Hiilikaivoksen kanarialintu?
Pörssiromahdus. Vuosi sitten tapahtui jotakin poikkeuksellista. Kun osakkeiden hinnan tulivat syöksyen alas, myös yhdysvaltalaisten bondien hinnat tulivat syöksyen alas. Tämä on ennennäkemätöntä. Pörssiromahduksissa on tähän mennessä aina ostettu niin sanottua Safe Assetia, turvallista pääomaluokkaa, eli Yhdysvaltojen korkopapereita.
Kun maaliskuun 2020 kaupankäyntiä tutkitaan tarkemmin, käy ilmi, että ulkomaalaiset sijoittajat ja rahastot myivät pitkiä (10–30-vuotisia) jenkkibondeja satojen miljardien edestä. Esimerkiksi finanssikriisin aikoihin he ostivat niitä. Kymmenvuotisen bondin tuotto oli lyhyessä ajassa -4,9 % ja kehitys olisi jatkunut, ellei Yhdysvaltain keskuspankki FED olisi ostanut tätä diskontopaperia kaksin käsin, nostaen siten bondin hintaa ja ajaen koron takaisin alas.
Safe Assets
Turvallista ja vakaata pääomaluokkaa, eli niin sanottua Safe Assettia, tarvitaan rahoitusmarkkinoiden pyörittämiseen, esimerkiksi likviditeetin- ja vakuudenhallintaan tai vain varallisuuden säilyttämiseksi. Yhdysvaltojen dollarimääräistä korkomarkkinaa (Treasury Bills, Government Bonds) on pidetty maailman Safe Assettina. Siksi FED on joutunut laskemaan liikkeelle bondeja enemmän kuin mitä kotimaisiin tarpeisiin olisi tarvinnut.
Kun kaikki maailman sijoittajat, valtiot mukaan lukien, haluavat omistaa tällaista Safe Assettia, parantaa se Safe Assetin likviditeettiä ja uudelleenrahoitusmahdollisuutta. Tämä puolestaan lisää kyseisen Safe Assetin kysyntää ja vahvistaa sen asemaa markkinoilla entisestään. Dollarin Safe Asset -asema on selvästi käynyt ilmi vuosien saatossa markkinoiden kriisiytyessä. Sillon sitä ostetaan jopa muiden vastaavien pääomaluokkien kustannuksella.
Kun Safe Assettia joutuu laskemaan liikkeelle enemmän kuin mitä maan talouden käyttöön tarvitaan, vaihtotase pysyy negatiivisena. Ulkomaisten sijoittajien ostaessa dollarimääräisiä valtiolainoja, rahaa virtaa ulkomailta kotimaahan, mikä näyttäytyy kasvavana vaihtotaseen alijäämäisyytenä. Yhdysvaltain talous on kuitenkin pystynyt kannattelemaan tätä tilannetta, koska sen talous on selkeästi ollut maailman suurin.
Mutta
Yhdysvaltain talouden merkitys maailmantaloudessa on kiihtyvään tahtiin pienentynyt samalla kun Kiinan talous on kasvanut. Samalla Eurooppa ja Kiina ovat tallettaneet yhä enemmän varallisuutta dollarimääräiseen Safe Assetiin. Tämä on kasvattanut Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämää entisestään. Samalla yhdysvaltalaiset julkiset ja yksityiset yritykset ovat kolmessa vuodessa laskeneet liikkeelle yli 50 prosenttia lisää velkaa.
Tämä siis keskuspankin määrällisen elvytyksen lisäksi, minkä odotetaan tuplaavan FEDin taseen kokoa vuoden takaisesta 4 000 miljardista yli 8 000 miljardiin (kahdeksan biljoonaa). Ja siihen päälle yhdysvaltalaiset, kooltaan ennenäkemättömät vajaan 4 000 miljardin koronatukipaketit. Kun kaikkia dollarin asemaa heikentäviä tekijöitä tarkastellaan yhdessä, alkaa kuva FEDin pörssiromahduksessa piilottamasta luottamuspulakuprusta tarkentumaan.
Mitä sitten?
Mikäli kymmenvuotisen jenkkibondin korko liikkuu 1,6 prosentista viiteen prosenttiin, laskee obligaation hinta neljänneksellä. Koska kaikki maailman jenkkibondisijoittajat tietävät tämän, he eivät tule katsomaan vierestä, kun heidän turvallisiksi mieltämien sijoitusten arvo lähtee laskemaan. Kun luottamus FEDiin loppuu, kaikki myyvät pitkiä jenkkibondeja.
Muita häviäjiä ovat neljännes yhdysvaltalaisista pörssiyhtiöistä, jotka ovat niin sanottuja zombie-yhtiöitä. Ne tekevät vallitsevassa matalan korkotason ympäristössä juuri ja juuri tarpeeksi tulosta, jotta voivat maksaa korkokulunsa, mutteivät lainojen lyhennyksiä. Korkojen noustessa nämä yhtiöt ovat konkurssissa. Korkojen noustessa myös kannattavien yritysten kassavirtojen nykyarvo laskee rajusti.
Mikäli dollarin asema Safe Assetina näin loppuu, on näiden varojen hakeuduttava muualle. Kultaa on liian vähän tähän tarkoitukseen. Euro saattaa vahvistua, kun kiinalaiset mieluummin siirtävät varallisuutensa muualle kuin juaniin, ettei oman maan vienti tyrehtyisi valuutan arvon nousuun. Toinen vaihtoehto on Kiinan valtion oma kryptovaluutta.
Joten
Keskuspankin on toimenpiteillään pysyttävä luottamuksen kehän sisäpuolella. Sen ulkopuolella luottamusta ei enää ole. Silloin keskuspankin toimenpiteet nähdään sellaisina kuin mitä ne ovat. Aku Ankka -rahalla käytävää taistelua reaalimarkkinoita vastaan.
Istuuko FED siis jenkkitalouden pelkääjän paikalla? Lähikuukaudet sen kertovat. Nyt kannattaa haukkana seurata keskuspankin toimenpiteiden vaikutusta pitkiin korkoihin.
Mikäli suuretkaan keskuspankkiostot eivät pidä pitkiä korkoja alhaalla, kannattaa varautua pahimpaan.
Inflaatiosuojaa löytyy kiintekorkoisista lainoista, kiinteästä varallisuudesta ja loppujen lopuksi myös osakkeista.
Lähteitä: National Bureau of Economic Research: Are US Treasury Bonds Still a Safe Haven?, keskusteluja Martti Hetemäen kanssa.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.
Milloin voi puhua sijoittamisesta ja milloin pelaamisesta? Onko mitään erottavia tunnusmerkkejä?
Kun ostat, olet sijoittaja. Kun myyt, et enää ole.
“Inflaatiosuojaa löytyy kiintekorkoisista lainoista, kiinteästä varallisuudesta ja loppujen lopuksi myös osakkeista”
Mitä tarkoittaa tuo LOPPUJEN LOPUKSI myös osakkeista?
Jos on sijoittanut timanttisiin laatuyhtiöihin ne aikanaan palautuvat oikeaan arvoonsa, vaikka romahdus tulisi. Jos romahduksen aikana vielä lisäät näitä yhtiöitä salkkuusi niin tuotto alkaa tulevaisuudessa olla kohdillaan.