Siirry pääsisältöön

Laita säästöt autopilotille ja seilaa yli vaikeiden aikojen

Aktivoimalla kuukausisäästösopimuksen voit asettaa säästösi autopilotille – näin tulet ostaneeksi rahasto-osuuksia sekä markkinalaskuissa että -nousuissa. Jos osakemarkkinoiden heilunta on sinulle liikaa, tutustu Nordnetin yhdistelmärahastoihin, jotka sijoittavat sekä osakkeisiin että korkoihin, kirjoittaa Norjan Nordnetin talousasiantuntija Bjørn Erik Sættem.

Sijoitus osakemarkkinoille tuottaa, historiallisten tilastojen valossa, huomattavasti paremmin kuin pankin säästötilillä makaava raha. Osakerahastoista voi pitkällä aikavälillä odottaa 3–5 prosenttiyksikköä parempaa vuosituottoa kuin pankkitililtä.

Mutta osakemarkkinat heilahtelevat paljon päivästä ja kuukaudesta toiseen. Siksi pankit suosittelevat yleensä vähintään viiden vuoden sijoitushorisonttia, kun säästät osakerahastoihin. On melko varmaa, että globaalisti hajauttava osakerahasto päihittää pankkitilisäästöt pitkällä aikavälillä, mutta mitään takeita tuotosta ei ole. Pörssit myös romahtavat ajoittain – se kuuluu niiden luonteeseen.

Säästämällä tasasumman kuukausittain pienennät ajoittamiseen liittyvää riskiä. Kun automatisoit säästösi, et edes huomaa kun rahat siirtyvät käyttötililtäsi ja siirtyvät rahasto-osuuksiin Nordnetissä.

Älä myy, kun ajat näyttävät synkiltä.

Useimpien osakeindeksien ja sijoitusrahastojen arvo on laskenut vuonna 2022. MSCI World -indeksi on laskenut tänä vuonna noin 15 % (dollareissa mitattuna 23.11.2022). Kukaan ei halua nähdä omien rahasto-osuuksien arvon laskevan. Joskus voi olla houkuttelevaa myydä rahasto-osuuksia tai lopettaa kuukausisäästäminen, kun osakemarkkinat laskevat. Se on harvoin viisasta.

Jos myyt matkalla alas, vaarana on, että jäät paitsi noususuhdanteesta, kun se aikanaan saapuu. Tutkimukset osoittavat, että harvat onnistuvat ajoittamaan osakemarkkinoita. Yksinkertainen on usein kaunista: Laita säästösi autopilotille, säästä kuukausittain laajasti hajauttavaan, maailmanlaajuiseen sijoitusrahastoon ja pidä kiinni omistuksista huonojenkin aikojen läpi.

Muista, että on sekä luonnollista että odotettavissa, että osakemarkkinat laskevat säännöllisesti. Juuri osakemarkkinoiden vaihtelut – riski – tarkoittaa, että voit odottaa saavasi ylimääräistä korvausta pitkällä aikavälillä verrattuna pankkitilille säästämiseen.

Tosin – jos todella tarvitset rahaa juoksevien kulujen maksamiseen, se on toinen asia. Siinä tapauksessa kannattaa pienentää kuukausisäästöön menevää summaa ja tarvittaessa myydä (osa) omistuksista.

Osakkeet voittavat säästötilit pitkällä aikavälillä

Historia osoittaa, että pitkäjänteinen säästäminen osakerahastoihin on ollut kannattavaa. Kansainväliset tutkimukset, kuten tämä Global Financial Datan tutkimus vuodelta 2020, osoittavat, että osakkeiden tuotto on ollut 3–5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin korkosijoitusten viimeisten 50–100 vuoden aikana.

Jos tarkastelemme KLP:n, DNB:n ja Storebrandin globaaleja indeksirahastoja – joilla on pisin historia – ne ovat tuottaneet hieman yli 10 prosentin vuotuista keskimääräistä tuottoa viimeisten 3, 5 ja 10 vuoden aikana (mitattuna Norjan kruunuina päivämäärällä 23.11.2022) – jopa vuoden 2022 tähänastisen jyrkän laskusuhdanteen jälkeen.

Sinulla on valittavanasi monia vaihtoehtoja, jos haluat sijoittaa globaaliin indeksiin. Voit joko valita globaalin indeksirahaston, kuten Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG:n, tai voit valita uuden allokaatiorahastomme 100 prosentin osakealtistuksella, Nordnet One Rohkean, jossa saat Nordnetin globaalin altistuksen lisäksi kehittyviä markkinoilta sekä ylipainotuksen Pohjoismaihin. Kolmas vaihtoehto on valita aktiivisesti hoidettu maailmanlaajuinen sijoitusrahasto, jolla on vakuuttava historia. Katso lista Nordnetin suosituimmista globaaleista osakerahastoista tästä.

Volatiliteettiä pienemmäksi yhdistelmärahastoilla.

Vaikka maailmanlaajuisesti sijoittava osakerahasto hajauttaisi sijoituksensa ympäri maailmaa ja monille eri toimialoille, historia osoittaa, että sen varojen arvon voidaan odottaa puolittuvan noin kymmenen vuoden välein. Edellisen kerran puolittuminen tapahtui finanssikriisin aikana vuosina 2008–2009. Tuolloin kesti 4-5 vuotta, ennen kuin maailmanlaajuisesti hajauttava indeksirahasto saavutti edelliset huiput.

Jos osakemarkkinoiden raju heilahtelu tuntuu ikävältä, kannattaa tutustua Nordnetin yhdistelmärahastoihin, jotka sijoittavat sekä osakkeisiin että korkoihin. Tällaisissa rahastoissa markkinoiden heilahtelut ovat vaimeampia. Luonnollisesti sinun on tällöin myös odotettava pienempää tuottoa – odotettu pitkän aikavälin tuotto on jotakin säästötilisijoituksen ja osakerahastojen välimaastosta. Korkeammalla korkotasolla voit kuitenkin odottaa korkokomponentilta suurempaa tuottoa kuin silloin, kun korot olivat lähellä nollaa.

Nordnet One Varovainen sisältää 30 prosenttia osakkeita ja 70 prosenttia korko- ja luottoarvopapereita. Rahasto sopii säästäjälle, jonka sijoitushorisontti on vähintään kaksi vuotta ja joka haluaa alhaisempaa riskiä, mutta näin myös maltillisempaa tuottoa.

Nordnet One Tasapainon osakeallokaatio on 60 prosenttia. Rahasto sopii säästäjälle, jonka sijoitushorisontti on vähintään kolme vuotta ja joka hyväksyy kohtalaista tuottoa tavoitellessa myös hieman korkeamman riskitason.

Nordnet One Varovainen ja Tasapaino -rahastojen varat on sijoitettu useisiin globaaleihin ja alueellisiin indeksirahastoihin sekä kansainvälisiin korkorahastoihin. Rahastojen allokaatiota tasapainotetaan automaattisesti niin, että sinulla asiakkaana on aina haluttu riskitaso eli haluttu jakauma osakkeiden ja korkojen välillä. Nordnet One Varovaisen, Tasapainon ja Rohkean vuotuiset juoksevat kulut ovat 0,49 %.

Bjørn Erik Sættem
Bjørn Erik Sættem

Nordnetin Norjan talousasiantuntija

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki