Siirry pääsisältöön

Miten suojautua inflaatiolta?

Yhdysvaltojen inflaatio nousi huhtikuun viimeinen päivä vuositasolla ennätyksellisiin 4,2 prosenttiin. Se on enemmän sitten vuoden 2008. Myös Suomen valtion kymmenvuotisen lainan korko nousi plussalle viime viikolla ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

Inflaatiota ajaa ihmiskunnan palautuminen koronavuodesta. Kun yhteiskunnat taas avautuvat, eri puolille maailmantaloutta syntyy pullonkauloja, jotka nostattavat hintoja ja siten inflaatiota. Suuri kysymys on, liittyvätkö pullonkaulat maailman talouden käynnistysvaiheeseen vai onko kyse jostakin pysyvämmästä?

Käynnistysvaikeudet

On ymmärrettävää, että kun maailmantalous käynnistyy uudestaan, eri toimitusketjuihin syntyy ongelmia. Oli kyse sitten mikroprosessoreista, työntekijöistä tai öljyn hinnasta. Tällaiset pullonkaulat saadaan kuitenkin kohtuullisella vaivalla korjattua, kunhan talouden rattaat pääsevät kunnolla vauhtiin.

Elvytys

Toinen inflaatioajuri ovat Yhdysvaltojen valtavat elvytyspaketit. Jo kuluneen vuoden aikana on ollut selvää, että amerikkalaisilla on keskimäärin ollut enemmän rahaa millä mällätä kuin ennen koronaa. Presidentti Biden pitää uusilla tuhansien miljardien elvytyspaketeilla huolen, että tänä vuonna sitä on sitten sitäkin enemmän.

Kasvava epäluottamus

Inflaation lisäksi korot voivat nousta luottamuksen hupenemisen myötä. Tästä saimme mahdollisesti esimakua vuodentakaisen pörssiromahduksen yhteydessä, kun sijoittajat poikkeuksellisesti eivät kokeneet Yhdysvaltalaisia pitkiä korkoinstrumentteja turvallisina, vaan myivät niitä nettomääräisesti valtavia määriä.

Oliko kyse tosiaan epäluottamuksesta vai poikkeuksellisesta likviditeetin tarpeesta, tämä jää nähtäväksi.

Mikäli määrällinen elvytys on synnyttänyt luottamuskatoa turvasatamana pidettyä dollaria kohtaan, se olisi toteutuessaan todella ongelmallinen syy korkojen nousulle (aiheesta lisää esim. #rahapodi -jaksossa 239, jossa vieraana Martti Hetemäki). Ongelma olisi valtava, koska Yhdysvaltain valtiolla on lainaa 21,4 biljoonan (eli 21 400 miljardin) dollarin edestä.

Mistä inflaatiosuojaa?

Oli koron nousun takana mikä tahansa yllä mainituista syistä, monet talousviisastelijat uskovat korkojen nousuun. Miten sitten korkojen nousulta voi suojautua? Lyhyt vastaus ovat fyysiset omaisuusluokat, osakkeet, muut valuutat ja varsinkin kotitalouksien osalta kiinteäkorkoiset asuntolainat.

Reaaliomaisuus

Niin sanotut fyysiset, eli todellisen, kosketeltavan maailman omaisuusluokat tuovat inflaatiosuojaa pääasiassa käyttöhyödyn kautta. Asunnot ja kiinteistöt suojaavat keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä inflaatiolta, koska niiden hyöty perustuu johonkin todelliseen, kuten esimerkiksi siihen, että asunnossa voi asua ja maatilalla pyörittää maataloutta.

Osakkeet

Osakkeita pidetään hyvänä pitkän aikavälin inflaatiosuojana, koska ajatellaan, että yritykset voivat siirtää inflaation niihin palvelu- tai tuotehyödykkeiden hintoihin, mitä yritykset tuottavat. Myös tässä on kyse reaalimaailmassa olevasta todellisesta hyödystä jonkin tuotteen tai palvelun osalta. Rahassa mitattuna hinnat nousevat, mutta ostettavan asian reaaliarvo säilyy.

Kulta

Kulta on pitänyt hyvin arvonsa ja kultaa on pitkään pidetty eräänlaisena “turvasatamana” markkinamyllerryksessä. Kullan hinnan nousu kiihtyikin koronan iskiessä ja on nyt lähellä kaikkien aikojen hinta ennätystä.

Vakaiden talouksien talletukset

Mikäli keskuspankkien loputtomalla määrällisellä elvytyksellä ja tukipaketeilla lätränneet Yhdysvallat ja Eurooppa joutuvat nousevien korkojen ikeen, se ei tarkoita, että ulkopuolisille valtioille välttämättä kävisi näin. Vaikka dollarin ja/tai euron reaalimaailman arvo hyödykkeisiin nähden heikkenee, esimerkiksi Sveitsin frangin voi säilyttää arvonsa varsin hyvin.

Kryptot

Kryptovaluutat, kuten Bitcoin ja Etherum, voidaan ajatella olevan käänteisesti sidoksissa perinteiseen Fiat-rahaan. Jos dollari joutuu liemeen, se lisännee kryptojen kysyntää. Kryptojen ongelmana on kuitenkin usein arvon epävakaus. Siinä eivät sitten auta edes niin sanotut “stablecoinit”, joissa kryptovaluutan arvo saattaa olla sidottuna esimerkiksi juuri dollariin.

Kiinteäkorkoinen laina

Kiinteäkorkoista, pitkäaikaista lainaa on hyvä olla korkojen noustessa, kunhan laina on sijoitettu johonkin, joka on inflaatiolta suojassa. Silloin lainan arvo laskee suhteessa ostettuun kohde-etuuteen.

Koska asunnot edustavat yllä mainittua reaaliomaisuutta, asuntolaina voi olla järkevä vaihtaa kiinteäkorkoiseen. Ensinnäkin asumiskustannuksesi ovat silloin turvassa korkojen nousulta. Toisekseen nousevat korot syövät pitkäaikaisen kiinteäkorkoisen lainan arvosta ison osan.

Yhteenveto

On siis olemassa useita tapoja minimoida sijoitussalkkusi tai kokonaistaloutesi herkkyyttä korkojen nousulle. Se, nousevatko korot ylipäätään, puhumattakaan siitä milloin näin käy, on huomattavasti suurempi pulma ratkottavaksi.

Mikäli kuitenkin on huolissaan korkojen nousun vaikutuksista, kannattanee yllä listatuista vaihtoehdoista ottaa ainakin ne käyttöön, joiden hyöty itselle on kustannuksiin nähden mahdollisimman korkea.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella@MartinPaasija puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki