Siirry pääsisältöön

Kupla puhkeaa, oletko valmis?

Tänään niin Kauppalehti kuin Helsingin Sanomatkin ovat kirjoittaneet jutun “sijoituspomosta”, jonka mielestä pörssien historiallinen superkupla on nyt puhkeamassa. Tämä Bloomberginkin kyseisestä aiheesta haastattelema Jeremy Grantham on tutkinut isojen pörssiromahdusten ominaispiirteitä ja sanoo nyt olevansa varma, että kuplan puhkeaminen on alkanut. Tätä kirjoittaessa teknologiaindeksi Nasdaq-100 on jo laskenut 10 prosenttia huipustaan.

Kolme kuplaa

Grantham puhuu itse asiassa kolmesta kuplasta ja näiden muodostamasta superkuplasta. Ensimmäinen kupla on kiinteistökupla. Koskaan aikaisemmin asuntojen hinnat suhteutettuna amerikkalaisten palkkatuloon ei ole ollut näin korkealla. Ongelmat ovat vielä pahemmat Kanadassa, Australiassa, Isossa-Britanniassa ja varsinkin Kiinassa. Granthamin toinen kupla on sijoittajien sentimentti. Granthamin mielestä sijoittajien kollektiivinen usko ainaiseen pörssinousuun ei ole koskaan ollut näin vahvaa.

Kolmanneksi Grantham mainitsee matalat korot, joka käytännössä tarkoittaa, ettei keskuspankki pysty elvyttämään pörssiromahduksen jälkeisessä taantumassa. Tavallisesti taloutta hidastetaan korkoja nostamalla ja kiihdytetään korkoja laskemalla. Kun korot jo ovat nollassa, niitä on hankala laskea lisää. Kun ihmiskunnalta viedään puolet varallisuudesta ja taantuma iskee, keskuspankilla ei ole oikein mitään keinoa elvyttää taloutta. Myöskään lisärahan kylvääminen ei taida auttaa enää siinä vaihessa.

Hysteeriset boomerit?

No, näitä kuplan huutajiahan on ollut ennenkin, joten miksi huolestua nyt tästäkään? Kirjoitin joululomalla aihetta laajemmin käsittelevän jutun, mutta lyhykäisyydessään kyse on siitä, että keskuspankkien pörssikursseja siivittämä määrällinen elvytys ja matalat korot saattavat tulla tiensä päähän Fedin ryhtyessä hillitsemään 7 prosentin inflaatiota. Osakekursseja on vauhdittanut paitsi kannattavien sijoitusvaihtoehtojen vähyys, myös elvytys, jonka puitteissa keskuspankit ovat ostaneet markkinoilta kaikki vähäriskiset valtiolainat pois.

Paljon riskisijoituksia

Kun korkoinstrumentteihin ei ole voinut sijoittaa, ihmiskunnan tavallisesti vähäriskisesti sijoitettavaksi tarkoitettu varallisuus on kulkeutunut yhä korkeariskisempiin vaihtoehtoisiin sijoituksiin, kuten kiinteistöihin, pääomasijoitus- ja hedgerahastoihin. Vaikka näissä tilastollinen riski (volatiliteetti) on matala, ne eivät missään tapauksessa ole yhtä matalariskisiä sijoituskohteita kuin valtioiden lainat. Osa tästä ihmiskunnan vähäriskisesti sijoitettavaksi tarkoitetusta varallisuudesta on päätynyt osakemarkkinoille asti.

On siksi helppo nähdä, miksi kuplan puhkeaminen tulee aiheuttamaan poikkeuksellisen suurta kärsimystä. Ihmiskunnan aikaansaamasta todellisesta varallisuudesta (eli muu kuin keskuspankkiraha) poikkeuksellisen suuri osa on sijoitettuna poikkeuksellisen riskillisesti. Kun osakemarkkina- ja kiinteistökuplat puhkeavat, suuri osa ihmiskunnan varallisuudesta katoaa. Ja tosiaan pörssiromahduksen palautumisessa saattaa kestää vuosia. Eikä vähäriskisesti sijoitettavaksi tarkoitettu varallisuus tule palaamaan osakkeisiin.

Mitä tehdä?

Kukaan ei oikeasti osaa ennustaa tulevia tapahtumia. Varmaa on, että kupla tulee puhkeamaan jossain vaiheessa. Ensi viikolla, ensi vuonna tai kymmenen vuoden kuluttua. Mikäli nykyiset puheet kuplien puhkeamisesta kuitenkin huolestuttavat, kannattaa vähentää sijoitusriskiä juuri niin paljon, että saat nukuttua yöt. Mikäli olet säätösuunnitelmasi osalta päässyt tavoitteeseesi kymmenen vuotta ennen aikojaan, voi myös olla hyvä keventää riskiä. Kuplan puhkeamiselle on nyt poikkeuksellisen hyvät perustelut, ei vähiten keskuspankkitekemisen epäjatkuvuuden takia.

Pitkäjänteisen kuukausisäästäjän kannattaa kuitenkin jatkaa valitulla polulla. Kohta saatat samalla rahalla saada tuplasti enemmän.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.01.2022 11:38

Jotenkin lopun virke “Pitkäjänteisen kuukausisäästäjän kannattaa kuitenkin jatkaa valitulla polulla.” ei istu kirjoituksen muuhun sanomaan. Kuulostaa siltä että ne rahat menee suoraan nuotioon tällä hetkellä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.01.2022 02:47

Täälläkin särähti. Tuli mieleen, ettei haluta pelotella uusia asiakkaita heti pois.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.01.2022 09:56

Pelotella uusia asiakkaita pois? Tuo lause on ainoa tolkku koko jutussa.

Kannattaa oikeasti hieman tutustua Granthamin juttuihin vuosien varrelta, katsoa mihin suuntaan osakeindeksit ovat sinä aikana liikkuneet ja miettiä olisiko kannattanut pelästyä ja poistua markkinoilta Granthamin kaltaisten tyyppien juttujen takia…

Osaa jatkossa antaa tälle talouspornolle ansaitsemansa arvon.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.01.2022 11:43

dippejä ja nousuja tulee aina – ei siinä tartte kun katsoa tuota 200+ vuoden indeksiä – liekö nyt sitten Ukraina ja FEDin koronnostopelko syynä dippiin tällä kertaa ? Suomessa ulkomaalais-suursijoittajat siirtyy osin kiinteistöihin – liekö siellä ’kuplaa’ vai ei – nähdään vasta jatkossa
cash is king juuri nyt ja kun nousu alkaa palata isketään kiinni – onneksi myin kaiken ennen turbulenssia 😀

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.01.2022 14:18

Itsekin aina myyn huipulla ja ostan vasta pohjilta. Toimii joka kerta. Keukeu. 🤣

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.06.2022 14:58

Moi!Olen n.20 vuotta säästänyt esim.rahastoihin ja saanut ne melkein kaikki tuottamaan hyvät voitot itselleni.(älä ikinä sijoita rahastoihin pikavoittojen toivossa).Ideanahan on se että kun ostaa vaikka kerran tai pari kertaa kuukaudessa rahastoja,niin välillä niitä saa hankittua,myös ns. “pohjilta”.(jatkuva kuukausi säästäminen).Jos ja kun pörssikurssit tippuvat enemmän ,niin silloin yleensä teen myös isonpia kerta sijoituksia rahastoihin joihin olen sijoittanut tai valitsen jonkun uudenkin tilanteeseen sopivan rahaston,johon sijoitan.Rahastoihin sijoittaminen tarvitsee,enemmän aikaa kuin suoriin osekkeisiin sijoittaminen,joten tsemppiä ja hyviä hermoja vaan kaikille rahastosijoittajille.Massi 1.jk.Ainahan on ollut,noita isoja dippejä ennustaneita ns.”ammattilaisia”.Kun ostaa pohjalta niin saa siis enemmän rahasto osuuksia.Sitähän edellisen jutun kirjoittaja tarkoitti.

Nimetön
Nimetön
22.01.2022 11:36

Joo kyllähän se osakkeiden keventäminen olisi kivaa, mutta mitä tilalle? Inflaatio syö käteisen, kiinteistötkin ovat kuplassa,..

Nimetön
Nimetön
21.01.2022 20:13

Shorttaako Jeremy Grantham? Vai mitä hän tekee nyt?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.01.2022 11:29

Grantham ennustaa jatkossakin kuplien puhkeamista ja pörssiromahduksia, kuten on tehnyt vuosittain ties kuinka monta vuotta putkeen. Tällaiset sankarit saavat talousmedian kusemaan hunajaa, kerta toisensa jälkeen.

Nimetön
Nimetön
21.01.2022 19:51

En varautuisi inflaatioon käteispainoa kasvattamalla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.01.2022 12:11

Juu ja väitteestä “Eikä vähäriskisesti sijoitettavaksi tarkoitettu varallisuus tule palaamaan osakkeisiin.” nousee kysymys, mihin varallisuus kulkeutuu? Reilusti negatiivista reaalituottoa tuottaviin velkakirjoihin, joiden nimellisarvokin laskee korkojen noustessa?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki