Nokian Renkaiden myynnin maantieteellistä jakaumaa tammi-syyskuussa 2014.

nokian renkaat myyntijakauma q1_q3_14

Nokian Renkaiden myynti maantieteellisesti 1–9/2014 (lähde: Nokian Renkaat)

Huomionarvoista on, että kuluvana vuonna Venäjä-yksikön osuus Nokian Renkaiden myynnistä on pudonnut 27 prosenttiin. Alleviivaamisen arvoiseksi kohoaa havainto Keski-Euroopasta, joka on enää vain prosenttiyksikön päässä Venäjästä.

Ennustan Keski-Euroopan nousevan ensi vuonna Nokian Renkaiden selvästi suurimmaksi yksittäiseksi markkina-alueeksi myynnillä mitattuna. Tämä luonnollisesti tasoittaa vuonna 2015 Venäjän markkinakehityksen laskun suhteellista merkitystä Nokian Renkaille. Erityisesti alkuvuonna 2015 euromääräinen myynti pudonnee Venäjällä selvästi ruplan nykytasosta johtuen, siinä missä yhtiöllä pitäisi olla Keski-Euroopassa hyvät edellytykset maltilliseen euromääräisen myynnin kasvuun.

Viime vuoden tammi-syyskuussa 2013 Venäjä muodosti Nokian Renkaiden liikevaihdosta 37 prosenttia ja Keski-Eurooppa 23 prosenttia. Tätä taustaa vasten muutos on ollut erittäin nopea. Kenties yhtiön sisällä arvellaan strategisen kasvufokuksen siirtyvän kovaa kyytiä nimenomaan Keski-Eurooppaan, sillä kuluvan kuun alussa Nokian Renkaiden toimitusjohtajana aloittanut Ari Lehtoranta työskenteli aiemmin Koneella Keski- ja Pohjois-Euroopan liiketoimintojen johtajana.

Venäjän lyhyen aikavälin epävakaita näkymiä korostaa, että Nokian Renkaat jätti tänään julkaistun Q3-osavuosikatsauksensa esitysmateriaalista pois itämarkkinoiden lähivuosien kasvua ennakoivan osion. Venäjän automarkkinoiden kuvaus löytyy tämänpäiväisestä analyytikkomateriaalista seuraavanlaisena:

venaja automyynti q3 esitys

Venäjän automyynti 2007–2014e Q3/14-esityksessä (lähde: Nokian Renkaat)

Vielä loppukesällä julkaistun Q2-osavuosikatsauksen esityksessä vastaava kuvaus sisälsi tulevaisuutta koskevia arvioita aina vuoteen 2019 asti:

venaja automyynti q2 esitys

Venäjän automyynti 2013–2019e Q2/14-esityksessä (lähde: Nokian Renkaat)

Esitystavan muutos voitaneen tulkita lähitulevaisuuden Venäjä-näkymiä koskevan epävarmuuden selväksi kohoamiseksi. Kuten myös grafiikoita vertaamalla voidaan välittömästi havaita, on ennuste Venäjän kuluvan vuoden automyynnistä pudonnut huomattavalla tavalla elokuun jälkeen.

Silti jatkan edelleen Nokian Renkaiden osakkeiden osto-ohjelmaa. Yhtiö korostaa tuoreessa Q3-osavuosikatsauksessaan vahvaa kassavirtaansa, mikä on omiaan vihjaamaan vähintäänkin viime kevään osinkotason säilyttämistä myös ensi keväänä.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja omistaa Nokian Renkaiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: pedrosimoes7 / Foter / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.11.2014 18:32

Harkitsen ostamisen aloittamista, mutta mitenkähän tuota tulostiedotetta Q3 ja tulevaisuutta pitäisi tulkita? Pieni myynnin lasku ja kannattavuuden laskuakin varmaan kuitenkin jatkuu seuraavat 6-12kk tai pidempään? Ja kunnon buustia saadaan vasta Venäjältä ja ne ennusteet nyt poistettiin materiaalista… 1. Tiedotteessa sanotaan myynnin laskeneen n. 10% euroissa, mutta kappaleissa pysyneen samana. Eli siis hinnat ovat laskeneet 10%. 2. Euroopan myynnin kerrotaan kasvanee molemmin tavoin. Alla NRE:n piirakasta avatut myynnit euroiksi muutettuna minun matematiikalla. Siitähän voisi päätellä asioiden sujuneen hyvin muualla, mutta huonosti Venäjällä, mutta ei kait nyt mitään erityisen positiivista euroopassa? Markkinaosuuksista ei kerrota mitään faktaa. Viimeksi asiaa avattiin 2011 ja silloinkin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
01.11.2014 16:11

Nokian renkaissa on upside-potentiaalia. Heikentävät tekijät toimivat myös toiseen suuntaan. Ja jos veroriita päättyy Nokian renkaiden voittoon, se on osaketta kohden ihan huomion arvoinen tulosta parantava erä.

Nimetön
Nimetön
31.10.2014 21:09

Ei oikein hyvä viikko Oksaharjulle. Ensin Outotek ja sitten NRE.

Nimetön
Nimetön
31.10.2014 19:28

Taas nähtiin ettei shorttareita vastaan kannata tapella. Osto-ohjelman voisin aloittaa 20 euron tasolta, mutta suuremmat ostot teen vasta kun selkeä käänne parempaan on nähtävissä.

Nimetön
Nimetön
31.10.2014 19:21

Prosenteissa on aina matemaattinen harha. Piirakan täytyy olla 100%, joten jos jokin laskee niin toinen nuosee automaattisesti siihen asti kunnes luku on 0. Ehkä olisi parempi tarkastella markkinaosuuksia todellisten lukujen takaa ja kuinka paljon myynti on noussut tai laskenut per markkina-alue. Tällä hetkellä piirakka ei toimi muutoin kuin kurpitsan muodossa – onhan sentään Halloween.

Nimetön
Nimetön
31.10.2014 16:45

taitaa olla näin, että tätä paperia saa myöhemmin halvemmalla. 20 rikkoutuu nopeasti jos nykytahti jatkuu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.10.2014 18:48

Ihan mahdollista, että menee alle 20 euron.

Itse tosin nostaisin osakkeen painoa nykyisestä vajaasta kahdesta prosentista 3-4% paikkeille siinä tapauksessa.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki